مسجد طراز اسلامی فعالیتی فراتر از اقامه نماز جماعت دارد

خبرگزاری شبستان: امام جماعت مسجد حجت بالحسن علیه السلام با اشاره به ویژگی های مسجد طراز اسلامی،اظهار کرد: چنین مسجدی باید علاوه بر فعالیت های عبادی در حوزه امور ‌آموزشی نیز فعالیت کند اما این مهم مستلزم ‌آن است که از نظر بودجه و امکانات مشکلی نباشد.

حجت الاسلام سید مجید بنی هاشمی، مدیر علمی اجرایی مؤسسه مطالعاتی و فرهنگی آیه حیات در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های مسجد طراز اسلامی اظهار کرد: آیاتی که در قرآن کریم درباره مساجد وجود دارد و روایات و احادیث بیشمار در باب موضوع مسجد مسایل مختلفی را در رابطه با ویژگی های مسجد طراز اسلامی و آن مسجدی که اسلام مد نظرش است به ما یادآوری و بیان می کند.

 

وی ادامه داد: خداوند در آیه 108 سوره توبه می فرماید: «لاَ تَقُمْ فِيهِ أَبَدًا لَّمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَى مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَن تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَن يَتَطَهَّرُواْ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ » (هرگز در آن جا مايست چرا كه مسجدى كه از روز نخستين بر پايه تقوا بنا شده سزاوارتر است كه در آن به نماز ايستى و در آن مردانی اند كه دوست دارند خود را پاك سازند و خدا كسانى را كه خواهان پاكی ‏اند دوست می دارد)، این آیه اشاره به معنویت مسجد دارد بنابراین آنچه که اهمیت دارد آن است که فضای مسجد باید فضای عرفانی، معنوی و الهی باشد و این عوامل در اولویت باشند.

 

حجت الاسلام بنی هاشمی افزود: همچنین در آیه 18 سوره توبه آمده است: « إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ » (مساجد خدا را تنها كسانى آباد می كنند كه به خدا و روز بازپسين ايمان آورده و نماز برپا داشته و زكات داده و جز از خدا نترسيده‏اند پس اميد است كه اينان از راه‏يافتگان باشند) در این آیه که آبادانی مساجد از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار می گیرد اشاره به این مسئله مهم است که باید مساجد را آباد کنیم اما این آباد کردن تنها رسیدگی به ظاهر مسجد، معماری مسجد نیست بلکه از نظر باطنی نیز باید مسجد را آباد کرد و مباحث آموزشی را نیز در آن اجرا کرد همچنانکه در زمان پیامبر گرامی اسلام این رویه وجود داشت.

 

وی با بیان اینکه در حال حاضر برخی مساجد به معنای واقعی کلمه توانسته اند به این جایگاه برسند، تصریح کرد: برای مثال مسجد شهید مطهری، مسجد ملا محمد جعفر و مساجدی که علمای بزرگی داشتند مانند مسجد آقای فومنی در میدان خراسان، از جمله مساجد فعال و مساجدی است که به علت حضور علمای بزرگ بعد از گذشت سالیان همچنان فعالیت های دینی فرهنگی خود را دارند که از این مساله بیش از پیش به این موضوع می رسیم که رکن رکین مسجد امام جماعت است و هرچه که امام جماعت عالم تر باشد آن مسجد نیز فعال تر خواهد شد.

 

 امام جماعت مسجد «حجت باالحسن» گفت: البته زمانی هست که برنامه یک مسجد بنا به شرایط خاصی که دارد تنها محدود به اقامه نماز جماعت می شود که این رویکرد ناشی از شرایط مکانی آن مسجد یا نبود امکانات کافی است. برخی مواقع می بینیم مساجدی را که در شرایط آب و هوایی یا فضایی خوبی قرار ندارند یا در یک نقطه صعب برای ساکنان ساخته شده اند بنابراین نمی توان انتظار داشت که در چنین مسجدی همیشه برنامه های آموزشی و فرهنگی برگزار شود. 

 

حجت الاسلام بنی هاشمی با بیان اینکه اولویت در فعالیت های مسجد طراز اسلامی اقامه نمازهای پنج گانه است، افزود: فعالیت مساجد را وضعیت محل هم تعریف می کند، مسجد طراز اسلامی در اولویت اول باید نمازهای یومیه باشد، در وهله دوم نیز باید فضا برای علمیت و تدریس و آموزش در مسجد فراهم شود.

 

وی ادامه داد: در عین حال برخی مساجد نیز امکانات کافی ندارند، ممکن است فضای یک مسجد وسیع باشد اما برنامه و فعالیت به جز اقامه نماز به علت مناسب نبودن امکانات گرمایشی سرمایشی و عدم بودجه کافی کاهش می یابد. بنابراین در وهله اول باید مساجدمان را تامیین کنیم و بعد از انتظار فعالیت گسترده داشته باشیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 441599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha