تاکید بر تقویت کانون های مساجد/ ساختار متفاوت کانون ها با دیگر مراکز فرهنگی

خبرگزاری شبستان: تفاوت ساختارکانون های مساجد با دیگر مراکز، انسجام بخشی به دیگر مراکز فرهنگی کشور و ارایه الگوهای اسلامی توسط این مراکز دینی از جمله ویژگی های قابل توجه کانون های مساجد است که نمایندگان مجلس به آن اذعان داشتند.

خبرگزاری شبستان: یکی از نهادهایی که بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال 1371 با هدف مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن فعالیت خود را ذیل نظر وزارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز نموده است ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور است. نگاهی به فعالیت های ستاد عالی کانون های مساجد کشور در سال های گذشته بیانگر این مطلب است که مساجد می توانند به عنوان پایگاه های فرهنگی اجتماعی نظام در عرصه های مختلف فعالیت کنند و با برون سپاری بسیاری از فعالیت های ارگان های دولتی به مساجد می توان زمینه رشد و شکوفایی هر چه بیشتر جامعه اسلامی را در زمینه های مختلف فراهم نمود. در آستانه سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد با نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفتگویی ترتیب دادیم و نظر آنها را در مورد دستاوردهای کانون های مساجد در سال های گذشته و اینکه باید چه برنامه هایی را دستور کار خود قرار دهند تا مطابق با نیازهای روز جوان باشد، جویا شدیم.

 

کانون های مساجد انسجام بخش دیگر ظرفیت های فرهنگی کشور

حسین مظفر، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تاثیرگذاری کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور در ترویج فرهنگ اسلامی گفت: کانون‌های فرهنگی هنری مساجد یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های جذب نیروی جوان به مساجد هستند که می توانند در ارتقای معرفت دینی و رشد فکری آحاد افراد جامعه موثر باشند و حضور و مشارکت خودشان را در عرصه فعالیت و توسعه فعالیت‌های دینی نشان دهند.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت کانون‌های فرهنگی هنری مساجد ظرفیت قابل توجهی است که به دیگر ظرفیت های فرهنگی انسجام می بخشد، خاطرنشان کرد: اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد باید تلاش کنند تا در مسیر ارتقای معارف دینی میان جوانان و نوجوانان در ابعاد مختلف تأثیرگذار باشند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به برنامه هایی که باید مورد توجه این پایگاه ها باشد، خاطرنشان کرد: هر نوع فعالیت تبلیغی باید ویژگی‌هایی داشته باشند به نحوی که منجر به رشد علمی، اخلاقی، معنوی و تکامل‌دهنده شخصیت های افراد تحت پوشش خود باشد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی پاسخگویی به نیازهای آموزشی مخاطبان در ابعاد مختلف با استفاده از شیوه های نوین و نیز در اولویت قرار گرفتن شیوه ها و برخوردهای ایجابی به جای برخوردهای سلبی را از جمله مواردی دانست که باید مورد اهتمام کانون های فرهنگی هنری مساجد در برنامه ریزی ها قرار گیرد.

 

اهتمام ویژه به کانون های فرهنگی هنری مساجد

حجت الاسلام حسین سبحانی نیا، عضو فراکسیون وقف، منزلت امامزادگان و مساجد هم با اشاره به نقش تاثیرگذار پایگاههای دینی همانند کانون های مساجد در جذب جوانان به مسجد گفت: یکی از تلاش های فراکسیون مساجد، وقف و منزلت امامزادگان در مجلس شورای اسلامی تلاش در راستای تقویت این مراکز است و هر ساله در تصویب بودجه نیز تلاش می شود که به مساجد توجه ویژه ای صورت گیرد

وی خاطر نشان کرد: تقویت پایگاههای دینی همچون کانون های فرهنگی هنری مساجد، زمینه ساز، ترویج  فرهنگ دینی است و آثار و برکات زیادی خواهد داشت، از اینرو مجلس شورای اسلامی، همواره اهتمام به تقویت این مراکز داشته است، از طرفی کانون های فرهنگی هنری مساجد هرچقدر بیشتر مورد توجه قرار گیرند، خروجی و آثار آن را در جامعه خواهیم دید.

حجت الاسلام سبحانی نیا  بر لزوم برگزاری برنامه های جاذبه مند و هدفدار در این مراکز تاکید کرد و گفت: فعالیت های مساجد و کانون های فرهنگی هنری مساجد باید بر محوریت دین باشد تا تاثیرگذار بر جوانان و نوجوانان باشد.

عضو فراکسیون وقف، منزلت امامزادگان و مساجد همچنین تصریح کرد: برای تاثیرگذاری بیشتر این مراکز باید حمایت ها از این مراکز بیشتر شود، زیرا که هیچ مرکزی نمی تواند به اندازه این کانون ها برای مردم اعتماد بخش و اطمینان بخش باشد.

 

کانون های مساجد افسران فرهنگی را می سازند

امیر خجسته، رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس کانونهای مساجد را افسران فرهنگی مبارزه با هجمه‌های تهاجمی دشمن دانست و گفت: در حال حاضر بالای 15 هزار کانون فرهنگی در کشور داریم و من معتقدیم یکی از راهکارهای مبارزه با هجمه‌های فرهنگی کانون‌های مساجد هستند.

وی تاکید کرد: این کانونها در تمامی محله‌ها و کوچه‌ها و در تمام کشور پخش هستند و برگ برنده‌ای در دست دوستان ماست زیرا این کانون‌ها نیاز سخت افزاری ندارند و بیشتر نیاز به فکر داشته و باید در راستای فعال کردن نیروهای انقلابی و فعالیت‌های خوب اثرگذار باشند.

وی ضمن بیان این مطلب که مساجد ابزار بسیار قدرتمندی هستند گفت: کانونها محل فعالیت زنان و مردانی است که عاشقانه‌ کار می کنند و دشمن نمی داند ما چه پایگاههای قدرتمندی داریم و به واقع کانون‌های فرهنگی مساجد رمز موفقیت ما در جمهوری اسلامی برای مبارزه با هجمه‌های فرهنگی دشمن است.

رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی با اشاره به بازدیدهایش از کانونهای فعال در کشور گفت: در بازدیدهایی که داشتم دیدم این کانونهای فرهنگی هنری مساجد بسیار خوب کار می کنند و در بسیاری جاها موفق هستند و افراد نخبه اهل فکر و برنامه‌ریز دارند این گروهها باید از افراد نخبه استفاده کنند تا پویایی داشته باشند.

وی افزود: من معتقدم دولت و مجلس باید به این کانونها توجه جدی داشته باشد زیرا این کانونها هستند افسران فرهنگی ما را برای مبارزه با شبیحخونهای فرهنگی دشمن تربیت می کنند نیاز است مسئولان وزارت ارشاد، دولت و مجلس توجه ویژه ای به این کانونها داشته باشند.

 

ساختار متفاوت کانون با دیگر مراکز فرهنگی

مجتبی رحماندوست، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بر لزوم بازگشت کارکرد مساجد به صدر اسلام و اوایل انقلاب تاکید کرد و گفت: در صدر اسلام مساجد، مرکز حکومت محله‌ها به شمار می‌آمدند و امام جماعت مسجد همه امور مسجد و محل را هدایت می‌کرد.

وی ادامه داد: مساجد باید همانند صدر اسلام خدمات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی به مردم ارایه دهند و از طرفی درب مساجد باید ساعت‌های طولانی بر مردم باز باشد.

رحماندوست با اشاره به اینکه ساختار فرهنگسراها برای غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان است، خاطرنشان کرد: فرهنگسراها ظرفیت ترویج معارف دینی برای مردم را ندارند و تنها برای غنی سازی اوقات فراغت ایجاد شده اند نه برای تقویت دین مردم. در حالی که مساجد مکان پر کردن اوقات فراغت، تقویت دین و رشد اخلاق هستند.

وی بر لزوم حضور بیشتر امام جماعت در مسجد تاکید کرد و گفت: به اعتقاد من امام جماعت باید تمام وقت در مسجد حضور داشته باشد و در صورتی که در مسجد نباشند جانشینی در مسجد به جای او در یکی از وقت های نماز حضور داشته باشد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر مساجد در طول سال برنامه‌های مختلف برای جوانان و نوجوانان برگزار کنند بدون شک آن موقع جوانان با حضور در این سنگر دینی هرگز ضد انقلاب و بی‌دین نمی‌شوند.

وی تصریح کرد: در صورتی که مساجد دارای کانون فرهنگی هنری یا ورزشگاه یا پایگاه بسیج و حتی صندوق قرض الحسنه باشند، می توانند عاملی برای جذب جوانان به مسجد شود و دیگر به مراکز غیر دینی سوق نمی یابند. مسجد باید نیازهای روز جوان را پاسخ‌گو باشد به اعتقاد من اینترنت و مجهز بودن به امکانات فرهنگی و نیازهای روز تحت نظارت امام جماعت باید در مساجد مهیا باشد.

رحماندوست بر لزوم توجه دولت و مجلس برای تقویت مساجد و کانون‌های فرهنگی هنری مساجد تاکید کرد و گفت: اما مسجد باید با اتکا به مردم محل اداره شود زیرا که هیچ مسجدی با اتکا به مردم کمبود نخواهد داشت و با اتکا به مردم، دیگر نیازی به امکانات دولتی نخواهد داشت.

 

آمادگی مجلس برای تقویت کانون های مساجد

علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بر توجه مجلس شورای اسلامی به کانون‌های فرهنگی هنری مساجد تأکید کرد و گفت: فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی، کمیسیون فرهنگی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این مسیر در همه مواقع همراه بوده‌اند و تلاش داشته اند که از کانون های فرهنگی هنری مساجد حمایت کنند.

وی بیان کرد: طرح ها و ایده‌ هایی که در راستای تقویت، فعالیت‌های فرهنگی باشد در تمام حوزه‌ها به‌ویژه مساجد مورد حمایت مجلس شورای اسلامی است زیرا که مسجد محل اصلی تجمع و گردهمایی و کانون اصلی فعالیت‌های فرهنگی و دینی است.

نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد در حل و فصل مشکلات مجموعه‌های مسجد محور دریغ نداشته باشد و با این مجموعه ها همراهی داشته و منابع و بودجه برای آنها پیش‌بینی کند.

وی اظهار کرد: مسجد کانون اصلی فعالیت‌ها و خانه خدا است و مجلس هم خانه مردم است بنابراین باید رویکردش توجه به خانه خدا باشد و به این موضوع بیاندیشید که محل تکثیر و تعلیم فرهنگ مسجد است بنابراین توجه به کانون‌های فرهنگی هنری مساجد یعنی تعمیق فرهنگ مسجد.

محجوب گفت: در حال حاضر ما با هجوم نرم فرهنگی روبرو هستیم که این هجوم هم منشأ استعماری و خارجی و هم منشأ داخلی دارد از این رو پایگاههای همانند کانونهای فرهنگی هنری مساجد باید با برنامه‌های خود برنامه ها و اهداف آنها را خنثی ‌کنند.

 

 ارایه الگوی اسلامی در عرصه فرهنگی و هنری با ایجاد کانون های مساجد

حجت‌ الاسلام نصرالله پژمان فر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ایجاد کانون های فرهنگی هنری در جوار مساجد را زمینه ساز خارج کردن مساجد از انحصار در اقامه نماز دانست و گفت: کانون های فرهنگی هنری مساجد در ارایه خدمات متعدد، ثمرات بسیاری داشته اند و مساجد به عنوان سنگر حضور مردم در این مراکز نقش های متعددی را در برهه های مختلف ایفا کرده و می کنند.

وی بیان کرد: در دوران مختلف برخی تلاش داشتند که خدمات مساجد را منحصر به اقامه نماز جماعت و انجام مراسم محدود کنند که این ظلم به مسجد، فضای مسجد و ظرفیت مساجد است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با ایجاد کانون های فرهنگی هنری مساجد در جوار مساجد تلاش شد که این ظرفیت مهیا شود که مسجد در کنار اقامه نماز جماعت و مراسم دیگر می تواند یک مرکز هنری با رویکرد دینی هم باشد و این در جای خود موضوع مهمی است زیرا فعالیت هایی که در درون مسجد انجام می شود از مصونیت و کیفیت بالاتری برخوردار است که می تواند الگو برای مدل اسلامی در عرصه های هنری باشد.

وی ادامه داد: کانون های فرهنگی هنری مساجد در عین حال که پاسخ برخی از بخش ها و نیازها را می دهد، می تواند در رقابت با باقی مراکز فرهنگی و مراکز هنری مدل ارزشمندی در ابعاد فرهنگی هنری به جامعه ارایه دهد تا فضای رقابتی در فضای فرهنگ دینی را باز کند.

حجت الاسلام پژمان فر با تاکید بر توجه به ظرفیت قابل توجه کانون های فرهنگی هنری مساجد اذعان کرد: زمانی با حضور کودکان در داخل مسجد در زمان اقامه نماز جماعت ممانعت می شد اما امروز کودکان و نوجوانان تشویق به حضور در مسجد می شوند. فرهنگ سازی این موضوع به طول انجامید اما مورد توجه قرار گرفت. در رابطه با موضوعات فرهنگی هم به همین شکل است ممکن است بهره گیری از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری زمان زیادی به طول انجامد اما  در یک شیب منطقی ملایم در حال حاضر مورد توجه است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در رابطه با حمایت های مجلس شورای اسلامی از پایگاه هایی همچون کانون های فرهنگی هنری مساجد بیان کرد: در بحث اختصاص اعتبار و مسایلی که می تواند در راستای تقویت کانون های فرهنگی هنری مساجد باشد مجلس شورای اسلامی همواره توجه لازم را داشته است و در حال حاضر کانون های فرهنگی هنری مساجد ردیف و جایگاه مستقل در بحث اعتبار دارند و توانسته اند، جایگاهی در کنار دیگر معاونت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه کانون های فرهنگی هنری مساجد جلوه های مختلف اسلام را در ابعاد فرهنگی و هنری نشان می دهند، خاطر نشان کرد: مجلس شورای اسلامی در بحث تصویب قوانین هم حمایت های قابل توجه از کانون های فرهنگی هنری مساجد داشته است.

 

پایان پیام

کد خبر 442715

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha