خبرگزاری شبستان: مدرسه علمیه جامعه امیرالمؤمنین (ع) شهرری جزو مدارسی است که در حد مدرسه نمانده و به صورت مجموعه دینی- فرهنگی- آموزشی مشغول خدمات رسانی به مردم است. در این زمینه توجه جدی مسئول و اساتید مدرسه نسبت به کلام الله مجید و برپایی کلاس های تفسیری در قالب های مختلف و همچنین برگزاری کلاس های مشاوره و جلسات اولیاء و مربیان جزو نقاط درخشان مدرسه است. برای آشنایی بیشتر با این مدرسه، ظهر روز پنجشنبه ای در اواسط اسفندماه گفتگویی با مسئول مدرسه حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا کرباسی هماهنگ شد که به موقع رسیدم و آنچه پیش روی شماست حاصل این مسافرت کوتاه و گفتگوی نسبتاً طولانی است.
مسئول مدرسه
حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا کرباسی فرزند مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حسنعلی کرباسی، سال 1351 وارد حوزه علمیه شد و از محضر آیات عظام فاضل لنکرانی، منتظری، مرحوم تبریزی، مظاهری و ... استفاده کرد. وی در سال 76 به تهران آمد و پس از رحلت پدر درسال 78، مسئول مدرسه جامعه امیرالمومنین شد. وی صاحب ده ها مقاله در حوزه های مختلف دینی، تربتی و فرهنگی و همچنین جزو نویسندگان کتاب راهنمای حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی است.
چه کسانی و با چه نیتی مدرسه را تأسیس کردند؟
جامعه علمیه امیرالمؤمنین(ع) درسال1361 توسط 3 نفرازعلمای شهرری تأسیس شد: حجت الاسلام والمسلمین حاج سید ابوالقاسم موسوی همدانی و حجت الاسلام والمسلمین رمضانعلی که هر دو در شهرری تشریف دارند و مرحوم ابوی، حجت الاسلام والمسلمین حسنعلی کرباسی که به رحمت خدا پیوستند. هدف آنها روشن است: تربیت فقیه، تربیت انسان های باتقوا، وارسته وآگاه و در یک کلمه فقیه یا دین شناسی که در مسئولیت تبلیغ دین مقدس اسلام و مذهب مقدس شیعه اثنی عشری انجام وظیفه کنkد.
حضرتعالی از چه زمانی عهده دار مسئولیت مدرسه شده اید؟
بعد از رحلت ابوی که ایشان مستقیما مسؤلیت کلی اموراجرایی را به عهده داشتند و در 23 اسفند سال 1378 به رحمت خدارفتند، با تصمیم هیئت امنا و تأیید مرکز مدیریت حوزه های علمیه در قم، مسؤلیت به عهده اینجانب سپرده شد و از آن زمان افتخار خدمتگزاری سربازان امام زمان (عج) را دارم.
ظرفیت مدرسه برای پذیرش طلاب چه قدر است؟
ظرفیت مدرسه حدود 300 نفراست که گاهی بنا به دلایلی از جمله مسائل مالی و کمبودها، آمار کم می شود؛ ولی ظرفیت 300 نفراست که از پایه اول تا پایه دهم، پذیرش داریم.
اطلاع دارید که چندسال پیش مقام معظم رهبری در سفری به قم فرمودند: دلیل ندارد، حوزه ها پنج شنبه تعطیل باشد؛ تا چه اندازه به فر مایش رهبری در این مدرسه عمل میشود؟
از زمانی که مقام معظم معظم رهبری حدود 10،15 سال پیش در قم توصیه فرمودند که دلیلی ندارد حوزه های علمیه پنج شنبه ها تعطیل باشد و وقت طلاب تلف شود؛ کم کم پنج شنبه ها را روز درس قراردادیم و در حال حاضر هرهفته تا ظهر پنج شنبه کلاس داریم، که یک ساعت آن معمولا درس اخلاق عمومی و بقیه کلاس است.
کیفیت و اساتید درس اخلاق مدرسه جامعه امیرالمؤمنین (ع) چگونه است؟
پنج شنبه ها معمولا ساعت 9 درس اخلاق شروع میشود ولی گاهی اوقات به دلایلی ساعت برگزاری این کلاس تغییرمی کند ولی غالبا ساعت 9 است. اساتید متنوعی برای تدریس اخلاق تشریف می آورند و الحمدالله استقبال هم خوب است. اساتید اخلاق ما فراوان بوده اند از جمله آقایان خوشوقت، مصباح یزدی، جاودان، نظری منفرد، سیدحسین هاشمی نژاد، قرائتی، عالی، نصرالله شاه آبادی، پناهیان، الهی، دین پرور، میرسپاه، حق جو، خیرنیا، سید رحیم توکل، میرمسعود موسوی، شیخ علی تهرانی، میرسجادی، قائمی، صدیقی و ... ؛ درصورتی که استاد اخلاق تشریف نیاورد اینجانب در خدمت طلاب هستم.
الویت اصلی مدرسه در چه زمینه ای است؟
اولویت و برنامه اصلی مدرسه، تربیت است یعنی آن چیزی را که به عنوان مسئولیت و وظیفه هم برای مدیریت مجموعه و هم برای اساتید بزرگوارتعریف شده و پذیرفته و انجام وظیفه می کنند، تربیت طلبه است؛ دانش آموزی بخشی ازتربیت است به عبارت روشن تر دنبال این نتیجه هستیم که محصول این تلاش ها، تربیت طلابی باتقوا و باسواد و در یک کلام عالم دینی باشد.
بیش از ده سال است در بحثهای کلاسی و موضوعات علمی و آموزشی، بحث قرآن و تفسیر را به صورت جدی پیگیر هستیم که الحمدالله توفیقاتی نیز نصیبمان شده است. طلاب پایه اول تا ششم هرروز کلاس قرآن دارند؛ یعنی علاوه بر دروس رایج مدارس دیگر، یک کلاس اضافه داریم که جزئیات آن عبارتند از:
در پایه اول، تلاوت قرآن؛ یعنی قرآن را صحیح و بی غلط بخوانند که طبیعتا نمازشان نیز تصحیح می شود؛
در سال دوم با توجه به معنای آیات و باتوجه به علم نحوی که طلاب تحصیل میکنند، سعی داریم این علم را در قرآن پیاده کنند و تلاوت روزانه همراه با ترجمه آیات و لغات قرآنی همراه با آشنایی با آنها باشد.
در سال سوم این گریش به گرایش بلاغی بدل می شود؛ یعنی در کنار مختصرالمعانی و بیانی که می خوانند استاد کلاس معانی و بیانشان، کلاس قرآنی را هم اداره می کند؛ یعنی همان مباحث می آید در قرآن مطرح می شود.
در سال چهارم آشنایی با علم تفسیر داریم: تفسیرروایی وتفسیرآیات الاحکام. طلاب بعد از آشنایی اولیه، وارد تفسیرروایی می شوند و با روایات معصومین علیهم السلام آشنامی شوند و در پایان با جزوه ای آشنا میشوند که به آیات الاحکام اشاره دارد.
در پایه های پنجم و ششم با حفظ موضوعی قرآن یعنی موضوعات مختلف قرآن مخصوصا موضوعات اخلاقی آیات آشنا می شوند. به اندازه ای که در هر مبحثی که یک مبلغ قرآن ورود می کند درآن مبحث با آیات و تفسیرش آشنا می شود.
هدف این است که طلاب از سال پنجم ششم، کم کم وارد مسئولیت تبلیغی شوند به طوری که اگر خواستند به ایراد سخن بپردازند، دستشان ازقرآن و تفسیرخالی نباشد و تبلیغشان متکی بر آیات قرآن و روایات معصومین علیهم السلام باشد.
هدف از این حد آشنایی با قرآن که در سایر مدارس کمتر ارایه میشود، چیست؟
در تفسیرآیات الاحکام هدف این است که با آیاتی که در آن مباحث فقهی مطرح شده آشنا شوند؛ برای مثال در موضوع طهارت وقتی با آیه «فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَ أَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرافِق»، روبرو میشوند دلیل و فلسفه آن را بدانند؛ هدف اصلی این است که طلبه با ریشه های قرآنی و روایی مباحثی که مراجع تقلید در رساله ها مطرح میکنند آشنا شود.
چه فوق برنامه هایی در مدرسه ارایه می شود؟
فوق برنامه اصلی مدرسه، قرآن و تفسیر است. یک فوق برنامه نیز در تابستان برگزار می شود تا عمر عزیزان در تابستان تلف نشود و حداکثر استفاده صورت پذیرد. معمولا در تابستان حدود 40 روز به صورت دو دوره بیست روزه کلاس هایی برگزار میگردد که شامل کارگاه ها وکلاس های تربیتی و آموزشی است؛ در این دوره ها بیشتر فعالیت ها در راستای همان کارهای قرآنی است.
همچنین بعضی کلاسها یک روز در میان کلاس اخلاق دارند و یک مشاور از همه جهت پاسخگوی سوالات و شبهات طلاب است. هدف اینکه درسی که طلبه در طول سال خوانده در طی این دوره ها تعمیق یابد و با مبانی قرآنی و روایی دروس تحصیل شده آشنا گردد. الحمدالله تاکنون این دوره ها به صورتی تنظیم و اجرا شده که طلاب راضی هستند.
فوق برنامه دیگر یک سری دروس اضافه است مثل جوهرالنضید؛ که کتاب منطقی است و البته تدریس آن در حوزه مرسوم نیست. و قواعدالفقهیه نیز که به صورت داوطلبانه ارایه میشود.
فوق برنامه دیگر، حفظ ترتیبی آیات قرآن است و در این مورد نیز طلاب داوطلبانه فعالیت می کنند؛ الحمدالله چند حافظ قرآن تربیت شده اند که بعضی ازآنها به قم مشرف شده اند و بعضی نیز در تهران ماندند؛ الحمدالله حافظ 10جزء، 15جزء، 20جزء داریم.
ارتباط مدرسه با نهادها و سازمان های چگونه است؟
در زمینه مشاوره و تربیت جوانان و نوجوان مدارس، مخصوصا در سطح راهنمایی که شخصیت در این سنین شکل می گیرد، با آموزش وپروش منطقه 16 که آقای خالقی هستند تعامل خوبی داریم. طبق نظرسنجی که از این کلاس ها شده خیلی راضی بودند و نشان داده شد قبل از این کلاس ها 20 درصد نماز میخواندند و بعد از اتمام کلاسها، به 80 درصد رسید.
چه خدماتی حوزه میتواند به جامعه داشته باشد؟
کارکرد اصلی حوزه تربیت است؛ تربیت نیروهایی که نظام به آنها نیاز دارد. لذا اگر نظام می خواهد موفق شود باید از حوزه حمایت کند و حوزه هم اگر بخواهد مسولیتش را خوب انجام دهد باید کادرسازی کند. ما نیز در زمینه تربیت نیروهای تربیتی و تبلیغی تلاشهایی گسترده ای داشته ایم.
یک طلبه تا چه اندازه باید با مسایل سیاسی آشنا باشد؟
یک طلبه باید در زمینه مسایل سیاسی آگاه باشد، خط و خطوط را و دشمن را به خوبی بشناسد. حوزه باید مبلغینی تربیت کند که از نظر محتوا و معلومات، قدرت بیان، مهارت قرآن، مهارت تفسیر و سایر زمینه ها، موفق و صاحب علم کافی و وافی باشند.
مهمترین توصیه حضرت عالی به طلاب چیست؟
طلاب عزیزمان در این زمان از چیزهایی که ذهن و فکر به آن مشغول میشود پرهیز کنند زیرا آفت طلبگی است. طلبه مومن، متدین و باتقوایی که برای تحصیل علوم دینی وارد حوزه شده است نباید بیش از حد وقت خود را صرف شبکه های اجتماعی، اینترنت و ... کند.
توصیه حقیر این است که از این عمر پربرکتی که خدا به طلاب داده است، از لحظه لحظه اش استفده کنند و با توسل به 14 معصوم از خدا بخواهند که به عمرشان، علمشان، بیانشان و قلمشان برکت دهد. سخن آخر اینکه طلاب، وقتشان را در تحصیل معارف حقه اسلامی و آنچه که وظیفه شرعی شان است صرف کنند.
پایان پیام/
نظر شما