تاریخ مقاومت‌ِ مصلحان را مرهون مکتب فاطمی است

خبرگزاری شبستان: تمام مقاومت‌هایی که در طول تاریخ اسلام توسط مصلحان انجام شده از مقاومت علی (ع) و فاطمه (س) و فرزندان ایشان (ع) الهام گرفته‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به حرکت انقلابی امام خمینی (ره) اشاره کرد.

خبرگزاری شبستان– گروه اندیشه: به مناسبت فرا رسیدن ایام فاطمیه و شهادت حضرت فاطمه (س) و ضرورت تبیین شاخصه های سبک زندگی آن یگانه بانوی عالم هستی (س) با حجت الاسلام والمسلمین حسین شهامت، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه و استاد حوزه گفتگویی در خصوص سبک زندگی فاطمی انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد:

 

شخصیت حضرت زهرا (س) از چه ابعادی قابل بررسی است و تا چه اندازه می توان به ایشان در سیر بندگی تأسی کرد؟

خداوند برخی از شخصیت های زن را در قرآن نمونه خوبی ها و اسوه قرار داده است از جمله در قرآن آیاتی موجود است که پیامبر اسلام (ص)‌ و اهل بیت علیهم السلام، آن آیات را بر شخصیت حضرت زهرا (س) تطبیق داده اند.

 

حضرت فاطمه (س) در همه عرصه ها و همه عصرها و قرون، الگو و محور خوبی ها و فضیلت های اخلاقی است که خداوند ایشان را به عنوان بهترین هدیه به پیامبر اسلام (ص) عطا کرده اند و حتی نامگذاری ایشان همراه با معانی بلندی است که مطابق با شخصیت حضرت (س) انتخاب شده است.

 

در تعریف و تشریح بُعد روحی و اخلاقی آن حضرت (س) سخن بسیار است که مجال و فرصت گسترده ای برای اشاره به گوشه ای از آن می طلبد. حضرت زهرا (س) در این مدت کوتاه عمر همچون درخت و شجره ای پاک بودند که طبق آیه قرآن «اصلها ثابت و فرعها فی السماء» بود. ریشه و شاخ و برگ این درخت تنومند چنان ثمراتی به بار آورد که همه بشریت از میوه آن استفاده کردند.

 

در حقیقت در طول تاریخ همه تمدن های اسلامی و تحول های اجتماعی و رشادت ها و جهادهای حقیقی صورت گرفت، به نوعی همه به خانه امیرمومنان علی (ع) و فاطمه علیها السلام باز می گردد.

 

تمام مقاومت هایی که در طول تاریخ اسلام توسط مصلحان انجام شده از مقاومت علی (ع) و فاطمه (س) و فرزندان ایشان (ع) الهام گرفته اند که از جمله آنها می توان به حرکت انقلابی امام خمینی (ره) اشاره کرد. یا هر تحول علمی که در جهان اسلام رخ داده، بازگشت به مکتب امام صادق و امام باقر علیهماالسلام دارد که از ذریه حضرت زهرا (س) هستند و باز به خانه آن بانو باز می گردد و در حقیقت اهل بیت (ع) میوه درخت پرثمر این خانه هستند.

 

در مسائل علمی، عاطفی و تحولات اجتماعی نیز جذب هایی به سوی اسلام داشته ایم که به برکت آشنا شدن این افراد با نوع عملکر و اخلاق اهل بیت علیهم السلام بوده است و تمامی این مسائل به برکت حضرت زهرا (س) و سبک زندگی آن حضرت (س) رقم خورده است.

 

چه ویژگی هایی می توان برای سبک زندگی فاطمی شمرد که تاریخ بر آن گواه دارد؟

خصوصیات و ویژگی های سبک زندگی فاطمی را به طور خلاصه در چند محور می توان بررسی کرد؛ نخست بندگی حضرت (س) که در اوج و بر فراز قله بود تا حدی که وقتی سلمان (ره) از دیدن لباس مندرس و کهنه فاطمه (س) که پیامبرزاده بودند، تعجب کرد، پیامبر (ص) به او فرمودند: «ای سلمان خداوند دل فاطمه را تا مغز و همه وجودش را از نور خود پر کرده است.»

 

فاطمه (س) شخصیتی است پیامبر (ص) درباره او فرمودند ایشان جزء گروه پیشتازان این عالم است؛ نه برای مردم یک عصر بلکه ایشان پرچمدار کاروان عظیم بشریت و دینداران و خداخواهان است که هم  در دنیا و هم در آخرت در اوج این قله قرار دارند و برای افرادی که این حالات معنوی را نتواستند درک کنند، در آخرت ظهور و جلوه خواهد یافت و همه تسلیم مقام ایشان خواهند شد.

 

دومین ویژگی حضرت زهرا (س) در سبک زندگی خود، نوع همسرداری ایشان است. آن حضرت (س) در میدان همسرداری بهترین بود به گونه ای که امیرمومنان علی (ع) که در بندگی و عبادت و مقام هیچ چیزی کم نداشت، در پاسخ به این سوال پیامبر صلی الله علیه و آله در روز پس از ازدواج با حضرت زهرا(س)، مبنی بر اینکه فاطمه (س) را چگونه یافتی، فرمودند: «او بهترین یاور من در بندگی و اطاعت از خداست.» این سخن نشان از جایگاه بلند معنوی حضرت زهرا (س) دارد  که مرد اول اسلام در خصوص ایشان آن را بیان می کند.

 

آن بانو در همسرداری با حضرت علی (ع) بسیار هماهنگ عمل و چنان برخورد می کردند که برای هر زنی می تواند در هر زمانی الگو باشد. از نظر اقتصادی، روحی، عاطفی، اخلاقی و ... ایشان در صدر بودند به گونه ای که گاه آنچنان اوضاع اقتصادی خانه مشقت بار می شد اما آن بانو هیچ سخنی با علی (ع) نمی گفت و وقتی امیر مومنان (ع) متوجه می شدند و از حضرت (س) می پرسیدند چرا این موضوع را بیان نکرده است، حضرت فاطمه (س) پاسخ می دادند من از خدا شرم و حیا می کنم از تو چیزی بخواهم که در قدرت و توان تو نباشد.

در حقیقت سطح انتظار پایین، قناعت مثال زدنی و صبر از جمله راهکارهای اقتصادی بود که حضرت زهرا (س) در سبک زندگی خود به کار می بستند و می توان امروز به جای چشم و همچشمی و رقابت های نامناسب، این رویه را جایگزین کرد و شاهد این اندازه اختلاف نبود.

 

حضرت صدیقه کبری غم امیرمومنان علی (ع) را غم خود می دانست و شادی او را شادی خود و این بهترین همراهی برای دو همسر است که می توان از آن الگو گرفت.

 

دختر پیامبر (ص) در تربیت فرزندان نیز بسیار قوی عمل کردند و با تربیت فرزندانی شایسته، همه دینداران عالم را تا به امروز، بر سر سفره این چهار تن نشاندند. ایشان زینبی تربیت کرد با نگاهی الهی که در آن روز سخت کربلا، چنان سخن بر دشمن راند، که می توان ایشان را سخنگوی فاطمه و علی علیهما السلام نامید و تمامی اینها حاصل تربیت فاطمه زهرا (س) بود.

 

ویژگی دیگر سبک زندگی فاطمی، دفاع از ولایت و حق و حضرت علی (ع) بود. خطبه ای که ایشان در جمع مهاجرین و انصار قرائت می کند، عجیب است و جای تفسیر و بازگویی، فراوان دارد. بنابراین، حضرت زهرا (س) را باید در مرام، اخلاق، بندگی، همسرداری، تربیت فرزندان، دفاع از ولایت و حق، زیرکی و هوشیاری و ... شناخت.

آن حضرت (س) آن چنان هوشیار بودند که با گذاشتن یک علامت سوال بزرگ و همیشگی، افراد بسیاری را به سمت اسلام دعوت کردند.

 

آن علامت سوال چه بود؟

دستور به غسل و تدفین شبانه و مخفی نگه داشتن قبر حضرت (س)؛ ایشان با این کار خود میان جبهه اموی و علوی برای همه تاریخ مرزبندی کردند تا علامت سوالی بزرگ در ذهن تاریخ نقش ببندد که چرا مزار سیده نساء العالمین (س) (به تعبیر شیعه و سنی) باید مخفی باشد.

پایان پیام/

کد خبر 444109

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha