به گزارش خبرگزاری شبستان، کاظم نظمده ،معاون سابق مركز توسعه، پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي گفت: براساس مدلهاي جهاني، كشور ما تا حد زيادي توانسته است به اهداف موردنظر در رويكرد اجتماعي دست پيدا كند تا جاييكه ايران در مقايسه با ساير روشها، توانسته است رويكرد اجتماعي را براي مبارزه با آسيبهاي اجتماعي به خوبي پيادهسازي و ضريب نفوذ آن را بيشتر كند.
وي با اشاره به اينكه رويكرد اجتماعمحور در دنيا از حدود 7 دهه پيش آغاز شده است، افزود: به نسبت ساير كشورها، كار را دير شروع كرديم اما با سرعت مناسبي توانستيم به نتايج خوبي دست پيدا كنيم. با اين همه لازم است سياستگذاران در تمام بخشها و مجريان امور نسبت به اين موضوع تاكيد ويژه داشته باشند تا بتوانيم كل كشور را تحت پوشش قرار دهيم. خوشبختانه خيلي از نمايندگان مجلس در دورههايي مسئوليتهاي بزرگ اجتماعي داشتهاند و به خوبي به جزييات آسيبهاي اجتماعي آگاه هستند.
معاون سابق مركز توسعه، پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي ادامه داد: رويكرد اجتماعي در عين حال كه ميتواند هم در بحث مداخله و هم در توانمند سازي فعال باشد، در خصوص نگاه پيشگيرانه نيز بسيار كاربردي و اثرگذار است و كار را بسيار ارزان تمام ميكند. به طور مثال ميتوان با برگزاري يك كلاس آموزشي كه قيمت ريالي آن فقط چند هزار تومان است، به يك جوان و نوجوان آموزشهايي داد تا از آسيبهايي كه ميليونها تومان هزينه براي جامعه دارد و در مواردي هم غيرقابل درمان است، جلوگيري كرد.
نظمده با بيان اينكه لازم است آسيبهاي اجتماعي را به طور كامل واكاوي و بررسي كرد، گفت: بهطور مثال بايد آسيبهايي كه در 10 سال آينده ميتواند جامعه را درگير كند، از هماكنون رصد كرد تا از امروز با كمك رويكرد اجتماعي، جامعه را واكسينه كنيم. اين آسيبها باتوجه به روندي كه دنياي امروز در پيش گرفته، غير قابل اجتناب است و مانند خيلي از بيماريها كه شيوع پيدا ميكند، بهترين روش براي مقابله با آنها، واكسينه شدن از طريق آگاهسازي و آموزش است.
وي با تاكيد بر اينكه بايد سياست گذاران و برنامهريزان، قوه مقننه، مجريه و قضاييه بر افزايش سهم بودجهاي رويكرد پيشگيرانه در كشور، اهتمام و توجه خاص داشته باشند، خاطرنشان كرد: در شرايط فعلي اين رقم پايين است و از طرفي بايد مشخص شود چه درصدي از بودجه دستگاهها و كشور هزينه روشهاي پيشگيرانه ميشود. خوشبختانه مديران ما نسبت به كشور تعهد دارند اما فراموش نكنيم كه 10 سال آينده با چشم برهم زدني خواهد آمد كما اينكه اگر 10 سال پيش نگاه پيشگيرانه موثري داشتيم خيلي از مشكلات امروز، به وجود نميآمد.
اين كارشناس سازمان بهزيستي كشور ادامه داد: واقعيت اين است كه ما بايد نوع نگاه را در مديران اجرايي، تيمهاي كنترل و ارزياب طوري تغيير دهيم كه ذائقه آنها نسبت به فعاليتهاي پيشگيرانه جلب شود و از توجه به كارهاي نمايشي و بريدن روبان دور شوند. هرچند كه خيلي هم نميتوان به مديران اجرايي خرده گرفت و براي اصلاح بايد سيستم ارزيابي را به سمتي ببريم كه كارهاي پيشگيرانه از امتياز بالاتري برخوردار باشد.
نظمده خاطرنشان كرد: بر رويكرد اجتماعي، يك تفكر كلان بشردوستانه حاكم است و منافع آن ملي است. بايد پذيرفت كه نميتوان انجام تمام كارها را از دولت خواست و موفقيت زماني به دست ميآيد كه در امور مختلف، جامعه مشاركت كند و دولت و ملت براي تحقق يك هدف در كنار هم قرار بگيرند. بنابراين به نظر ميرسد رويكرد وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر مبني بر مبارزه اجتماعي با موادمخدر، كاملا درست و نكته كليدي است و اگر ميخواهيم كه جامعه از فضاي آسيبهاي اجتماعي به سرعت و به سلامت گذر كند، يكي از بهترين روشها مداخلات با رويكرد اجتماعي است كه هم منافع ملي و هم امنيت اجتماع را به شكل كاملا ملموس و چشمگيري حفظ ميكند.
پایان پیام/
نظر شما