به گزارش خبرگزاری شبستان، هنگامی که بحران سوریه در سال 2011 آغاز شد همه کشورهای غربی به رهبری آمریکا با همپیمانان آن در منطقه در راستای سرنگونی نظام سوریه حرکت کردند در این مدت همه نوع توطئه علیه نظام سوریه به کار گرفته شد و کوشیدند که با ابزار شورای امنیت برای دخالت نظامی استفاده کنند که با وتوی روس ها روبرو شدند.
بعد از مدتی به ابزار سلاح شیمیایی روی آوردند تا به این بهانه نظام سوریه را سرنگون کنند که در این راه نیز توفیقی به دست نیاوردند.
در ادامه ترکیه وارد عمل شد و علاوه بر اینکه به ترانزیت گروههای تروریستی تبدیل شد در برخی مناطق به طور مستقیم وارد عمل شد اما با گذشت قریب به پنج سال(تا چند روز دیگر بحران سوریه وارد پنجمین سال خود می شود) نه تنها نظام سوریه سرنگون نشده است بلکه قوی تر از قبل ظاهر شده است.
کشورهای غربی نمایندگان خود را برای دیدار با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه به این کشور اعزام می کنند.دیمستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه اخیر بشار اسد را بخشی از راهکار بحران سوریه دانسته بود.
در کنار همه توطئه هایی که آمریکا و همپیمانان منطقه ای آن به ویژه عربستان و ترکیه علیه سوریه انجام می دهند آموزش گروههای به اصطلاح میانه رو یکی از این اقدامات است که به نظر می رسد این اقدام نیز مشابه طرحی که در جنوب برای ورود نیروهای آموزش دیده از خاک اردن داشتند راه به جایی نبرده است.
گواه این مدعا انحلال گروه موسوم به حزم پس از شکست از جبهه تروریستی النصره است.این همان گروهی بود که آمریکا و سازمان سیا برای جذب و آموزش و تجهیز آن تلاش زیادی به کار برده بود و این را می توان نشانه شکست تلاش های آمریکا دانست.
در واقع شکست این گروه در سازماندهی و تجهیز دیگر گروه ها در سوریه نقش مهمی داشت سیلی محکمی به آمریکا و همپیمانان آن است زیرا آمریکا این گروه را در ژانویه سال2014 آموزش و تجهیز کرده بود و روی آن در برنامه های خود حساب ویژه ای باز کرده بود.
جفری وایت تحلیلگر امور دفاعی موسسه خاور نزدیک واشنگتن در این باره گفت: بلایی که سر گروه حزم آمد در واقع زنگ خطری برای همه طرفهاست.آمریکا از هر گروهی که حمایت کند نمی تواند تضمین کند که این سلاحها به دست گروههای افراطی نیفتد.
عبدالباری عطوان از تحلیلگران مشهور جهان عرب در این باره می نویسد: سیاست آمریکا نه تنها در سوریه بلکه در کل خاورمیانه که درگیر بحرانهای مختلف است از شفافیت لازم برخوردار نیست و غبار آلود است.
وی می افزاید: درحالی که آمریکا از شروع آموزش نیروهای ویژه مخالفان میانه رو سوری سخن می گوید، جنبش حزم بزرگترین گروه مخالف میانه رو در منطقه حلب به شکست از جبهه تروریستی النصره اعتراف کرد و از انحلال این جنبش و اذغام 5000 جنگجوی خود در جبهه شمالی خبر داد.این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که جنبش حزم گروهی از مخالفان است که بیشترین قرابت را با آمریکایی ها داشته اند و از جانب آنها تسلیح و تجهیز شده اند.این گروه به سلاح آمریکایی پیشرفته مانند موشکها تاو ضد تانک مجهز شده بود.شکست گروه حزم به این شکل تحقیر گونه در واقع شوکی بزرگ به دولت آمریکا و همپیمانان آن است.این پیشامد بدی برای آمریکا و گروههای دیگری که به آنها تکیه خواهد کرد محسوب می شود.
وی خاطرنشان کرد: این تحول ضربه مهلک به مخالفان میانه روی سوری و پایگاه مردمی آنها و ضربه ای بزرگ به سازمان سیا و مزدوران آن که در جذب و آموزش و تجهیز و حمایت مالی این گروه اهتمام کردند محسوب می شود زیرا گروه جدیدی که ترکیه و عربستان آنها را آموزش دهند بهتر از گروه حزم نخواهد شد.این گروه برای ممانعت از افتادن سلاح در دست گروههای افراطی ایجاد شد حادثه ای که یکسال قبل در جریان سقوط منطقه اعزاز رخ داد و انبارهای سلاح گروه موسوم به ثوار الشام و ارتش آزاد به دست گروههای افراطی افتاد و آمریکا ارسال سلاح برای این گروهها را متوقف کرد.
عطوان در ادامه می افزاید: همه چیز تغییر کرده است به غیر از نظام سوریه که همچنان ثابت و پابرجاست.مخالفان سوری روز به روز دچار فروپاشی بیشتری می شوند و در جبهه جنگ و جبهه سیاسی در حال عقب نشینی هستند.به نظر می رسد که همپیمانان آمریکا نمی توانند به مخالفان مسلح سوری اعتماد کنند و شاید دلیل اظهار نظر مارتن دمپسی رئیس ستاد ارتش آمریکا مبنی بر اینکه سرانجام واحدهای ویژه ارتش آمریکا به سوریه اعزام خواهند شد در این راستا است.به نظر می رسد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که برخی از آنها هزینه زیادی در سوریه انجام داده اند و متهم به حمایت از تروریسم هستند آینده مجهول و مملو از خطر با توجه به تغییر قواعد بازی و حتی تغییر خود بازی پیش روی خود می بینند.
نظر شما