خبرگزاری شبستان، در ادامه سلسله گزارش های سرویس مسجد و کانون های مساجد پیرامون احکام مساجد، برخی دیگر از باب های این احکام بیان می شود.
زمین مسجد
اگر مسجدى ویران شود، زمین آن از مسجدبودن خارج نمىشود و احکام مسجد در برخى موارد برآن جارى است و همچنین اگر تمام روستا یا شهرى که مسجد در آن است، خراب شود مکانى که مسجد بوده همچنان عنوان مسجد دارد.
زمین بدون دیوار و ساختمان را نیز مىتوان مسجد قرار داد، بنابراین اگر زمینى را براى مسجد وقف کنند و به همین قصد در آن نماز خوانده شود، مسجد است و احکام آن باید مراعات شود، هر چند دیوار کشى نشده باشد و ساختمان هم نساخته باشند.
سوال: یک قواره زمین را که 312 مترمربع است براى مسجدى خریدارى شده و چون مردم این محل بودجه نداشتند، نتوانستند بسازند، حالا با کمک مردم مىخواهند مسجد را بسازند مىبینند که این زمین براى مسجد کوچک است، آیا اجازه است که این زمین را فروخته شود و در همین محل زمین بیشترىخریدارى شود؟ البته در موقع خرید زمین، صیغهخوانده نشده ولى با عقیده کامل خریدارى شده براى مسجد.
جواب: خرید زمین به قصد بناى مسجد کافى در وقف نیست. اگر بعد از خرید، وقف نشده و تحویل وقف نشده به ملک مالک باقى است و اختیار آن با مالک است.
سوال: در روستایى که اهالى آن روستا، محلسکونت خود را رها کردهاند و نزدیک همان محل در زمین موات خانه ساختهاند، در یک قطعه از همانزمین موات با کمک اهالى، مسجدى بنا شده بطورى که قسمتى از دیوار مسجد آماده است و ضررى همندارد عدهاى دیگر از همان محل، روى مقاصد و یاغرض شخصى از به پایان رساندن مسجد جلوگیرى مىکنند، آیا از نظر شرع مقدس اسلام مىتوانند، جلوگیرى کنند یا خیر؟
جواب: اگر زمین موات بوده و متعلق حق کسى نبوده با تحجیر(سنگ چین و حصار کشى) و آماده شدن براى مسجد، دیگران حق مزاحمت ندارند. لاکن چنانچه دولت اسلامى در این باره مقرراتى دارد باید مراعات شود.
سوال: مقدارى از بیابان براى مسجد تعیین مىشود و به عنوان مسجد در آن نماز اقامه مىشود، سپس از آنجا مىروند، براى کسانى که موضوع را مىدانند اگر به آنجا گذرشان بیفتد حکم مسجد دارد؟
جواب: به مجرد تعیین مقدارى از بیابان براى مسجد و نماز در آن حکم مسجد پیدا نمىکند.
سوال: هر گاه شخصى در قبرستان مسلمین که وقف است مسجدى روى قبور اموات بنا کند، آیا جایز است یا خیر؟ و اگر چنین مسجدى بنا شد آیا نماز در آن صحیح است؟
جواب: ساختن مسجد در قبرستان که زمین آن وقف قبرستان است جایز نیست و نبشقبور مسلمین حرام است و به مجرد ساختن، مسجد نمىشود، ولى نماز خواندن در آن مانعى ندارد.
سوال: آیا روى زمین اصلاحات ارضى مىتوان مسجد و سایر اماکن عمومى از قبیل حمام، مدرسه دینى طلاب و اماکن فرهنگى درست کرد؟
جواب: چون مبناى دولت جمهورى اسلامى ایران بر ملکیت اراضى مذکوره است لازم است معامله ملکیت شود.
حیاط مسجد
سوال: مسجدى که علاوه بر شبستان،داراىحیاط و صحن و راهرو است و در عرف،همه آنها رامسجد مىخوانند،آیا احکام مسجد بر آنها بار است یا نه و در صورتى که قصد بانى معلوم نباشد، ساختن مستراح و امثال آن در یک طرف آن صحن چهصورت دارد. دلیل و قرینه بر عدم مسجدیت لازم است یا نه؟
جواب: با شک در آنکه صحن را جزء مسجد قرار داده، اگر امارهاى(نشانه،علامت) بر مسجد بودن نباشد، محکوم به مسجدیت نیست و اماره بر عدم، لازم نمىباشد.
منبع: مجمع المسائل
پایان پیام/
نظر شما