به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، برنامه اذان گاهی «قرار»، یکشنبه شب، 17 اسفندماه با حضور حجت الاسلام «محسن جوانمردی» با موضوع فعالیت های مساجد در قالب کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به روی آنتن شبکه افق رفت.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به فعالیت های مساجد در صدر اسلام گفت: اساس بنای مسجد بنای فرهنگ خدامحوری است که در قالب آداب و رسوم و قلب جامعه اسلامی در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) در مسجد ارایه می شد و این حقیقت قابل انکار نیست که مسجد در آن زمان کاربردهای متعددی داشته است.
حجت الاسلام جوانمردی ادامه داد: از آنجایی که نماز سرلوحه اعمال مومن است و بنا بر اینی است که مسجد همه شئونات زندگی مومن را در بگیرد و همان طور که بناست فرهنگ مسجد تمام جامعه اسلامی را شامل شود در نتیجه می بینیم که در احکامی که در مورد مسجد آمده است گفته شده که در مسجد از امر دنیا صحبت نکنیم.
وی گفت: نماز بناست که زندگی مومن را بگیرد، روایتی داریم که پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود: «زمانی می رسد که مردم در مسجد جمع می شوند اما در مسجد از دنیای خودشان سخن می گویند»، در حالی که روح مسجد باید بر زندگی ما حاکم شود.
این پژوهشگر حوزه مسجد گفت: پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) یکبار وارد مسجدی شدند و دو گروه را دیدند که یک گروه مشغول عبادت و دیگری مشغول علم آموزی بودند که پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) جلسه گروهی که در حال علم آموزی بودند را انتخاب کردند، این رویکرد نشان می دهد آنچه که سبب گسترش درک انسان نسبت به هستی و بندگی خداست قطعا مطلوب پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) است.
حجت الاسلام جوانمردی تصریح کرد: اگر با نگاه منطقی درمورد فعالیت های کانون های فرهنگی و هنری مسجد صحبت شود باید نسبت به این مساله توجه داشت که اگر برنامه ریزی این فعالیت ها بر اساس معرفت و فرهنگ اسلامی باشد نتایج بسیار عمیق و مثبتی دارد، باید نوعی ارتباط میان مسجد و کانون ها باشد که نگاه معرفتی را به این کانون ها تزریق کند، نباید صرفا بیلان اداری باشد که اگر چنین باشد نتیجه فرهنگی هم نخواهد داشت.
وی افزود: اگر درک درستی از اسلام صورت پذیرد و کسانی که می خواهند در حوزه مسجد برنامه ریزی کنند در این زمینه تخصص داشته باشند می توانند سر و سامان درستی به مساله بدهند، رویکرد صد ساله ما نسبت به مسجد را با رویکرد امروز مقایسه کنیم، بچه ها در مسجد آموزش می دیدند و پشت سر کسی که به آنها آموزش می داد نماز می خوانند در حالی که امروز اگر از کودکی سوال شود می گوید مسجد برای نماز است و بس؛ در حالی که اگر فعالیت ها و برنامه ها درست تبیین شود چنین نخواهد بود و ما باید جایگاه مسجد را به درستی تبیین کنیم.
حجت الاسلام جوانمردی گفت: کسانی که می خواهند در حوزه برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد برنامه ریزی کنند باید مبانی دینی و معرفتی را تقویت کنند و از مردم و کسانی که این توانایی را دارند کمک گرفته شود با این هدف که این کلاس ها و دوره ها با زمان نماز هماهنگی داشته باشند، پس امور مسجد و متولی مسجد یاری کنند تا مردم درگیر در این فعالیت ها شوند.
این پژوهشگر تصریح کرد: شاید یکی از مهمترین مسایلی که در مسایل فرهنگی نقش دارد خودجوشی مردم و برخورد چهره به چهره درست است، وقتی انسان بتواند جو مسجد را به معنای حقیقی احیا کند و مسجد آن طور که پسند پیامبر است درجایگاه اش واقع شود در نتیجه هرچیزی که بهانه ورود به مسجد شود در واقع تبدیل به عامل جذب می شود، نمی خواهم بگویم ابزاری نسبت به این فعالیت های فرهنگی نگاه کنیم هرچند که برای برخی چنین باشد اما اسلام حقیقتا در هر زمینه ای الگو دارد، بنابراین مهم فعالیت بر اساس بینش معرفتی است.
پایان پیام/
نظر شما