حجت الاسلام و المسلمین یحیی جهانگیری سهروردی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به این که ائمه معصومین (علیهم السلام) به عنوان الگو برای شیعیان معرفی شدهاند، عنوان کرد: اگر ما بخواهیم اهل بیت (علیهم السلام) را به عنوان الگو بازسازی کنیم، باید ایشان را به عنوان چهرههای چندوجهی الگو معرفی کنیم.
تأثیر چندوجهی الگوها در جامعه
مبلغ بین المللی حوزه با بیان این که الگوی چندوجهی در جامعه کم است، گفت: نسل جوان، الگوپذیری خود را از افرادی دارند که نمیتوانند الگو باشند، به عنوان مثال ممکن است جوانی بازیگر نباشد، اما چون الگویش یک بازیگر است، در فن بازیگری از او تبعیت نکند، بلکه از پوشش، ظاهر و حتی عینک آن بازیگر استفاده میکند، یعنی فرد در یک وجه از وی الگو نگرفته است، بلکه در وجوه گوناگون از او الگوبرداری کرده است.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: الگوها به این دلیل اهمیت دارند که علاقمندان و پیروان خود را نه فقط در یک وجه، بلکه در چند وجه از جمله پوشاک، راه رفتن و حتی انتخاب شغل تحت تأثیر قرار میدهند؛ به عنوان مثال شهید مطهری اوایل انقلاب به عنوان الگو معرفی شده بودند و برخی طرفداران وی، مدل عینک ایشان را تقلید میکردند.
حضرت فاطمه (س) را به عنوان شخصیت چندوجهی تأثیرگذار معرفی کنیم
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با بیان این که گاهی در نظریه الگو، حاشیهها مهمتر از متن میشود، اظهار داشت: اکثر افراد در الگوپذیری، تبعیت چندوجهی دارند، بنابراین اگر حضرت فاطمه (علیها السلام) برای ما الگوست، آیا ما این سوپراستار معنویت را که پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهو آلهوسلم) زهره نام نهادند، چندوجهی برای علاقمندان معرفی کردیم یا فقط از رنجها و مصیبتهای آن حضرت گفتیم؟.
پژوهشگر مطالعات اسلامی تأکید کرد: اگر ما میخواهیم حضرت فاطمه (علیها السلام) الگو باشد، باید ایشان را یک شخصیت چندوجهی تأثیرگذار معرفی کنیم، یعنی هم از حجاب وی گفته شود، هم از فعالیتهای اجتماعی ایشان، هم از کار در خانه و هم از خطبهخوانیهای این بانوی بزرگوار در مجالس سخن گفته شود؛ اگر ما حضرت زهرا (علیها السلام) را فقط از زاویه دید خود معرفی کنیم، نمیتواند برای دیگران که زاویه دید متفاوتی دارند، الگو باشد.
جامعه دردهای حضرت زهرا (س) را بیشتر از دغدغههایش شنیده است
این مبلغ بین المللی حوزه افزود: ما تنها از نبود ضریح و قبر حضرت فاطمه (علیهاالسلام) سخن میگوییم که البته این درد بزرگی برای بشر است که چرا قبر تنها دختر رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) ناپیداست و این نشان بینشانی، خود منشأ بزرگی برای تاریخ است.
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی عنوان کرد: دغدغه ما این است که قبر حضرت زهرا (علیها السلام) کجاست، در حالی که اهل بیت (علیهم السلام) از ما خواستهاند که به دنبال قبر آن حضرت نباشیم و اگر میخواهیم قبر آن بانوی بزرگوار را زیارت کنیم، میتوانیم حرم حضرت معصومه (علیها السلام) را زیارت کنیم، اما آیا برای ما پیدا کردن قبر حضرت زهرا (علیها السلام) مسأله است، یا شنیدن دردها و فریادهایی که ایشان میکشید.
وی بیان داشت: اگر ما از دردهای حضرت زهرا (علیها السلام) میگوییم، باید از دغدغههای ایشان هم بگوییم، دغدغههای حضرت فاطمه (علیها السلام) این بود که دید زمانی که همه ساکت هستند، باید ایشان حرف بزند، زمانی که دید امام علی (علیه السلام) برای مصلحت مجبور است صبر پیشه کند، باید زهرایی باشد که فریادگر حق علیه بیداد باشد.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: حضرت فاطمه (علیها السلام) در کنار فعالیتهای درون خانه، فردی بود که در حیات اجتماعی از بزرگترین حق تاریخ دفاع کرده است و این حقیقت اجتماعی حضرت زهرا (علیها السلام) را باید به جامعه معرفی کنیم.
معرفی حضرت زهرا (س) به عنوان یک الگوی چندوجهی
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی عنوان کرد: حضرت فاطمه (علیها السلام) باید به عنوان یک الگوی چندوجهی معرفی شود، حضرت زهرا (علیها السلام) باید به عنوان یک منشور اخلاقی، اجتماعی، خانوادگی در همه جهات معرفی شود.
نویسنده کتاب «مصلحت در فقه» اظهار داشت: الگوهای تکوجهی امروز در دنیا هستند ولی با قدرت رسانه خود، چندوجهی معرفی میشوند، در حالی که حضرت زهرا (علیها السلام) منشوری است که در ابعاد مختلف زندگی میتواند برای افراد جامعه الگو باشد و حقیقتا یک الگوی چندوجهی است و ما وظیفه داریم که ایشان را به دنیای امروز معرفی کنیم.
رونمایی از کتاب «صحیفه فاطمیه» در زمان اوج فهم بشر
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی بیان کرد: در جهان که در رابطه با جایگاه و حقوق زن بحث میشود، یکی از جوابهای ما خود شخصیت حضرت زهرا (علیها السلام) است که بهترین پاسخ را به آنهایی که بدون اثبات گزاره تاریخ و دین، اسلام را مخالف حقوق زن میدانند، میدهد؛ دنیای امروز باید بداند آن زمان که کشتن دختر منطقی و داشتن دختر ننگ بود، پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) چگونه با دختر خود رفتار میکرد و بدین وسیله جایگاه زن در اسلام مشخص میشود.
مبلغ بینالمللی حوزه با اشاره به این که ما از کتاب صحیفه فاطمیه کم گفتیم، تصریح کرد: «صحیفه فاطمیه» کتابی است که حضرت علی (علیه السلام) که خود باب علم بود، زمانی که سخنان گهربار حضرت زهرا (علیها السلام) را میشنید، دست از کار میکشید و به نگارش سخنان آن بانوی بزرگوار مشغول میشد، در تاریخ کدام بانو را داریم که فردی مانند علی (علیه السلام) حرفهای وی را املا کند، مفاهیم کتاب آنچنان بلند است که درک بشر از فهم آن عاجز است و در دورهای که فهم بشر به اوج میرسد، این کتاب رونمایی میشود.
نقش رسانه در معرفی حضرت فاطمه (س)
حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی در پاسخ به این سوال که چرا حضرت زهرا (علیها السلام) الگو معرفی نشده است، گفت: واقعا عالم سینما، رسانه، فیلنامهنویس و دنیای معرفی ما چقدر حضرت زهرا (علیها السلام) را از این زاویه معرفی کردند، آیا فیلم و یا سریال فاخری که حضرت زهرا (علیها السلام) را تا حدودی به جامعه معرفی کند، ساخته شده است.
کارشناس نهاد رهبری در دانشگاهها تصریح کرد: جامعه دردهای حضرت زهرا (علیها السلام) را بیشتر از دغدغههایش شنیده است، رسانه میتواند بیش از آن که از رنجها و مصیبتهای حضرت زهرا (علیها السلام) بگوید، از دغدغههای آن حضرت بگوید و برای این کار باید یک بازپژوهش در زندگانی حضرت زهرا (علیها السلام) صورت بگیرد.
وی در پایان تأکید کرد: سینما، رسانه ملی و درامنویسها مدیون حضرت زهرا (علیها السلام) هستند، چقدر در مورد حضرت زهرا (علیها السلام) نوشتیم، رسانه ملی دین خود را فقط با نشان دادن مداحیها نمیتواند انجام دهد، بلکه باید کارهای فاخر و الگوسازی داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما