مازني ها و آداب و رسوم كهن  نوروزي

خبرگزاری شبستان: کارشناس ارشد جامعه شناسی با اشاره به اینکه برپایی جشن و مسرور کردن همدیگر هدف آداب و رسوم در عید نوروز است، گفت: مازنی ها، آداب و رسوم ویژه ای در عید نوروز دارند که سابقه آن حکایت از قدمت تاریخ این دیار دارد.

زهرا محمدی، کارشناس ارشد جامعه شناسی، امروز (27 اسفند) به خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: فرهنگ هر ملت، ریشه در آداب و رسوم مردم آن سرزمین در گذشته دارد، آداب و رسومی که با زندگی مردم آن مرز و بوم، عجین شده است و نسل به نسل، انتقال می یابد.

 

وی با اشاره به اینکه آداب و رسوم هر قومی، نشان از فرهنگ آن قوم دارد و موجب پیشرفت آن قوم می شود، اظهار کرد: با از بین رفتن فرهنگ، آن قوم بی اصالت می شود.

 

محمدی تصریح کرد: با حفظ و تکامل فرهنگ، آن قوم نیز تقویت شده و همچنین با تعامل با فرهنگ های دیگر و استفاده بهینه از موارد خوب آن فرهنگ می توان به اعتلای فرهنگ خود، کمک شایانی کرد.

 

وی با اشاره به اینکه از رسومی که ریشه در ایران باستان دارد، آداب عید نوروز است، افزود: عید نوروز با حدود پنج هزار سال قدمت در ایران، رسومی دارد که هر چند در گوشه و کنار این مرز و بوم از یکدیگر متفاوت هستند اما هدف تمام آنها، برپائی جشن نوروز و شاد و مسرور کردن همدیگر است.

 

محمدی بیان کرد: مازنی ها نیز آداب و رسوم ویژه در عید نوروزدارند که با اجرای آنها، آیین پیشینیان را زنده نگه می دارند و به آیندگان، انتقال می دهند.

 

وی با اظهار تاسف از کمرنگ شدن سنت های دیرینه در مازندران، اظهار امیدواری کرد تا با تقویت و بیان سنت های گذشته علاوه بر صیانت از فرهنگ خود در انتقال آنها به فرزندان دیار علویان، اهتمام ویژه داشته باشیم.

 

محمدی با اشاره به اینکه مازنی ها، آداب و رسوم ویژه ای در عید نوروز دارند که سابقه آن حکایت از قدمت تاریخ این دیار دارد، ابراز کرد: بسیاری از این سنت ها در روستاهای این استان، اجرا می شود که باید به دور از غرق شدن در فرهنگ شهرنشینی، سنت های قدیمی را با افتخار، پاس بداریم.

 

وی درباره آداب و رسوم مازندران در عید نوروز به پختن آش ترش اشاره کرد و افزود: این آش که به آش گزنه نیز معروف است در چهارشنبه آخر سال با سبزی های محلی، پخته می شود و از گزنه که از گیاهان دارویی دارای خاصیت های بسیار است در این آش ریخته می شود.

 

محمدی گفت: مادرمه از رسومی است که قبل از تحویل سال، شخصی که خوش قدم تر است، چند ساعتی را بیرون از خانه می رود و هنگام تحویل سال با در دست داشتن سبزه یا شاخه ای سبز، بريده شده از درخت و قرآن و آئینه و آب به منزل وارد می شود و از طرف صاحب خانه، عیدی دریافت می کند به امید آنکه آن سال برای آن خانواده خوش یمن و مبارک باشد.

 

وی با اشاره به اینکه نوروزخوان ها در مازندران به مناسبت آمدن فصل بهار، آوازهای خاصی را می خوانند و با مراجعه به خانه ها، معمولا از کدبانوی خانه، عیدی که بیشتر تخم مرغ رنگی است را دریافت می کنند، افزود: نوروزخوانی شامل اشعاری در توصیف بهار و مدح و ثنای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و امامان معصوم (علیهم السلام) است که با زبان مازندرانی، بیان می شود.

 

محمدی به روشن بودن چراغ خانه در شب اول عید نوروز اشاره کرد و افزود: تیر از تفنگ بیرون کردن از دیگر آداب و رسوم این استان محسوب می شود.

 

وی به پختن حلوای محلی به نام دشو اشاره کرد و یادآور شد: این حلوا با برنج آسیاب کرده با دنکو و گردو  و شیره خرمالو، پخته می شود.

 

محمدی گفت: پختن نان محلی، پشت زیک(حلواي كنجد)، بهادانه(برنجك)، ساك(نوعي خورشت)، پخت سمنو و کماج(نوعي نان محلي)از دیگر غذاهای محلی مازندران است که در عید نوروز از آنها، برای پذیرایی از مهمانان، استفاده می شود.

 

وی اظهار کرد: زيارت اهل قبور در پنج شنبه آخرسال، دادن خیرات و طلب مغرفت و آمرزش برای گذشتگان از دیگر آداب و رسوم مازنی ها در آستانه سال جدید است.

 

پایان پیام/

کد خبر 447278

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha