به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، قلعه باستانی فلک الافلاک نمادی از قدمت، فرهنگ و تمدن دیار لرستان است.
فلک الافلاک خرم آباد به عنوان شاهکارهای معماری باستانی ایرانی از معروف ترین آثار تاریخی استان لرستان است.
این اثر تاریخی بی نظیر بر بلندای تپه ای در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد و همواره چشم هر گردشگر و مسافری را به سوی خود جذب می کند.
فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود، قلعه فلکالافلاک بر فراز تپهای مشرف به شهر خرم آباد و در نزدیکی رودخانه خرمآباد قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری درون شهر خرمآباد است.
این بنا مربوط به دوره ساسانیان است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
قدمت این قلعه به دوره ساسانیان میرسد، ساسانیان شهری با نام شاپور خواست در حدود منطقه کنونی خرم آباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرم آباد فعلی به جای آن بنا گردید.
قلعه فلکالافلاک دارای هشت برج و دوحیاط مستطیل شکل است که ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه ۵/۲۲متر و مساحت کلی آن ۵ هزار و۳۰۰ متر مربع است .
پلان بنا به صورت هشت ضلعی نامنظم است، ورودی آن در جبهه شمالی ودر برج جنوب غربی ساخته شده که عرض آن۱۰/۲ و ارتفاع آن۳متر است.
در ساخت این بنا از مصالحی چون خشت ،آجر(قرمز وبزرگ) ، سنگ و ملات استفاده شده است.
از نکات قابل تامل در این بنای سترگ وجود چاه قلعه به عمق۴۲متردر حیاط اول و گریزگاه اضطراری در حیاط دوم می توان اشاره کرد.
در سالهای اخیر با مرمت نمای بیرونی و داخل قلعه موزههای باستانشناسی، مردم شناسی، آزمایشگاه مرمت اشیاء، مرکز فروش تولیدات فرهنگی در این مجموعه فرهنگی تاریخی راهاندازی شدهاست.
نام قدیم این دژ محکم که در گذشته به عنوان سنگری در مقابل دشمنان کاربرد داشته است شاپورخواست بوده است و به 12 برجی نیز شهرت دارد که در حال حاضر فقط 6 برج آن باقی مانده است، نام فعلی این قلعه به معنای آسمان نهم و بالاترین فلک است.
از ویژگی های شاخص این بنای ارزشمند که قدمت آن به دوره ساسانیان بر می گردد معماری منحصر به فرد و خاص آن است که آن را همچون نگینی در مرکز شهر خرم آباد قرار داده است.
طبق آمارقلعه فلک الافلاک خرم آباد ز پربازدیترین آثار تاریخی گردشگری غرب کشور است و در ایام مختلف سال بویژه بهار و تابستان پذیرای خیلی عظیم از مسافران و گردشگران نقاط مختلف کشور و خارج از کشور است.
گفتنی است، در سال 1354 این بنا با راهاندازی موزه مردمشناسی و مفرغ های لرستان به موزه تبدیل شد.
امروز داخل قلعه فلک الافلاک موزه های منحصر به فرد مردم شناسی و باستان شناسی، مرکز فروش تولیدات فرهنگی، چایخانه سنتی برای گردشگران فراهم شده است.
پایان پیام/
نظر شما