به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سنندج، عمارت آصف که امروزه به نام خانه کرد و موزه مردم شناسی کردستان بیشتر شناخته می شود، بنای اصلی آن در اواخر دوران صفویه احداث شده و در دوره های قاچار و پهلوی بخش هایی به آن اضافه شده و به شکل امروزی آن درآمده است.
این عمارت در ضلع شمالی خیابان امام خمینی(ره) سنندج واقع شده که حدود چهار هزار مترمربع عرصه و اعیانی و در تملک اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کردستان قرار دارد و سال هاست که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این بنا دارای چهار حیاط به ترتیب بیرونی، اندرونی، مطبغ و حیاط اصطبل است از این تعداد در حال حاضریکی از آنها تخریب شده و مابقی سالم است.
سر درورودی بنا متاثر از سبک باروک با نمای آجری به شکل نیم هشتی ساخته شده و در اکثر قسمت ها و بخش های این مجموعه شاهد تزئینات معماری هم چون گچبری، آیینه کاری و کار چوب هستیم که جلوه زیبایی به این عمارت بخشیده است.
عمارت آصف دیوان یا همان موزه مردم شناسی کردستان دارای یک رشته قنات است که در حال حاضر آب حوض بزرگ آبنمای مقابل تالار تشریفات و دو حیاط دیگر این مجموعه از آن تامین می شود.
در ضلع جنوب غربی این عمارت حمام خصوصی با سبک معماری حمام های ایرانی دارای نقش های آهکبری و ستون های سنگی ساخته شده است.
در ضلع شمالی حیاط بیرونی تالار اصلی با ایوانی ستون دار چوبی و سرستون های مقرنس کاری شده و در ضلع جنوبی این مجموعه هم ارسی پرکاری با طرح هندسی قرار دارد که در نوع خود منحصر به فرد است.
بخش شرقی این تالار قدیمی و بخش غربی آن جدیدتر و براساس اسناد موجود در سال های اوایل حکومت پهلوی بازسازی شده است.
این بنا بعد از اینکه به تملک اداره کل میراث فرهنگی وصنایع دستی و گردشگری کردستان درآمد در سه مرحله تکمیل و بازسازی شد.
در مرحله نخست مراحل ایجاد خانه کرد-موزه مردم شناسی کردستان در پایان سال 81 به پایان رسید و در مرحله دوم هم فضاهای جنبی تبدیل به مجموعه ای فرهنگی شامل کتابخانه، آمفی تئاتر، تالار نمایشگاه و غیره شد.
در مرحله سوم هم بخشی از عمارت به عنوان مرکز آموزش هنرهای سنتی کردستان در نظر گرفته شد.
در حال حاضر در بخش های مختلف این بنا به شیوه های مختلفی آداب و رسوم، آیین ها، مراسم ها، نحوه معیشت، خوراک، پوشاک، صنایع دستی ، هنرهای سنتی، شکار، کشاورزی و غیره مردم کرد به نمایش گذاشته شده است.
بخشی هم در این بنا اختصاص پیدا کرده به معرفی مشاهیر کرد، که تندیس هایی از مشاهیر کرد هم چون محمد قاضی، ماموستا نالی، امان الله خان اردلان و غیره در این بخش قرار داده شده است.
در ایام تعطیلات به ویژه نوروز شاهد حضور گردشگران و مسافران زیادی از اقصی نقاط کشور و حتی خارج از کشور در این مجموعه بودیم.
برای رفاه حال مسافران و گردشگران در ورودی این بنا سفره خانه سنتی ایجاد شده که مردم می توانند بعد از گشت و گذار داخل محوطه و بازدید از قسمت های مختلف خانه کرد خستگی خود را با صرف غذاهای محلی برطرف کنند.
پایان پیام/
نظر شما