تاثیر بصیرت و حکمت فاطمی مادران در تربیت نسل منتظر

خبرگزاری شبستان: دغدغه اصلی مادر باید تربیت نسل منتظر و ایجاد صداقت، باور و بینش در خانواده باشد. درحالی که بصیرت فاطمی و حکمت فاطمی در تربیت نسلی آگاه برای دستیابی به دستاوردهای جامعه اسلامی در راه ظهور موثر است.

خبرگزاری شبستان: برنامه "قرار جمعه" 21 فروردین با حضور فائزه عظیم زاده اردبیلی همزمان با سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا(س) و روز زن همچنین ولادت امام خمینی(ره) به موضوع "سیره اخلاقی حضرت زهرا(س) سرلوحه خانواده مهدوی" پرداخت.

بین اسوه و الگو تفاوت است. به این معنی که الگو محدود به زمان، صفت خاص و یا مکان است ولی اسوه براساس توضیح قرآن کسی که از زمان ها عبور می کند. بنابراین الگوی متعالی و الهی تبدیل به اسوه می شود، اسوه کسی است که با آگاهی و بصیرت انتخاب می کند و به مقام رضا می رسد، بنابراین ما باید الگوی رفتاری خود را از میان موجودات برتر الهی که اسوه هستند، انتخاب کنیم.

پیامبر اسلام(ص) در توصیف حضرت زهرا(س)می فرمودند که دخترم فاطمه(س) در مقام رضاست. به این معنی که وقتی خدا فردی را دوست دارد، او را مبتلا کرده و او را به امتحان های سخت الهی آزمایش می کند و وقتی از این امتحان ها سربلند بیرون می آید، برگزیده می کند و اگر در آزمون های الهی به رضای الهی برسد، به قرب الی الله خواهد رسید.

بنابراین بندگان خوب خدا امتحان الهی می شوند و این امتحان ها برای هر فردی متفاوت است و بستگی به ظرفیت و بینش افراد دارد. به طوری که در زیارت حضرت زهرا(س)، خداوند متعال جایگاه معرفتی فاطمه زهرا(س) را با ابتلا معرفی می کند.

انسان مومن وقتی از ضریب معرفتی بالایی برخوردار است، به امتحان های سختی مبتلا می شود. بنابراین حضرت زهرا(س) از آزمون های بسیار سخت الهی سربلند بیرون می آید، در دفاع از مقام ولایت و امامت آسیب می بیند و با قناعت و طیب بودن در ذات رفتاری خود اسوه می شود. اسوه ای که انسان ها باید با آگاهی او را انتخاب کنند.

فاطمه زهرا(س) در مقام همسری و مادری نیز بانویی دارای حکمت بودند و زن امروز باید به حکمت فاطمی توجه کند. چرا که ویژگی اصلی حضرت زهرا(س) حکمت و بصیرت فاطمی است و از عناصر شکل گیری شخصیت حضرت، توکل داشتن و همدلی و همرای با امام زمان(ع) و دینش بود.

مادر بودن با مادری کردن فرق اساسی دارد. به این معنی که مادری کردن ویژگی خاصی دارد و حضرت زهرا(س) در این زمینه برتری دارند، مادری کردن به بچه ها یاد می دهد که در جامعه ایجاد مسئولیت کند، در وظایف پایبند باشد. حتی اگر جلوی پایش سنگ انداختند و مانع شدند، چراکه خروجی مثلث موفقیت، صبر و آزمون می شود، انسان حلیم، صبور و بنیانگذار.

فاطر بودن حضرت فاطمه(س) محوریت مادر بودنش است و امام زمان(ع) بانویی را الگوی خود قرار می دهد که در تمام ابعاد وجودی برتر است. بنابراین بعد زیبا و ملیحی در صفات حضرت زهرا(س) وجود دارد که او را به ظهور امام عصر(ع) متصل می کند.

در ادعیه آمده است که "یا فاطر به حق فاطمه" پس فاطره بودن حضرت فاطمه(س) چند ویژگی دارد. به طوری که خدا در عرش خود فاطمه(س) را به این صفت می گوید. فاطر را به شکستن برخی معنا کردند. در حالی که فاطر به معنای برپا کننده، بنیانگذار، ریشه گذار و مستقر کننده است و فاطمه(س) فاطر است چون بنیانگذار ویژگی های مادری، انسانیت و حمایت از ولایت است.

یک مادر محبت بسیار دارد، همیشه از حق خود می گذرد و می بخشد آنچه را که دارد و در طبق اخلاص می گذارد و چه بهتر است که ویژگی های مادری کردن حضرت زهرا(س) را سرلوحه رفتارهای خود قرار دهد تا به وظیفه اصلی خود برسد.

بین صفت ام ابیها و فاطر بودن حضرت زهرا(س) رابطه اساسی وجود دارد. به این معنی که ام ابیها(س) اساس دین پیامبر(ص) است و شالوده دین است و فاطر بودن نیز پایه گذار رفتاری هایی است که بین اعراب مرسوم نبوده، حضرت احتجاج می کند، سخنوری می کند، شاعر است، مقاومت می کند، تجارت باغ فدک را دارد، در امتحان های سخت مقاومت و صبر دارد و برگزیده می شود. به واسطه صبر و به این علت به مقام رضا می رسد.

بنابراین دفاع از کیان ولایت و امامت باید در جامعه نهادینه شود، چرا که محور جامعه ولایت است. پس ویژگی هایی در حضرت زهرا(س) وجود دارد که جامعه را پایدار می کند و فاطمه(س) محور محبت می شود، امام علی(ع) به جایگاه فاطر بودن فاطمه(س) پی برده است زیرا فاطمه(س) بنیان گذار رفتاری های امام علی (ع) است و به عبارت بهتر فاطمه(س) برای امت، مادری می کند.

در روزگار کنونی وقتی مدیر شبکه فارسی وان می گوید اگر بخواهیم ایران را نابود کنیم و باورهای مردم ایران را بگیریم باید خانواده را متلاشی کنیم. پس باید تحولاتی در رفتارهای مادرها ایجاد نماییم، ما باید با الگو قرار دادن بانوی بزرگ اسلام تمامی نقشه های شوم دشمنان را خنثی کنیم.

مادری کردن در نهاد خانواده به این معناست که مادر اگر مادر شدنش و فرزند تربیت کردنش اولویت چندم زندگی باشد، نمی تواند مادری کند. بنابراین من مادر باید بدانم که وظیفه اصلی من مادری کردن است و باید پا روی خواسته های خود بگذارم تا نقش مادری را خوب ایفا کنم. البته ویژگی های مادری کردن در سنت و مدرنیته متفاوت است. چرا که در دنیای امروز مادر تحصیلات بالا دارد، اهل مطالعه است ولی آمارها نشان داده که با وجود چنین ویژگی هایی نمی تواند درست بچه ها را تربیت کند، چون زبان بچه را نمی فهمد و نمی تواند او را هدایت کند. بنابراین همانطور که یک زن نباید از چالش های دنیای امروزی دور شود باید مادری کردن را براساس مبانی دینی خود فرا گیرد.

بنابراین مادر باید مادری کند، درحالی که در روزگار کنونی ارتباط حقیقی بین مادر و فرزند نیست. چرا که مادر برای فرزند الگو نیست، پس لازم است که مادر زمان بیشتری با فرزند خود سپری کند و دغدغه اصلی مادر تربیت نسل منتظر و ایجاد صداقت، باور و بینش در خانواده باشد. مادر باید سنت های حسنه را در خانه پایه گذاری کند.

با توجه به اینکه بخش اعظمی از مسئولیت های اجتماعی بر دوش زنان است، بنابراین ورود زنان در عرصه های اجتماعی منافاتی با مادری کردن ندارد ولی حلقه وصل این ارتباط پدر است. پس مردان فهیم هم درک شرایط زن را باید داشته باشند و هم اجازه حضور در عرصه اجتماعی را صادر کنند و از همه مهمتر به حمایت لازم از همسرانشان بپردازند.

بنابراین ضروری است که دولت در وضع قوانین از مطالبه مادران حمایت کند و یک زن بداند در صورت فرزند آوری قانون از او در مقابل سازمان محل کارش، جامعه و همسرش حمایت می کند. اگر قوانین دست مادر را ببندد، مادر امنیت شخصی خود را از دست می دهد و نمی تواند به مادری کردن فکر کند.

دشمنان در عصر غیبت درصددند تا زن را از اخلاق و حرمت مادری دور کنند، حرمت یعنی ادب داشتن، عفیف و نجیب بودن و وقار داشتن که اگر این صفات را از زن بگیرند، او به کسی تبدیل می شود که می خواهد برای اثبات خود مرد شود. درحالی که زن مسلمان امروز باید جامعه را بسازد، بعد از اینکه خود را ساخت؛ چرا که ویژگی اصلی حضرت زهرا(س) اخلاق اجتماعی ایشان بود. بنابراین ما باید حضور فعال در جامعه داشته باشیم اما حضور ما نباید به این معنا باشد که پشت پا به رسالت مادری خود بزنیم.

پس این رسالت و تکلیف الهی بر دوش دولتمردان، دانشگاه ها، نخبگان و مسئولان است و اگر در این راه کوتاهی کنند، باید پاسخگو باشند. باید جامعه به سوی مادر شدن و مادری کردن حرکت کند. در این مسیر باید ببینیم تاکنون چند انجمن مادری تشکیل شده است، چند فدراسیون برای حمایت مادری ایجاد شده و چند مرکز مشاوره برای آموزش مهارت های مادری تاسیس شده است.

امروز باید در عصر ظهور با مدیریت مادری در جامعه اثربخش باشیم. اگر در نگاه سیستمی به قوانین جامعه توجه کامل داشته باشیم، خروجی نسل ما نسل منتظر می شود. بنابراین از خداوند متعال در این روزهای بزرگ بخواهیم که به ما بصیرت فاطمی و حکمت فاطمی دهد تا نسلی آگاه برای دستیابی به دستاوردهای جامعه اسلامی در راه ظهور تربیت کنیم.

شایان ذکر است، برنامه "قرار جمعه" هر هفته بعد از دعای ندبه از شبکه اول سیما پخش می شود. شماره پیامک 30000313 هر هفته میزبان دل نوشته ها و تعداد صلوات هایی است که مخاطبان برای خوشنودی امام عصر(ع) ارسال می کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 450213

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha