خبرگزاری شبستان:عربستان سعودی پس از حدود یک ماه جنگ در یمن در نهایت مجبور شد حملات خود را با وساطت بازیگران بزرگ منطقه ای مانند ایران ،متوقف کند.اگر چه سعودی ها مدعی شده اند که به همه اهداف خود در این جنگ رسیده اند اما شواهد درست برعکس این ادعاها را نشان می دهد.
برای بررسی و تحلیل آنچه در یمن گذشت با دکتر محمد علی مهتدی،کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه به بحث و گفتگو نشستیم.
آنچه در زیر می آید بخش های مهمی از گفتگوی ما با دکتر مهتدی در مورد جنگ یمن و وعده عربستان برای برقراری آتش بس در این کشور است:
-بمباران هوایی علیه حوثی ها و جنگی که عربستان در 30 روز گذشته در یمن به راه انداخت چه دستاوردی برای سعودی ها داشت؟
در حقیقت این جنگ هیچ دستاوردی به غیر از ایجاد تنفر در اذهان عمومی نسبت به آل سعود در بر نداشت.
عربستان می خواست نیروهای انصارالله را خلع سلاح کند اما موفق به این کار نشد و کماکان شاهد آن هستیم که این نیروها با قدرتی بیشتر از قبل برای دفاع از بخش کثیری از مردم یمن در برار ظلم و فساد ایستاده اند.
اما سعودی ها در این جنگ کارهایی را انجام دادند که به ضرر آنها تمام شد؛آنها در آخرین روز جنگ از بمب های وحشتناکی مانند بمب های «فسفری» و «وکیوم» استفاده کردند؛این بمب ها همه چیز را می سوزانند و خاکستر می کنند.
-علت اینکه می گویید سعودی ها ار این بمب ها استفاده کرده اند ،چیست؟چه مدرکی دال بر این گفته وجود دارد؟
بمب های «وکیوم» را رژیم صهیونیستی در سال 1982 میلادی در لبنان استفاده کرد.این بمب ها همچنین از سوی این رژیم در غزه نیز به کار گرفته شد.صحنه های انفجار بمب ها در یمن دقیقا شبیه به فضای جنگ غزه است.بمب «وکیوم»، وقتی پرتاب می شود همه هوای موجود در آن منطقه را از بین می برد و خلاء ایجاد می کند بنابراین فشار زیادی پدید می آید که ساختمان ها را ویران می کند و انسان را می کشد بدون اینکه آثار جراحت و یا ترکشی در بدن آنها باشد.
زمانی که قرار بود در نوار غزه آتش بس شود،اسراییل بیشترین کینه خود را نشان داد و کشتار عجیبی را با چنین بمب هایی در آنجا انجام داد ؛همان تاکتیکی که سعودی ها در یمن به کار گرفتند.
-عربستانی ها اعلام کردند که عملیات «طوفان قاطع» به پایان رسیده اما بمباران ها را در قالب یک عملیات جدید با عنوان «بازگرداندن امید» ادامه داده اند.عملیات جدید چه شکلی دارد و چرا انجام می شود؟
مرحله جدید عملیات سعودی ها در یمن در حقیقت به خاطر ترسی است که آنها از قدرت نیروهای انصارالله دارند. در اصل می توان گفت که تفاوتی در ماهیت عملیات، صورت نگرفته جز اینکه قبلا عملیات ها انبوه و ویرانگر تر بود اما اکنون حساب شده و با محدودیت های بیشتری انجام می شود.
این بمباران ها دو علت دارد:یکی اینکه سعودی ها می خواهند مانع آن شوند که کل ساحل جنوبی ،یعنی بندر عدن در اختیار انصارالله قرار بگیرد و دوم اینکه در شمال مانع از ورود این نیروها به خاک عربستان شوند زیرا در سال 2010 میلادی نیز نیروهای انصارالله تا 60 کیلومتری وارد قلمرو سعودی ها شدند و این نگرانی هنوز خواب آل سعود را بر آشفته می کند.
-با توجه به اینکه جنبش انصارالله شرط نشست پای میز مذاکره را توقف حملات عربستان به یمن اعلام کرده و سعودی ها نیز تنها شرط گفتگو را عقب نشینی نیروهای حوثی از مناطق تحت تصرف آنها می دانند،به نظر شما چه چشم اندازی برای وضعیت یمن وجود دارد؟چند در صد این امکان وجود دارد تا گفتگو محقق شود و امکان ادامه جنگ تا چه اندازه است؟
در چارچوب عملیات «بازگرداندن امید» همانطور که خود سعودی ها گفته اند،قاعدتا باید راه حل سیاسی پیدا شده و مذاکره انجام شود.انصارالله اعلام کرده که قبل از حملات عربستان گفتگوهای ملی را با همه جریان های سیاسی آغاز کرده بود،آقای جمال بن عمر نماینده سازمان ملل هم در آن حضور داشت اما سعودی ها حمله کردند و نگذاشتند حکومت وحدت ملی تشکیل شود،انتخابات پارلمانی انجام شود و یمن بدون بحران باقی بماند.
اما حملات سعودی موجب عصبانیت جمال بن عمر شد،او استعفا داد و عربستان را به شدت محکوم کرد و حالا قرار است آقای بان کی مون یک نماینده موریتانیایی را برای این کار انتخاب کند.
انصارالله می گویند مذاکره را تحت نظر سازمان ملل از همان نقطه ای که با حضور جمال بن عمر تمام شده دوباره در یمن آغاز خواهند کرد و قاعدتا باید یمنی ها در این مذاکرات باشند،به گفته آنها عبد ربه منضور هادی،رییس جمهوری فراری یمن کسی نیست که بخواهد دوباره به قدرت برگردد.
این در حالی است که سعودی ها می خواهند منصور هادی و معاونش خالد بحاح را بار دیگر به قدرت بازگردانند.
اگر قرار باشد به کشتارها در یمن پایان داده شود این پیچیدگی ها باید از بین برود و به نظر من در عین حال این مسئله هنوز کاملا پخته نشده و نرسیده و هر آن،امکان گسترش عملیات نظامی و بازگشت به شرایط بحرانی وجود دارد و نمی توان خیلی خوشبین بود که روندی که پیش خواهد آمد همین شکل گفتگو زیر نظر سازمان ملل باشد چون سعودی ها به شدت زخمی هستند و هیچ دستاوردی ندارند،به ویژه اینکه تنفر نسبت به آنها در خود یمن و دیگر کشورهای عربی به شدت بالا رفته است.
افرادی که این جنایت ها را دیده و به یاد جنایت های رژیم صهیونیستی در نوار غزه افتاده اند نمی توانند این وضعیت را تحمل کنند.
عربستان ادعا کرده که می خواهد با نفوذ ایران مقابله کند اما باید بداند که این کار با بمباران و ویران کردن تجهیزات زیربنایی یمن نیست.اگر سعودی ها میلیاردها دلار پولی که صرف ویرانی کردند را صرف پیشرفت یمن کرده بودند الان نفوذشان در یمن بیشتر از ایران بود اما انها می خواهند از حزبه زور استفاده کنند که این هرگز برای آنها کارآمد و موثر نخواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما