خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ ابوالحسن علی بن ابی طالب بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصی بن کلاب، نخستین امام از ائمه اثنی عشر، دومین معصوم از چهارده معصوم علیه السلام است آن حضرت دومین شخص عالم اسلام پس از رسول اکرم صلوات الله علیه و وصی و ولی مطلق هستند و اعتقاد به امامت و وصایت و ولایت آن حضرت و یازده فرزند بزرگوارش، یکی از اصول مذهب امامیه است.
حضرت علی علیه السلام به جز کنیه ابولحسن به ابوتراب هم معروف بود که پیامبر اکرم صلوات الله علیه این کنیه را به ایشان داده بود، حضرت علی (ع) نخستین فرزند خانواده هاشمی است که پدر و مادرش هر دو فرزند هاشم اند. پدرش ابوطالب فرزند عبدالمطلب بن هاشم بن عبد مناف و مادرش هم فاطمه دختر اسد بن هاشم بن عبد مناف است. خاندان هاشمی در فتوت، مروت، شجاعت، صفات عالیه انسانی و فضائل اخلاقی در بین طوایف عرب، زبانزد بوده اند.
فاطمه دختر اسد هنگام درد زایمان خود را به دیوار کعبه رساند و با شکافته شدن دیوار کعبه، فاطمه وارد کعبه شد و دیوار به هم پیوست و علی علیه السلام را در سیزدهم رجب سال عام الفیل به دنیا آورد و پس از سه روز که در مقدس ترین مکان دنیا بود، همان شکاف دیوار دوباره گشوده شد و فاطمه و نوزادش از کعبه بیرون آمدند.
امام علی علیه السلام تا سه سالگی نزد پدر و مادرش بود و با بروز خشکسالی در مکه، پیامبر اکرم(ص)، علی(ع) را به خانه خود بردند و به این ترتیب امام علی(ع) به طور کامل در کنار پیامبر قرار گرفت و در کارهای خیر همواره از دیگران سبقت می گرفت به گونه ای که پس از وحی خداوند و برگزیده شدن حضرت محمد(ص) به پیامبری، علی(ع) نخستین فرد ایمان آورنده به پیامبر(ص) بود و افتخار دیگر آن حضرت که نشان دهنده شجاعت کامل ایشان است، خنثی کردن توطئه مشرکان برای قتل رسول خدا(ص) با خوابیدن در بستر پیامبر بود که زمینه هجرت را آماده کرد.
حضور داشتن امام علی(ع) در 26غزوه، ضبط و کتابت قرآن، تنظیم اسناد تاریخی و سیاسی و نوشتن نامه های تبلیغی و دعوتی از کارهای اثرگذار ایشان در ترویج اسلام بود. در همین دوران بود که پیامبر(ص) فرمان اخوت و برادری مسلمانان را صادر فرمود و با حضرت علی(ع) پیمان برادری بست و به ایشان فرمود: تو برادر من در این جهان و سرای دیگر هستی، به خدایی که مرا به حق برانگیخته است تو را به برادری خود انتخاب می کنم و در سال دوم یا سوم هجرت بود که امام علی(ع) به دامادی پیامبر(ص) درآمد و هم چنان به عنوان نفر نخست در گسترش اسلام پس از پیامبر(ص) تلاش می کرد.
پیامبر در آخرین سال عمر پر برکتش در راه بازگشت از مراسم حج در محلی به نام غدیر خم، دستور توقف کاروان را داد زیرا پیک وحی فرمان داده بود پیامبر(ص) رسالتش را به اتمام برساند. پیامبر فرمود: آیا شما گواهی نمی دهید که جز خدای یگانه، خدایی نیست و محمد بنده خدا و پیامبر اوست؟ مردم گفتند آری گواهی می دهیم، سپس پیامبر فرمود: ای مردم هرکس من مولا و رهبر او هستم، علی هم رهبر و مولای اوست و این جمله را سه بار تکرار فرمود و بعد مردم با تبریک به امام علی(ع) با ایشان بیعت کردند.
پس از رحلت رسول اکرم(ص) به دلیل شرایط خاص جامعه، حضرت علی(ع) از صحنه اجتماع کناره گرفت و سکوت اختیار کرد و به عبادت، تفسیر قرآن و حل مسائل دینی، پاسخ به پرسش های دانشمندان، تربیت و پرورش شاگردان و کار و کوشش برای تامین طندگی درماندگان مشغول شد. اما ایشان در سال 35 هجری به عنوان خلیفه مسلمین انتخاب شدند که این خلافت حدود پنج سال ادامه داشت و سه جنگ صفین، جمل و نهروان در زمان خلافت ایشان روی داد که هریک پیامدهای خاص به دنبال داشت.
بعد از جنگ نهروان و سرکوب خوارج بود که برخی از آن ها از جمله عبدالرحمان بن ملجم مرادی، سبب جنگ و خونریزی را امام علی(ع) می دانست و در شب نوزدهم ماه رمضان، در حالی که امام علی(ع) در مسجد کوفه در حال سجده بودند، ضربتی بر فرق مبارک ایشان زد و حضرت در آن حال فرمود: فزت و رب الکعبه؛ به خدای کعبه سوگند رستگار شدم.
امام با گذشت دو روز از این حادثه در 21 رمضان سال چهل هجری به شهادت رسیده و در نجف اشرف به خاک سپرده شدند و مزارش میعادگاه عاشقان حق و حقیقت شد.
حجت الاسلام عبداللهی، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه بجنورد نیز با تبیین شخصیت امام علی(ع) می گوید: امام علی(ع) به عنوان انسان کامل پس از پیامبر(ص) نقش اول را در جامعه اسلامی داراست.
وی با اشاره به شرایط ویژه حضرت علی(ع) از تولد تا شهادت می افزاید: تولد آن حضرت با شکاف برداشتن دیوار کعبه اتفاق افتاد و دوران کودکی و جوانی اش در دامان پیامبر پرورش یافت و به تعبیر خود حضرت در نهج البلاغه، پیامبر لقمه لقمه غذا را به دهان ایشان می داد که این نشان دهنده توجه خاص پیامبر(ص) به امام علی(ع) است.
وی با بیان اینکه شجاعت، دینداری، مروت و جوانمردی امام علی(ع) زبانزد همگان بوده است، عنوان می کند: هرچند جامعه عرب آن روز اسلام را پذیرفت اما همواره در پی جانشینی بود، به گونه ای که جامعه جاهلی آن روز اکنون با جاهلیت مدرن ادامه دارد و تا ظهور مهدی(عج) همین گونه خواهد بود، بنابراین جامعه آن زمان هیچ گاه به جانشینی امام علی(ع) روی خوش نشان نداد.
وی تصریح می کند: وجود امام علی(ع) تاثیر بسزایی در ترویج اسلام داشت و همواره در تمام مراحل همگام با پیامبر(ص) برای اعتلای اسلام تلاش می کرد.
حجت الاسلام عبداللهی با بیان اینکه افرادی که دنبال منفعت طلبی بودند، علی(ع) را نمی خواستند، عنوان می کند: آن حضرت به دلیل شرایط خاص جامعه آن زمان، 25 سال سکوت را تنها برای مصلحت اسلام تحمل کرد و در همین زمان نیز با تربیت شاگردانی چون ابورافع، مالک اشتر و... ترویج آموزه های دینی، کتابت قرآن و... بسترهای لازم برای گسترش اسلام را فراهم می کردند.
این استاد دانشگاه با اشاره به حکمت ها، نامه ها و خطبه های آن حضرت در نهج البلاغه می گوید: توجه به این کتاب و بهره گیری از آن در زندگی، تمام مسائل مربوط به تربیت فرزند، خدمت به مردم و جامعه، عبادت و رسیدن به کمال انسانی، حکومت داری، توجه به فرهنگ، اقتصاد و... را به انسان می آموزد و راه گشای فرد در رسیدن به کمال بشری است.
حجت الاسلام عبداللهی با تبریک روز پدر که به مناسبت تولد امام علی(ع) نامگذاری شده است، می افزاید: این روز به درستی و هوشمندانه به نام پدر نامگذاری شده است چرا که امام علی(ع) به مثابه یک پدر، تمام خوبی ها را برای جامعه اسلامی می خواهد و بهترین ها را برای مردمش فراهم می کند و پدران ما هم باید با تأسی از این ویژگی امام علی(ع) بهترین ها را برای خانواده خود فراهم کنند و در راه رشد و اعتلای فرزندان جامعه اسلامی بکوشند.
وی بیان می کند: باید از درون گرایی خارج شویم و با توجه به اطراف و توطئه دشمنان برای جامعه اسلامی و جوانانمان هوشمندانه مسائل فرهنگی اجتماعی را حل و جامعه را برای رسیدن به جامعه آرمانی مهدوی عجل الله آماده کنیم.
پایان پیام/
نظر شما