فعالیت در فضای همدلی و همزبانی مستلزم پیوند میان علم، عقل و ایمان است

خبرگزاری شبستان: دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور ضمن تبیین ابعاد همدلی و همزبانی در سطوح مختلف اظهار کرد: فعالیت در چنین فضای مستلزم آن است که میان عقل و ایمان پیوند مستحکمی برقرار شود.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گردهمایی مسئولان ستادی و استانی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور صبح روز سه شنبه هشتم اردیبهشت در محل ستاد عالی کانون های مساجد کشور برگزار شد.

 

بنابر این گزارش، حجت الاسلام حمید رضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در این نشست با اشاره به شعار امسال با عنوان دولت، ملت، همدلی و همزبانی گفت: این شعار، شعار کلیدی و پرمعنایی است و با ضرورت زمان حاضر تناسب بالایی نیز دارد که اگر از منظر این شعار به امور جاری توجه کنیم و در برنامه ریزی ها مبنا را همدلی و همزبانی قرار دهیم می توانیم موانع را یکی پس از دیگری پشت سر بگذاریم و در شرایط تحریم، دشمن را مایوس و دوستان انقلاب را امیدوار سازیم.

 

وی در ادامه به مصوبه مجلس شورای اسلامی در ارتباط با سازمان اوقاف و امور خیریه اشاره کرد و افزود: طبق این مصوبه واژه مسجد به عنوان این مجموعه افزوده شد و این سازمان به نام سازمان اوقاف، مساجد و امور خیریه تغییر نام یافت البته پیش از این نیز این مسئله در مجلس محل گفتگو بود اما با این نامگذاری وظیفه این مجموعه در حوزه مساجد عمدتا رسیدگی به عمران و فیزیک مسجد است.

 

حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به اینکه مساجد کشور باید حرکت هماهنگ و منسجمی را با یکدیگر داشته باشند و شبکه متوازنی را پدید آورند، گفت: در حال حاضر در برخی مناطق تعداد مساجد بیشتر از حد نیاز است و در برخی مناطق نیز مسجد ندارند، در پیام مقام معظم رهبری به اجلاس نوزدهم نماز به این مسئله اشاره شده است که شماری از روستاها و شهرک ها از وجود پایگاه مسجد مناسب محروم هستند، بنابراین لازم است نسبت به هماهنگ سازی و توازن تعداد مساجد در مناطق توجه کنیم.

 

وی با اشاره به پیشنهاد ستاد عالی کانون فرهنگی هنری مساجد کشور در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مورد مدیریت مسجد گفت: مسجد با دو مدیریت مواجه است که یک مدیریت شامل مدیریت «در مسجد» است و دیگری مدیریت «بر مسجد» است که در این لایحه مصوب مجلس، مدیریت در مسجد بر عهده امام جماعت بوده و امام جماعت است که هیئت امنا را مشخص می کند که با درخواست مسئولان کانون ها نسبت به عضویت در هیئت امنای مساجد در این مصوبه مجلس، مسئول کانون مسجد نیز به عنوان یکی از اعضای هیات امنای مسجد شناخته شد.

 

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به حرکت دولت در پنجم توسعه در رابطه با مساجد، گفت: در هر برنامه پنج ساله، دولت باید به گونه ای برنامه ریزی و فعالیت داشته باشد که حداقل یک چهارم مساجد دارای کانون های فرهنگی هنری شوند و امید است تا 15 سال آتی وزارت ارشاد به گونه ای حرکت کند که مسجدی را بدون کانون نداشته باشیم.

 

وی ادامه داد: امسال در پایان برنامه پنجم توسعه قرار داریم و تا پایان برنامه باید به نتایجی مهمی از جمله افزایش تعداد کانون های فرهنگی هنری برسیم که طبق مصوبه مجلس تنها مصوبه دارای شاخصی است که در ماموریت های وزارت ارشاد وجود دارد و وزیر محترم تا پایان سال باید گزارشی را از توسعه کمی کانون ها به مجلس ارایه کند و متقابلا وظیفه ما این است که گزارشی دقیق از وضعیت کانون ها در اختیار داشته باشیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی رسیدن به این ماموریت ها را در گرو حاکم شدن فضای همدلی و همزبانی دانسته و افزود: باید میان مسئولان ستادی، استانی و کانون ها و همچنین میان مجموعه وزارت ارشاد و سایر دستگاه ها ارتباط دوسویه و صمیمانه وجود داشته باشد تا به اهداف از پیش تعیین شده خود برسیم.

 

وی در ادامه با بیان اینکه مسئله همدلی و همزبانی برای همه انسان ها با ندای فطرت قابل دریافت است، گفت: عواملی که سبب تقویت و در عین حال مانع رسیدن به این همدلی و همزبانی می شوند به چند دسته و عامل تقسیم می شوند، اولین عامل در ترویج همدلی و همزبانی تقویت ایمان در جامعه است، ایمان به خدایی که مبدا همه خیرات و زیبایی ها محسوب می شود. هر چقدر ایمان در افراد رسوخ کند این فضای همدلی و همزبانی نیز تقویت خواهد شد و هرگاه چنین کیمیایی یعنی ایمان واقعی از دست رفت به دنبال آن با خسارت مواجه خواهیم شد.

 

 

حجت الاسلام سلیمانی گفت: عنصر دوم در تقویت همدلی و همزبانی عقل است، هر میزان در جامعه خردورزی، عقل و اندیشه حاکم باشد فضای همدلی و همزبانی تقویت می شود. همچنین عنصر سوم در این راستا افزایش علم و آگاهی است که سبب می شود چنین فضایی بیش از پیش در میان افراد ایجاد شود. اما در این بین عامل غرور و نخوت سبب خواهد شد تا این اتفاق یعنی نعمت همدلی و همزبانی به ثمر نرسد ضمن اینکه در روایات داریم سه عامل باعث بدبختی بشر شده است که آنها عبارتند از کبر، حرص و حسد.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد افزود: در سایه کبر و خودخواهی بود که عزازیل که زمانی در بین فرشتگان زندگی می کرد و جایگاهی والایی میان آنها داشت، سقوط کند به گونه ای که حضرت علی (علیه السلام) در خطبه قاصعه در نهج البلاغه می فرماید: ابلیس شش هزار سال خداوند را عبادت کرد به گونه ای که فرشتگان به او غبطه می خوردند اما با این حال، راضی به سجده آدم نشد و از فرمان الهی سرپیچی کرد.

 

وی ادامه داد: دومین عامل حرص است که پدر ما حضرت آدم(ع) به آن مبتلا شد و از درخت ممنوعه استفاده کرد و به گناه و ترک اولی دچار شد اما عامل سوم حسد است که فرزندان آدم نسبت به آن اختلاف یافتند و قابیل به علت پذیرفته نشدن هدیه اش از سوی خداوند هابیل را به شهادت رساند. بنابراین اساس آنچه که انسان را به گرفتاری می اندازد مسئله کبر است که حرص و حسد را نیز به همراه خواهد آورد، یعنی آنچه که مانع اصلی ایجاد فضای همدلی و همزبانی است و باید با این رذیله اخلاقی مبارزه کرد.

 

حجت الاسلام سلیمانی گفت: در روایت می خوانیم سنت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) مدارا با مردم  بود، حضرت از سه عنصر ایمان، عقل و علم بهره وافر و کامل برده بود بنابراین ما نیز باید تلاش کنیم تا این سه بعد را در جامعه تقویت کنیم و برای شروع باید از خود و خانواده خویش آغاز کنیم.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری کشور تصریح کرد: در روایت از حضرت علی(علیه السلام) آمده است که حضرت فرمود: روزی جبرییل به حضرت آدم (علیه السلام) سه چیز را عرضه کرد که شامل عقل، حیا و دین بود و به حضرت آدم(علیه السلام) گفت: مخیر هستی یکی از آنها را انتخاب کنی که آدم (علیه السلام) عقل را انتخاب کرد. در این لحظه جبرییل به حیا و دین گفت: ماموریت شما تمام شد و این فرد را رها کنید، اما حیا و دین در پاسخ به جبرییل گفتند: ما مامور هستیم از عقل جدا نشویم و هر جا عقل حضور دارند حیا و دین هم هستند.

 

حجت الاسلام سلیمانی تصریح کرد: در روایت داریم وقتی کبر به انسان دست می دهد به همان میزان که گرفتار کبر شد از عقل اش کاسته خواهد شد، لذا در آیه 10 سوره ملک می خوانیم «وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا فِي أَصْحَابِ السَّعِيرِ  »(و گويند اگر شنيده و پذيرفته بوديم يا تعقل كرده بوديم در ميان دوزخيان نبوديم)، این آیه اشاره به این مساله دارد که کسانی که از عقل خود بهره ای نمی برند جهنم برایشان تضمین شده است، همچنین در روایات داریم « ثمرة العقل مداراة الناس» یعنی کسی که عقل اش رشد یافته باشد اهل مدارا با مردم است.

 

وی در ادامه افزود: همچنین در روایات داریم که کمال عقل در گرو سه عامل است که شامل فروتنی برای خدا، حسن الیقین و سکوت کردن مگر در مواقع لزوم است، در نتیجه رسیدن به روحیه همدلی و همزبانی  نیازمند دستیابی به ایمان، علم و عقل است که اگر این عوامل کنار هم قرار گیرند روحیه تواضع و فروتنی شکل خواهد گرفت و انسان به جایگاه متعالی خواهد رسید.

 

حجت الاسلام سلیمانی در ادامه به حدیثی از حضرت زهرا (سلام الله علیها) در مورد نماز اشاره کرد و گفت: حضرت فرمود خداوند نماز را بر ما و شما واجب کرد که کبر در شما ریشه کن شود، بنابراین با توجه به مسئولیت و نوع کار ما که در این جایگاه قرار گرفته ایم و با نماز و مسجد ارتباط داریم باید تلاش کنیم تا نسبت به مسئله نماز توجه بیشتری داشته باشیم و بدانیم نماز با کبر و خودخواهی مقابله می کند و زمینه های تقویت همدلی و همزبانی را فراهم می کند.

 

حجت الاسلام سلیمانی در ادامه به برخی فعالیت های کانون های فرهنگی هنری  مساجد اشاره کرد و گفت: امسال با توجه به شعار سال باید تلاش کنیم تا فعالیت های خود را هرچه بیشتر در این فضا تعریف کنیم . یکی از برنامه هایی که برای امسال در نظر گرفته شده است استقرار نظام آماری در سیستم است که آمار ما نسبت به گذشته دقیق ترمی شود. همچنین طرح آمایش سرزمینی کانون ها نیز به صورت آزمایشی در چند استان در حال بررسی است و طرح پایش و سطح بندی کانون ها نیز در دست اقدام است که امسال بر اساس برنامه ریزی که انجام شده است کانون ها را به سه سطح درجه یک تا سه تقسیم می کنیم که این درجه بندی شامل کانون های فعال می باشد.

 

وی ادامه داد: نکته بعد راجع به برنامه ریزی و بودجه عملیاتی است که به آن توجه خواهیم داشت چرا که برنامه و بودجه باید با یکدیگر دیده شوند از سوی دیگر، امسال را اگر سال نظارت و ارزیابی کانون ها نامگذاری کنیم نامگذاری به جایی خواهد بود، همچنین تشکیل هیئت نظارت و هماهنگی کانون ها با توجه به شعار امسال ضرورتی اجتناب ناپذیر است ضمن اینکه بخشی از ماموریت گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی نیز بر عهده کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گذاشته شده که در کنار سایر وظایف خود باید به آن بپردازد.

 

حجت الاسلام سلیمانی در ادامه توجه به فرهنگ روستایی و عشایری، برگزاری دوره های ارتقای توانمندی های کانون های تخصصی و دانشگاهی، همکاری با شبکه ملی فرهنگ و تامین بودجه 220 مرکز دیجیتال، ترویج فرهنگ اقامه نماز و ترویج معارف قرآن و اهل بیت را از دیگر برنامه های ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد دانست و افزود: مسئله عفاف و حجاب، امر به معروف و نهی از منکر، توجه به روحیه ایثار و شهادت، موضوع برون سپاری کارها به کانون ها نیز از دیگر برنامه هایی است که مدنظر قرار گرفته است.

 

وی ابراز امیدواری کرد مسئولان ستادی و استانی کانون های فرهنگی هنری مساجد بتوانند با توجه به شعار همدلی و همزبانی نسبت به فعالیت خود در سطح کانون های مساجد برنامه های منسجم و منظمی را به منصه ظهور برسانند.

 

پایان پیام/

کد خبر 454322

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha