آوازه جهانی فرش خراسان جنوبی و لزوم اختصاص ردیف‌ اعتبار  به توسعه این صنعت

خبرگزاری شبستان: روایت هنرمندی زنان خراسان جنوبی بر تار و پود قالی، حکایت قدمت فرشبافی در این دیار است، هنری که اگر چه امروز رونق سابق را ندارد اما با وجود سابقه کهن همچنان برای احیا چشم به برنامه‌ریزی مسئولان در کمیته فرش دارد تا شاید راهی برای جهانی ماندن داشته باشد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: فرشهای بافت خراسان جنوبی مشهورترین فرشهای ایران در گذشته بوده که تاریخچه آن به دوران حکومت شاهرخ میرزا در هرات بر می گردد و حدود 600 سال پیش در این منطقه بافته می شد.

 

ایرانیان از صدها سال پیش تاکنون در محصولات ابریشمی، پشم، سنگهای گران قیمت و فرش شهره بوده اند و بازرگانان اروپایی از طریق جاده ابریشم به داد و ستد با آنها پرداخته اند. اقتصاد کشور ما به دلیل اتکا به نفت خام، اقتصادی تک محصولی است و برای رهایی از این تنگنا، عوامل بنیادی جامعه باید برای تنوع بخشیدن به صادرات غیر نفتی و توسعه آن قدمهای موثری بردارند.

 

از آنجا که نفت سرمایه ای تمام شدنی است، تولیدات صنایع دستی به عنوان فراورده های صادراتی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.

 

صنایع دستی یکی از مساعدترین زمینه های اشتغالزایی است و در به کارگیری نیروهای خلاق نقشی موثر دارد و باید به عنوان راه حلی برای مشکلات جوانان مورد بررسی قرار گیرد که در این راستا شرایط اقلیمی و محدودیت های منطقه ای سهم عمده ای در ناشناخته ماندن این هنرها در هر منطقه داشته است.

 

 

از این میان 250 رشته شناسایی شده و کددار صنایع دستی و هنرهای سنتی در کشور، بیش از 40 رشته در استان خراسان جنوبی زمینه فعالیت دارند که قالی و قالیچه بافی از مهمترین آنهاست.

 

بافت قالی در اکثر روستاها و شهرستان های این استان رواج دارد به طوری که حدود بیش از 80 درصد ساکنان روستاها به این حرفه اشتغال دارند

 

زیرساخت‌های گمرک تخصصی فرش در خراسان جنوبی ایجاد شود

به گزارش خبرنگار  خبرگزاری شبستان از بیرجند، نعمت اله حقیقی امروز (9 اردیبهشت) در نخستین جلسه کمیته فرش استان اظهار کرد: با توجه به اینکه فرش دست‌باف استان برند جهانی دارد بنابراین نگاه سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی به این صنعت زیر ساختی است.

 

وی با بیان اینکه زیرساختهای صادرات فرش در خراسان جنوبی وجود ندارد، افزود: در حال حاضر فرش دستباف استان از طریق سایر گمرکات کشور صادر می‌شود و بایستی در استانی که جزء برندهای اصلی فرش است زیرساختهای گمرک تخصصی فرش ایجاد شود.

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه نتوانسته‌ایم مواد اولیه ارزان و مناسب فرش را به صورت خاص در استان عرضه کنیم، گفت: متاسفانه متناسب با ظرفیت استان فرش تولید نمی‌شود و در دادن تسهیلات فرش مشکلاتی وجود دارد.

 

 سهمیه بافندگان خراسان جنوبی از بیمه تامین اجتماعی ناچیز است

حقیقی با تاکید بر راه‌اندازی نمایشگاه دائمی فرش در خراسان جنوبی، تصریح کرد: در این نمایشگاه می‌توان آموزش فرش را به صورت حرفه‌ای دنبال کرد و مواد اولیه، کارگاه و عرضه فرش را در مکانی مناسب انجام داد.

 

وی با ابراز گلایه از اینکه سهمیه بیمه تامین اجتماعی 5 هزار نفری در مقابل وجود 50 هزار بافنده در خراسان جنوبی بسیار ناچیز است، عنوان کرد: این امر نشان می‌دهد که نسبت به متوسط کشوری از ظرفیتی که بایستی برای بافندگان استان استفاده می‌شد ایجاد نشده است و توزیع در کشور ناعادلانه بوده است.

 

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بیمه تامین اجتماعی بافندگان نیاز به پایش دارد، گفت: باید افرادی که تولیدکننده فرش دستباف نیستند از گردونه سهمیه بیمه بافندگان خارج شوند و به فعالان این بخش تعلق گیرد.

 

لزوم اعتبار ردیف دار در بودجه استانی برای توسعه فرش خراسان جنوبی

حقیقی با بیان اینکه برای توسعه صنعت فرش در استان باید از سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های فرش استفاده شود به گونه‌ای که این فرش را تبدیل به تولید ملی کنیم، افزود: هنر قالي‌بافي در خراسان جنوبي داري سابقه تاريخي بسيار زيادي است و هنوز فرش‌هاي دستباف اين منطقه در بازارهاي مختلف جهاني مشتريان زيادي دارد.

 

وی با تاکید بر اینکه باید سهم فرش خراسان جنوبی را در کشور ارتقا دهیم و از ظرفیت استان حداکثر استفاده بشود، بیان کرد: در بعضی از استان‌های کشور با وجود اینکه برند فرش ندارند اما در سر جمع اعتبارات استانی، اعتبار ردیف دار برای توسعه زیرساخت‌های صنعت فرش گذاشته می‌شود.

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: اما در این استان با وجود برند فرش مود و قهستان ریالی اعتبار ردیف‌دار برای توسعه فرش در نظر گرفته نمی‌شود.

 

باید سازمان‌ها و تشکل‌های مردمی حوزه فرش حمایت شوند/ تفاهم‌نامه با آموزش و پرورش استان برای بهبود وضعیت فرش استان منعقد شد

حقیقی با اشاره به اینکه باید شعار امسال همدلی و همزبانی، دولت و ملت را به معنای واقعی استفاده کنیم، افزود: باید سازمان‌ها و تشکل‌های مردمی حوزه فرش حمایت شوند تا صنعت فرش استان احیا شود.

 

وی بر اهمیت زیرساخت‌های فرهنگی برای توسعه فرش استان تاکید کرد و گفت: در همین راستا تفاهم نامه همکاری فی مابین سازمان صنعت، معدن و تجارت و اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی بسته شده است.

 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی موضوع این تفاهمنامه را توسعه مشارکت دو دستگاه در تربیت نیروی انسانی ماهرمتناسب با نیاز حال و آینده بازار کار داخلی و خارجی در بخش‌های صنعت، معدن و تجارت، توسعه و تقویت نگرش مثبت و گرایش هنرجویان و فرهنگیان به صنعت و تجارت در استان، استفاده بهینه از ظرفیت‌های آموزشی طرفین برای نیل به اهداف مشترک، همکاری در توسعه مفاهیمی چون کارآفرینی، تجاری‌سازی، فناوری پیشرفته، بهره‌وری، رقابت‌پذیری و سایر مفاهیم توسعه‌ای بین هنرجویان اعلام کرد.

 

حقیقی با اشاره به اینکه کمیته امداد امام خمینی (ره) برای احیای فرش استان تلاش می‌کند، عنوان کرد: این نهاد با حمایت‌های خود از ساماندهی و تامین مواد اولیه و فروش محصولات تولید شده توسط مددجویان تبدیل به خوشه‌ای پنهان شده و امیدواریم این کار کمیته امداد تبدیل به یک الگو در صنعت فرش استان و کشور شود.

 

موزه فرش خراسان جنوبی راه‌اندازی می‌شود

مدیر کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: چهار هنرستان استان دارای رشته فرش است و در هم اکنون 144 دانش‌آموز در این رشته مشغول به تحصیل هستتند.

 

عباس لامعی با بیان اینکه کمیته راهبردی فرش در استان خراسان جنوبی قرار دارد ما آمادگی همکاری را داریم، افزود:از 150 هزار دانش‌آموز استان 43 درصد آنان در رشته فنی و حرفه‌ای و کاردانش در حال تحصیل هستند و در افق 1404 باید 75 درصد دانش‌آموزان به رشته‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش سوق داده شوند.

 

وی با اشاره به اینکه در حوزه فرش استعدادهای بسیار خوب و درخشانی در خراسان جنوبی وجود دارد، تصریح کرد: باید زمینه و زیرساخت‌ها برای توسعه بیشتر فرش استان فراهم شود.

 

 

حسین عباس‌زاده، معاون صنایع دستی میراث فرهنگی خراسان جنوبی نیز در این جلسه از راه اندازی و ایجاد موزه فرش در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: برای احیای فرش سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در تلاش است امسال این موزه را در محل باغ اکبریه راه‌اندازی کند.

 

سال گذشته؛ تولید و صادرات فرش خراسان جنوبی کاهش یافت

رئيس اتحاديه توليدكنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبي با اشاره به صدور 778 کارت شناسایی برای بافندگان استان در سال گذشته، اظهار کرد: همچنین در این مدت مهارت شغلی 515 بافنده مورد بررسی قرار گرفته است.

 

محمد کامیابی با بیان اینکه در سال گذشته کاهش تولید و صادرات فرش را داشته‌ایم، افزود: رونق بازار فرش به اندازه سال‌ 75 نیست و در سال‌های اخیر به لحاظ تحریم‌ها از تولید و صادرات آن کاسته شده است.

 

حفظ اشتغال صنعت فرش بسیار اهمیت دارد/ لطمه زدن به برند فرش خراسان جنوبی با استفاده از مواد اولیه نامرغوب

وی با اشاره به اینکه درآمد صادرات فرش به اندازه نفت نیست، تاکید کرد: اشتغال در حوزه فرش زیاد است اما در حوزه نفت این میران اشتغال وجود ندارد بنابراین حفظ این اشتغال در صنعت فرش بسیار اهمیت دارد.

 

 

کامیابی به گران شدن مواد اولیه مرغوب و عدم تمکن مالی اکثر بافندگان اشاره کرد و بیان داشت: این مهم سبب شده بخشی از بافندگان به خرید مواد اولیه نامرغوب اقدام کنند که این امر می‌تواند باعث لطمه به برند فرش استان در بازارهای جهانی شود.

 

وی ادامه داد: برای جلوگیری از استفاده مواد اولیه نامرغوب در فرش استان طرح‌های ارائه داده‌ایم اما تاکنون بودجه ای به این طرح ها اختصاص نیافته است.

 

سهیه بیمه بافندگان خراسان جنوبی اصلاح شود

رئيس اتحاديه توليدكنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبي با بیان اینکه سال گذشته روند بیمه بافندگان متوقف شد، تصریح کرد: اگر بافندگان یک روز حق بیمه پرداخت نمی‌کرد تامین اجتماعی بیمه آنان را قطع می‌کرد و این امر مشکلات زیادی را برای بافندگان استان ایجاد کرده است.

 

کامیابی خواستار اصلاح سهمیه بیمه بافندگان استان با وجود 50 هزار بافنده شد و یادآور شد: در حال حاضر حدود پنج هزار و ۲۰۰ نفر بافنده در استان بیمه هستند.

 

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به برنامه‌های سال جاری برای توسعه صنعت فرش استان، اظهار کرد: امسال بحث گمرک تخصصی صادرات فرش، ایجاد فروشگاه و نمایشگاه تخصصی فرش، ایجاد بانک اطلاعاتی بافندگان، مربیان، مجریان و واحدهای تولیدی فرش، مشارکت تولیدکنندگان در نمایشگاه فرش تهران و بهره‌مندی بافندگان از بیمه تامین اجتماعی دنبال خواهد شد.

 

مهدی ماهگلی با بیان اینکه امسال در المپیاد کشوری فرش دانشجوی خراسان جنوبی مقام نخست بافت را کسب کرد، تصریح کرد: با توجه به استعدادهای زیاد در استان باید برای المپیادها سهمیه در نظر گرفته نشود تا از ظرفیت همه علاقه‌مندان این رشته استفاده شود.

 

 

بافت ۳ هزار و ۱۵۶ تخته فرش توسط مددجویان کمیته امداد خراسان جنوبی/ آموزش به بافی و نظارت استادکار  عامل موفقیت و کیفیت تولیدات فرش مددجویان

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد  امام خمینی (ره) خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه این نهاد در بحث فرش استان به صورت ویژه فعالیت می‌کند، گفت: سال گذشته مددجویان کمیته امداد استان 3 هزار و 156 تخته فرش به متراژ 13 هزار و 669 مترمربع به ارزش حدود 60 میلیارد ریال تولید کردند.

 

مهدی خزاعی عرب ادامه داد: سال گذشته از محل اعتبارات مشاغل خانگی یک هزار و 115 طح قالیبافی اجرا شده و در این راستا 5 هزار و 850 متر مربع فرش دستباف به ارزش 29 میلیارد و 741 میلیون ریال تولید شده است.

 

به گفته وی همچنین در مدت یاد شده یک هزار و 746 طرح از محل اعتبارات امداد اجرا شده و در این راستا 8 هزار و 500 متر مربع فرش تولید شد که اکثر این تولیدات توسط این نهاد در تهران به فروش رفته است.

 

جایگاه حلقه اجرایی در سند توسعه فرش مشخص شود

معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد  امام خمینی (ره) خراسان جنوبی آموزش به بافی برای تمام بافندگان و نظارت استادکار را از عوامل موفقیت و کیفیت تولیدات فرش این نهاد عنوان کرد.

 

خزاعی عرب با بیان اینکه جایگاه فرش در سند توسعه اشتغال استان مشخص نیست، تاکید کرد: باید با مشخص شدن وظیفه دستگاه‌های اجرایی، جایگاه حلقه اجرایی در سند توسعه فرش مشخص شود.

 

وی در خواست کرد: برای برنامه‌ریزی در حوزه فرش استان بانک اطلاعاتی بافندگان و کارگاه‌های قالیبافی فعال ایجاد شود.

 

بافت یک هزار و ۵۰۰ متر مربع فرش برای اهدا به بازسازی عتبات عالیات در خراسان جنوبی/ بازگشت اعتقادی مردم برای احیای فرش استان

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات خراسان جنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه 170 کارگاه قالی بافی در استان وجود دارد، گفت: در این کارگاه‌ها قالیبافان با حضور قلب  و اعتقاد برای کمک به عتبات عالیات قالی می‌بافند.

 

علی محمدی با اشاره به اینکه بافت فرش و اهدای آن برای بازسازی عتبات عالیات از سال 92 در خراسان جنوبی آغاز شده، افزود: هم اکنون 10 هزار بافنده در زمینه بافت فرش برای اهدایی به عتبات عالیات در سطح استان فعالیت می‌کنند.

 

وی ادامه داد: در سال گذشته یک هزار و 500 متر مربع فرش تولید و به عتبات عالیات اهدا شد و امسال پیش بینی می‌شود 2 هزار متر مربع بافته شود.

 

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات خراسان جنوبی با بیان اینکه مردم استان به صورت اعتقادی به بافت و احیا فرش برگشتند، گفت: در ستاد عتبات عالیات از اوقات فراغت و توان بانوان به صورت مثبت استفاده شد و همچنین به بحث اشتغال زنان کمک شد.

 

پایان پیام/

 

 

گزارش: زهرا مهرور

 

 

 

کد خبر 454764

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha