به گزارش خبرنگار شبستان، شهین دخت مولاوردی، معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان و خانواده در همایش مددکاری اجتماعی ضمن تبریک ولادت امام علی (ع) با اشاره به تاریخچه مددکاری اجتماعی گفت: بعد از جنگ های جهانی برای تسکین عالم بشری توجه به خدمات اجتماعی و مددکاری اجتماعی به دلیل تبعات جنگ ها و افزایش معلولیت ها و از دست دادن سرپرست خانواده ها مورد توجه قرار گرفت و به مرور زمان سازمان خیریه و خدمات اجتماعی در این مسیر توسعه یافتند.
وی با اشاره به مددکاری اجتماعی زنان اظهار کرد: زنان در این شغل جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص دادند هرچند مددکاری اجتماعی یک مقوله فراجنسیتی بوده و مرزبندی های زنانه و مردانه را درهم شکست اما بی شک جامعه زنان به عنوان یکی از اصلی ترین مخاطبان مفهوم مددکاری نقش دوسویه را در این حیطه ایفا می کند.
مولاوردی در ادامه تصریح کرد: زنان مددکاران بالفطره ای هستند که به واسطه نقش های چندگانه ای که در خانه و خانواده ایفا می کنند ناگزیر در معرض مسئولیت هایی قرار می گیرند که بدون بهره مندی از عطوفت و درایت ذاتی نمی توانند آن مسئولیت ها را به انجام برسانند.
معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان خاطرنشان کرد: زنان در حوزه های مختلف اجتماعی از یک سو به عنوان فعالان و کنشگران اصلی نقش مددرسانی را ایفا می کنند و از طرف دیگر به دلیل گسترش و رشد آسیب های اجتماعی و شرایط اقتصادی و فرهنگی جامعه که زنان بیش از مردان آسیب پذیر می کند در زمره مددجو و مددپذیری قرار می دهد.
وی با بیان اینکه بیش از 2 میلیون و 563 هزار نفر سرپرست خانوار در کشور وجود دارد، گفت: بسیاری از این افراد از مهارت لازم برای تامین نیازهای مالی خود برخوردار نیستند، به عبارتی 82 درصد این قشر بیکار و فاقد شغل لازم برای تامین زندگی خود می باشند.
مولاوردی تصریح کرد: علاوه بر مشکلات اقتصادی این گروه از زنان با مسایل فردی، روانی و انواع آسیب های دیگر مواجه هستند که به نظر می رسد مددکاری اجتماعی می تواند در اینجا نقش مهمی را ایفا کند.
معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان با بیان اینکه به دلیل شرایط خاص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورمان بیم زنانه شدن بسیاری از پدیده ها در جامعه به وجود آمده است، افزود: زنانه شدن فقر، زنانه شدن سالمندی، زنانه شدن سرپرستی خانواده، زنانه شدن کارتن خوابی، زنانه شدن اعتیاد و ایدز از جمله نگرانی هایی است که نمی توانیم به راحتی از کنار آنها بگذریم.
مولاوردی ادامه داد: زنان و کودکان در همه جوامع جزو نخستین قربانیان انحرافات و آسیب های اجتماعی هستند که می توانند به عنوان گروه مخاطب مددکاری اجتماعی قرار بگیرند هرچند خودشان هم جزء فاعلان و عاملان این حرفه هم محسوب می شوند.
وی تصریح کرد: آسیب های موجود بسیاری از افراد جامعه را نیازمند حمایت از جانب سازمان های رسمی و غیررسمی کرده است. شمار روزافزون کودکان کار و خیابان، دختران فراری، خشونت های خانگی و همسرآزاری، بحران های روحی و روانی، بیماری های صعب العلاج و پرهزینه، بیکاری های آشکار و پنهان، تورم و گرانی، مهاجرت های انتخابی و تحمیلی و ده ها مشکل کوچک و بزرگ دیگر توان و یارای حل مشکل و مقابله با مسایل را از افراد، خانواده ها و نهادهای خیریه محلی سلب کرده است.
وی ادامه داد: بنابراین جا دارد فرهنگ نوع دوستی و مددرسانی در قالب علمی و مهارتی خود و به صورت نظام مند جایگاه خود را پیدا و در اثر اقتضائات جامعه ایران که در حال گذار و تغییر است پاسخی برای حل این مسایل پیدا کنیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان با بیان اینکه می توانیم ادعا کنیم مددکاری اجتماعی جزو مشاغلی است که زنان در آن دارای مزیت نسبی می باشند، تصریح کرد: اگر در مشاغل و حرفه های دیگر زنان برای اثبات توانمندی خود ناگزیر از مواجهه با انبوهی از تعاریف کلیشه ای و تقابل های فرهنگی هستند در این رشته به لحاظ قرابتی که با نقش های اجتماعی و تاریخی زنان دارد از پذیرش اجتماعی بیشتری برخوردار هستند.
مولاوردی خاطرنشان کرد: در کشور ما از سال 1337 با زحماتی که پیشکسوتان حرفه مددکاری اجتماعی متحمل شدند شاهد توجه به این موضوع هستیم و در 60 سالی که از راه اندازی این حرفه سپری می شود خدمات زیادی را در حوزه رفاه، اصلاح، تربیت، ارتقا و کیفیت زندگی جامعه شاهد هستیم که ارایه شده است.
وی گفت: اما نگاه جدیدتر و نوتری که در عرصه مددکاری اجتماعی وجود دارد ما را با رویکردهای حقوق بشری و توجه به آسیب های نوپدید و پدیده های نوظهور بیشتر می کند تا بتوانیم مقوله مسئولیت اجتماعی را در ارتباط با این حرفه در نظر بگیریم.
وی گفت: امروزه مشارکت زنان در توسعه به خصوص در مقوله مددکاری اجتماعی با رویکرد محدودیت اجتماعی پیوند بسیار نزدیکی دارد و زنان به عنوان مدیران و مربیان در حوزه های فردی، اجتماعی و خانوادگی بالاترین تاثیر را در ایجاد روحیه و فرهنگ مسئولیت پذیری در جامعه دارا هستند.
وی خاطرنشان کرد: ما باید در رویکرد نوین رویکردی سلامت نگر را مدنظر قرار دهیم یعنی بیش از آنکه یک موضوعی به یک بحران تبدیل شود مددکاری اجتماعی باید رصد کند تا به نقطه بحران نرسد.
مولاوردی با بیان اینکه به سمت فردگرایی حرکت می کنیم، گفت: متاسفانه احساس تنهایی و افسردگی در جامعه آمار نگران کننده ای پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه ایران در شاخص آمار شادی و نشاط در جهان از 156 کشور رتبه 115 کسب کرده است، افزود: اکنون 15 میلیون پرونده قضایی وجود دارد و سالیانه 600 هزار نفر ورودی به زندان ها ورود پیدا می کنند.
مولاوردی خاطرنشان کرد: به گفته وزارت بهداشت 12 میلیون نفر مبتلا به اختلال روانی در کشور هستند.
معاون رییس جمهور در امور زنان گفت: کشور ما 25 تا 30 درصد بازگشت به زندان ها بعد از آزادی دارد که در مقایسه با جهان 5 درصد می باشد.
وی در پایان گفت: موارد فوق نقش و تاثیر مددکاری اجتماعی را به ما گوشزد می کند که بتوانیم با مسئولیت اجتماعی همبستگی و نشاط را به جامعه برگردانیم که نیاز مبرم جامعه ما در عصر کنونی است.
پایان پیام/
نظر شما