امر به معروف مهمترین عامل تضمین دین داری در عصر غیبت

خبرگزاری شبستان: امر به معروف و نهی از منکر مهمترین عامل تضمین دین داری است و دین داری مهیا نمی شود مگر زمانی که با استقامت مهیای بر امر به معروف باشیم.

خبرگزاری شبستان: برنامه "قرار جمعه" 18 اردیبهشت ماه با حضور دکتر نفیسه فیاض بخش به موضوع "دین داری در عصر غیبت" پرداخت.

در این رابطه روایات زیادی داریم، اهل بیت پیش بینی کردند که زمانی خواهد آمد که شما به طور مستقیم دسترسی به ما ندارید و مانند یتیمی هستید که پدر ندارد، در این رابطه هم توصیه دعایی شده و هم اینکه وظایف مشخص شده است.  

از جمله سفارشات دعای غریق است در کتاب کمال الدین به این دعا سفارش شده، امام صادق (ع) در روایتی می فرمایند: آن زمان خواهد آمد که شما امام هدایت گر را به چشم نمی بینید و شبهاتی فراوان بر شما هجوم خواهد آورد و ادامه دادند غیر از دستورات عملی این دعا را بخوانید.

این روایت حکایت از این می کند که ثابت قدمی در دین خیلی مشکل است و فرمودند کسانی که متوسل شوند به این دعا خدا حافظ آنهاست و از آنها حراست می کند. باید توجه داشت که دین داری به ظاهر نیست و اگر دین داری را به پوشش و مصادیق پوشش بدانیم در حق تعریف دین داری جفا کرده ایم چه بسا بسیاری از جوانانی که از دین گریزان می شوند فقط ظواهر را دیده اند ولی عمل را ندیدند.

در سوره مومنین به ویژگی های مومنین از جمله امانت داری، صداقت، در طلب رزق حلال بودن، پر تلاش بودن اشاره شده است و در حقیقت یک نظام و مجموعه ای از ویژگی هاست که اگر داشته باشیم می شویم دین دار.

امر به معروف و نهی از منکر مهمترین عامل تضمین کننده دین داری است و دین داری مهیا نمی شود مگر زمانی که با استقامت مهیای بر امر به معروف باشیم، خدای متعال در این زمینه در سوره آل عمران آیه 104 می فرماید: باید و باید در بین شما گروهی باشند که ممهز باشند بر امر به معروف و نهی از منکر و دین داری قائم نخواهد شد مگر اینکه امر به معروف جدی در جامعه اسلامی باشد.

این آیه اشاره به نخبگان دارد و می فرماید همه کسانی که مخاطب قران هستید نسبت به تمام رفتارها مسئولید، بنابراین امر به معروف و نهی از منکر در درجه اول وظیفه نخبگان است و بعد وظیفه همه است.

امام خمینی(ره) در تحریر الوسیله بابی را باز کردند برای امر به معروف و نهی از منکر و می فرماید از قول رسول خدا که خدا بدش می آید از بعضی از مومنان از کسانی که ترسو و محافظه کار هستند و اهل امر به معروف نیستند، همچنین امام علی(ع) می فرمایند: چقدر از پیشینیان شما مومنانی بودند که هلاک شدند ... این مومینین جوانانشان وارد گناه شدند و عالمان آنها دیدند که جوانان از دین منحرف شدند ولی دغدغه امر به معروف نداشتند و اینها هم وارد گناه شدند تا اینکه جامعه به جایی رسید که بلاها بر آنها نازل شد.

در این رابطه 9 روایت وجود دارد که واژه یتیم در آنها به کار رفته شده و در تمامی آنها تاکید شده به کسانیکه به نحوی می توانند خدمت رسانی کنند به کسانی که دور افتادند و دستشان به اهل بیت نمی رسد، در روایتی در این خصوص آمده اگر دست کسی را در این مورد بگیرد ثوابش از 70 هزار عابد بیشتر است.

امام حسن مجتبی(ع) در روایتی می فرمایند: ثواب کسی که تکفل کند یتیمی از ایتام آل محمد را در زمانی که از سرورانش فاصله گرفته است، به مراتب از یتیمی که گرسنه است و کسی به او آب و غذا می دهد مانند خورشید از در مقابل ستاره هاست.

به طور مثال ممکن است پدر و مادری تحصیل کرده باشند، فعال بوده و خدمت رسانی به بیرون از خانه داشته باشند ولی فرزندانی از جهت معنوی یتیم داشته باشند. امام خمینی در تحریر الوسیله از قول پیامبر می فرمایند: من بیزارم از برخی از پدر و مادران در آخرالزمان زیرا اینها دغدغه این که بچه هایشان بروند و معارف دین را یاد بگیرند، ندارند، حتی اگر بچه ها هم دارند اینها نمی گذارند و درگیر مادیاتشان می کنند.

امام حسین(ع) نیز فرمودند: هر کسی دست یتیمان ما را بگیرد خیلی مقام بلندی دارد ... به خدا قسم کسی که یک نفر را نجات دهد خداوند در روز قیامت خطاب می کند که ای فرشتگان من در بهشت به اندازه هر یک حرفی که یادش دادی یک میلیون کاخ دهید.

امام باقر(ع) می فرمایند: در آخرالزمان گروهی از مسلمانان هستند که خیلی ریاکارند، خیلی خوب قران می خوانند و عبادتشان هم خوب است و ظاهرشان دین دارانه است، اینان دین را می خواهند تا زمانی که ضرر به زندگیشان نرسد و زمانی که احساس کنند مختصری ضرر می رسد ترک می کنند و اگر بدترین گناهان هم جلوی آنها انجام شود هیچ ناراحت نمی شوند، اهل امر به معروف و نهی از منکر نیستند و حتی اگر بدانند که نماز و قران به زندگیشان ضرر می رسانند آنها را هم کنار می گذارند.

روایت های زیادی است که نشان می دهد که ضمانت نامه دین داری امر به معروف و نهی از منکر است، اما علی(ع) می فرمایند: نگران نباش اجلی را که خدا برای شما مقرر کرده شما به سمت او می روید، امر به معروف هیچ اجلی را جلو نمی گذارد و هیچ رزقی را هم قطع نمی کند، شما وظیفه خود را انجام بدهید و حواستان باشد که اگر امر به معروف قطع شود برکت از جامعه می رود و گناه رواج پیدا می کند، بلای جمعی نازل می شود و راه ها بی امن می گردد.

دور افتادن جامعه از پدر معنوی خیلی مهم است چراکه مهمترین مشکلی که در عصر غیبت وجود دارد این است که جامعه از نعمت حضور پدر معنوی محروم است. از زمان امام هادی(ع) این اتفاق برای جامعه اسلامی افتاد اهل بیت سازمان وکالت را طراحی کردند که یک گروه نخبه بودند که می رفتند معارف دین را به مردم می گفتند، آدم های شجاع و زاهد بودند، معارف را می دانستند و اهل مدارا بودند البته این سازمان از زمان امام صادق(ع) تشکیل شده بود و امامان از آن زمان کم کم داشتند مردم را تربیت می کردند برای عصر غیبت.

دین داری در عصر غیبت خیلی سخت است ولی امام آموزش می دهد که مردم چه مولفه هایی را باید رعایت کنند و وظیفه نخبگان چیست، بعد از آن نواب اربعه در عصر غیبت مطرح می شود که مسئول تربیت جامعه شیعه را بر عهده دارند.

ثابت قدمی در عصر غیبت خیلی مهم است، در روایتی آمده ثابت قدمان در دین در عصر غیبت به مراتب از کسانی که در غصر ضهور هستند مراتبشان بیشتر است، همچنین آمده است امام عصر ثاب قدم ترین، با وفا ترین و سخت کوش ترین یار را دارند.

"قرار جمعه" هر هفته بعد از دعای ندبه از شبکه اول سیما پخش می شود. شماره پیامک 30000313 هر هفته میزبان دل نوشته ها و تعداد صلوات هایی است که مخاطبان برای خوشنودی امام عصر(ع) ارسال می کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 456791

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha