خبرگزاری شبستان: در ادامه بررسی تحولِ حوزه علمیه، گفتگویی با آیت الله سید عبدالجواد علم الهدی تولیت مدرسه امام القائم (عج) تهران و استاد درس خارج داشتم که تقدیم می شود.
آیت الله علم الهدی با بیان اینکه بحث تحول مصادف با تأسیس نخستین حوزه است همچنان که برخی از شاگردان ائمه اطهار علیهم السلام این روند را در دوران حیات معصومین علیهم السلام آغاز کردند، گفت: در طول تاریخِ حیات حوزه شیعی، شاهد تحولات و تغییرات بسیاری هستیم. و ظهور علما و مراجع اثرگذار در هر زمان، آغازگر تحولی بود؛ مثلا وقتی شیخ مرتضی انصاری و یا آخوند خراسانی زعامت حوزه را برعهده گرفتند، شاهد تحولاتی عظیم به ویژه در کتب تحصیلی بودیم.
آیت الله بروجردی تحول ساختاری در حوزه ایجاد کرد
وی با بیان اینکه در زمان آیت الله بروجردی تحول ساختاری به ویژه پس از تأسیس مسجد اعظم قم –که به عنوان محل تدریس درس خارج انتخاب شد- روی داد، عنوان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ساختار مدیریتی و آموزشی حوزه تغییر کرد و مطمئنا تلاش های بسیاری صورت گرفته هرچند موفقیت آمیز نبوده یا اینکه مدیران در ارایه گزارش فعالیت های خود موفق نبوده اند.
استاد درس خارج با اشاره به اینکه موضوع تحول در حوزه با توجه به نگاه جهانیان به اسلام و فرهنگ تشیع به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، باید با جدیت و دقت بیشتری پیگیری شود، خاطرنشان کرد: حوزه به دلیل ضرورت ترویج تعالیم دینی، گسترش فعالیت های شیعی در دنیا، پاسخگویی با شبهات و سوالات مردم در سراسر دنیا و ... مسئولیت خطیر و بسیاری مهمی بر عهده دارد؛ و با توجه به اینکه سرعت تغییر و تحول در جهان امروز به مراتب بیشتر از گذشته است مدیران باید سرعت تحول را متناسب با این و اقعیت پیش ببرند.
طلاب کار فرهنگی را بهانه غفلت از علم آموزی قرار ندهند
وی منویات و راهنمایی های مقام معظم رهبری و مراجع تقلید را مهمترین راهبرد و راهنما برای تحول حوزه علمیه دانست و تصریح کرد: نکته بسیار مهم و حیاتی اینکه هیچ تحولی نباید حوزه و طلاب را از وظایف ذاتی و اصلی شان خاصه تبلیغ، بازدارد؛ این درحالی است که امروزه شاهد این وضعیت نامطلوب هستیم؛ برخی از طلاب به بهانه کار فرهنگی و عقیدتی آنقدر مشغول فعالیت های خارج از مدارس علمیه می شوند که از نظر علمی و تحقیاتی در نازل ترین سطح می مانند.
آیت الله علم الهدی با تأکید براینکه طبق تحقیقات متعدد علمی، گرایش و رغبت مردم سراسر جهان به معنویت هر روز بیشتر می شود، خاطرنشان کرد: تا چه اندازه توانسته ایم مبلغ برای پاسخگویی به این گرایش و درخواست جهانی تربیت کنیم؟ آیا توانسته ایم اذهان طلابمان را متوجه این و اقعیت نماییم که باید بیش از هرچیز به فکر علم آموزی و البته تهذیب باشند؟
حوزه علمیه محل تدریس و تحصیل معارف ناب وحیانی است
وی افزود: حوزه علمیه به عنوان محل تدریس و تحصیل معارف ناب وحیانی مهمترین وظیفه را در گسترش فرهنگ صحیح معنویت و عبودیت دارند و لازم است این مهم به طلاب و روحانیون جوان منتقل شود.
تولیت مدرسه امام القائم (عج) وظیفه دیگر حوزه را کادرسازی برای نظام اسلامی معرفی کرد و پرسید: رهبران و مدیران عصر مهدویت، فقها، مجتهدین، دین شناسان و علما هستند؛ حوزه تا چه اندازه برای این مهم تلاش کرده است؟
توجه به اخلاق؛ حلقه مفقوده تحول حوزه
وی با ابراز تأسف از اینکه در بحث تحول همه موارد لحاظ می شود مگر اخلاق، خاطرنشان کرد: کاهش درسهای اخلاق به ویژه در قالب تعامل و انس استاد و طلبه، دلیل این سخن است. این درحالی است که اسلام، عالم بی تقوی را نه تنها مفید نمی داند بلکه مضر نیز به حساب می آورد.
آیت الله علم الهدی در پایان، مدیران حوزه را به چندجانبه نگری در بحث تحول دعوت کرد و اظهار داشت: تحول باید در همه زمینه های اخلاقی، آموزشی، پژوهشی، کادرسازی، جذب و تربیت طلبه، ساختار مدیریتی و ... باشد درحالی که امروزه تحول بیش از هر چیز در زمینه های آموزشی، پژوهشی و مدیریتی است و به سایر موضوعات به ویژه اخلاق که بسیار مهم است کم توجهی می شود.
پایان پیام/
نظر شما