خبرگزاری شبستان/ یاسوج
در ميان تشكيلات گسترده و فعال در کشور « كانون هاي فرهنگي هنري مساجد» با توجه به نوع ماموريت و كاركردهاي بالقوه و بالفعل آن در سطح مساجد كشور و ظرفيت ها و قابليت هاي اين پايگاه عظيم و قدرتمند و موثر مردمي مي توانند نقش چشمگير و حائز اهميتي در زمينه تحقق اهداف شعار «دولت و ملت، همدلی و هم زبانی» ايفا نمايند.
از آنجایی که مساجد محل تجمع مومنین و اقشار مختلف جامعه می باشد و عمدتا نسبت به مسائل جامعه دغدغه و دلسوزی و احساس مسئولیت دارند، طرح و بیان اقدامات و عملکرد دستگاه های دولتی در راستای خدمت به مردم، دعوت از مسئولین محلی و مدیران نهادهای اجرایی برای ارتباط مستقیم با نمازگزاران و شرح برنامه ها و اقدامات صورت گرفته در عرصه خدمت گذاری و همچنین سخنرانی ائمه جماعات مساجد به منظور توجیه و آگاه نمودن نمازگزاران از وضعیت کشور و مشکلات پیش روی دولت و تلاش های صورت گرفته به منظور حل این مسائل و چگونگی ایفای نقش مردم برای کمک به این موضوع می تواند مقدمه خوبی برای ایجاد همدلی، هم زبانی و اعتماد متقابل بین دولت و مردم باشد.
حجت الاسلام صفدر پناهی، رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد و از اساتید حوزه و دانشگاه نقش مساجد را در همه امور مهم می داند و معتقد است اگر مسئولان استانی به بیان مسائل و مشکلات در این مکان های مقدس بپردازند، شاهد کاهش مشکلات و از طرفی همدلی و هم زبانی بین مردم و مسئولان خواهیم بود.
وی در ادامه محور قرار نگرفتن مسجد در بعضی از شهرها را به دلیل دیدگاه منفی بعضی از فعالان فرهنگی می داند که مثلا ورزشگاه یا سینما را تجلی گاه فرهنگی دانسته و درک صحیحی از جایگاه مساجد ندارند.
متن ذیل دیدگاه های حجت الاسلام پناهی در زمینه نقش مسجد در دین اسلام، کاهش معضلات اجتماعی، محور قرار نگرفتن مسجد در برخی از شهرها و همچنین نقش این مکان مقدس در راستای تحقق فرمان نوروزی مقام معظم رهبری است.
حجت الاسلام صفدر پناهی، رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد در این گفتگو به نقش مساجد در دین اسلام اشاره کرد و به خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، گفت: مسجد یکی از بناهای مقدسی است که پیامبر گرامی اسلام(صل الله علیه وآله وسلم) به آن اهتمام ویژه داشت، و در واقع می توان گفت که اولین پایگاه مذهبی که توسط پیامبر تاسیس شد، مسجد بود.
وی با بیان این که در زمان پیامبر اعظم (صل الله علیه وآله وسلم) مسجد نقش بی بدیلی در انجام همه زمینه ها حتی فعالیت های روزانه داشت، افزود: اگر قرار بود که مسلمانان برای جنگ با کفار در محلی جمع شوند، مسجد نخستین مکانی بود که این زمینه را برای حضور آنها فراهم می کرد.
پناهی با بیان این که عروسی ها، سخنرانی و نماز جماعت در زمان پیامبر رحمت و مغفرت در مساجد برگزار می شد، اظهار داشت: البته عروسی های قدیم در زمان پیامبر با حفظ همه حدود برگزار و مثل عروسی های امروزی که حرمت مساجد زیر سوال می رود، صورت نمی گرفت.
این استاد حوزه و دانشگاه مساجد را بهترین مکان برای تعلیم و تربیت دانست و گفت: اگر بخواهیم جامعه را در برابر آسیب های اجتماعی واکسینه کنیم، بهترین کار این است که ما به سمت مساجد رفته و فعالیت های آموزشی، پژوهشی و تربیتی را تا حد ممکن در مساجد انجام دهیم.
پناهی در ادامه به آسیب های اجتماعی که باعث قاصله گرفتن جوانان از مسجد می شود اشاره و اذعان کرد: با توجه به این که جوانان امروزی تحت تاثیر فضای مجازی، فعالیت های ماهواره ای و خواب هایی که دشمن برای آنان دیده است، قرار گرفته اند و هم چنین به علت شور جوانی دنبال یک سری برنامه های شاد هستند؛ مساجد باید با اجرای برنامه های متنوع و جذاب آنان را به سمت خود جذب کرده تا شاهد رونق دوباره نقش مساجد در جامعه باشیم.
وی با بیان این که پیامبر گرامی اسلام (صل الله علیه و آله وسلم) برای جوانان احترام خاصی قائل بود، خاطرنشان کرد: امروزه بعضی از مساجد هیئت امناهایی دارند که تنها نگاه دینی به جوانان داشته و فضا برای آنان مناسب نیست و صحبت های سخنرانان حول قشر قدیم است؛ لذا جوانان جاذبه ای نمی بینند و از طرفی برنامه هایی که باعث شود جوان از کوچه و بازار از محل برخی از بازی های جذاب گذشته و به مسجد بیاید، صورت نگرفته و تمایلی برای ورود به مسجد ندارند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به این که با اندکی تامل و برنامه ریزی می توان جوانان را به مساجد جذب کرد، افزود: فضای مساجد به گونه ای است که اگر کسی چند نوبت به مکان ها آمد و فضا را متناسب با روحیات خود دید، جذب مسجد شده و فعالیت های ارزنده ای خواهد داشت.
پناهی محور قرار نگرفتن مساجد را بسته به دیدگاه ما نسبت به این مکان دانست و یادآور شد: متاسفانه برخی فعالان فرهنگی ما دیدگاه منفی داشته و فکر می کنند تجلی گاه ها و میعادگاه های فرهنگی فقط همان هایی هستند که به تاسی از دنیای امروز باید در نظر بگیریم.
وی سینما، ورزشگاه و امثال آن را میعادگاه های فرهنگی مورد نظر این افراد دانست و اظهار داشت: شاید این افراد درک صحیحی از این قضایا ندارند و لازم است فعالان فرهنگی نقش، ویژگی و کارکردهای مساجد را با برگزاری نشست های مختلف بررسی تا به اصلاح دیدگاه ها در این زمینه منجر شود.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: جوانی که وارد مسجد می شود به غیر از برگزاری نماز، مجلس ترحیم و یا عزاداری فعالیت دیگری نمی بیند و تجربه ای غیر از اینها ندارد؛ اگر این فرد در آینده فعال فرهنگی شد، با همان ذهنیت نسبت به مسجد وارد مدیریت جامعه می شود؛ لذا اگر ما از همان ابتدا این مدیریت را اصلاح و با حفظ حریم ها بتوان جایگاه واقعی مساجد را تبیین کنیم، آرام آرام این فرهنگ هم تغییر پیدا کرده و همانند صدر اسلام مسجد پایگاهی برای همه امور سیاسی، نظامی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شده و حتی می توان برنامه های دیگر(مثل بررسی مشکلات مردم توسط مسئولان) را با رعایت حریم مسجد از جایگاه های دیگر به این مکان منتقل کرد.
وی در ادامه به نقش مساجد در راستای فرمان نوروزی مقام معظم رهبری مبنی بر سال «دولت و ملت، همدلی و هم زبانی» اشاره و بیان داشت: با توجه به این که مساجد در صدر اسلام مرکز حاکمیت اسلامی و محل تصمیم گیری همه مسائل بود، اگر ما اکنون این جایگاه را به مساجد برگردانیم یعنی همه مسائل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آنجا صورت گرفته و تبیین شود، شاهد همبستگی بیشتر بین مردم و مسئولان خواهیم بود.
پناهی با ذکر مثالی در این زمینه که مسایل و مشکلات مسلمین در مصلی های نمازجمعه در فضایی آکنده از محبت بیان می شود، افزود: وقتی که مسئولان دولتی نیز با تکیه بر داشته های خود جهت رفع مشکلات مردم اقدام می کنند، در آن صورت به این نتیجه می رسیم که دولت نماینده این ملت بوده و حاکمیت عدالت و اعتدال را در جامعه برقرار می کند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که مطالب باید با حضور دولتمردان و ملت به گونه ای تبیین شود که همدلی به وجود بیاورد، گفت: این همدلی زمانی محقق می شود که مسائل به صورت صادقانه بیان و دولت نیز جهت رفع آنها در حد وسع و امکانات اقدام کند.
پناهی با اشاره به این که اگر استاندار، فرماندار یا بخشدار به جای محیط های عمومی در مساجد سخنرانی، مسائل و مشکلات مردم را بررسی کنند،همدلی صورت می گیرد، اظهار داشت: وقتی همدلی صورت گرفت، هم زبانی نیز خواهد آمد و به قول معروف همدلی از هم زبانی بهتر است.
وی شعار مقام معظم رهبری در نوروز امسال را با توجه به بحث انتخابات، فضای سنگین مذاکرات و تهدیدهای خارجی که اخیرا تهدیدهای منطقه ای نیز به آن اضافه شده (داعش و رژیم منحوس آل سعود) بسیار مهم دانست و گفت: همه اینها اقتضا می کند، بیان حکیمانه مقام معظم رهبری که نیاز امروز مردم ما همدلی و هم زبانی با دولت بوده و این همدلی، نیاز دولتمردان نیز هست باید در فضای مقدسی مثل مساجد با استفاده از معنویت این مکان ها هم دلی را به اوج خود برسانند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که هرگاه همدلی آمد،هم زبانی هم خواهد آمد، گفت: در آن صورت است که همانند اوایل انقلاب و دوران جنگ که مساجد پایگاه بودند دوباره آن شور، شعف و معنویت به مردم برمی گردد و مسئولین و مردم صادقانه با هم هم زبان شده و بر همه تهدیدها و فشارهای خارجی فائق خواهند آمد.
پایان پیام/
نظر شما