به گزارش خبرگزاری سبستان و به نقل از بسیج سازندگی؛ مریم همت پور مدیر عامل شرکت تعاونی روستایی زنان الزهرا (س) در بخش مود استان خراسان جنوبی است. این کارآفرین نمونه را در حالی ملاقات کردیم که سخت مشغول اداره غرفه اش در نمایشگاه توانمندی های تعاونی های روستایی و عشایری بود. در واقع او شلوغ ترین غرفه نمایشگاه را اداره می کرد و عرقیات گیاهی اش هواداران بسیاری داشت.
همت پور در گفت و گو با خبرنگار بسیج سازندگی درباره انگیزه اش از تاسیس تعاونی روستایی زنان، گفت: "من یک روستا زاده ام و به روستا تعهد دارم. در روستایی که به دنیا آمد مدرسه وجود نداشت اما پدرم با اینکه فرد بسیار مذهبی بود بر خلاف جو رایج آن زمان که پدران دخترانشان را از تحصیل منع می کردند، اصرار داشت که من به مدرسه بروم تا این سنت غلط در روستای ما شکسته شود. من تنها دختری بودم که در آن روستا درس خواندم و روستا به روستا به دنبال مدرسه گشتم تا اینکه دیپلم گرفتم. بعد از آن به عنوان رابط فرهنگی کمیته امداد مشغول به کار شدم، علت انتخاب این شغل هم این بود که به محرومین علاقه داشتم. با انتخاب این شغل، در عمل بین ادارات و مردم قرار می گرفتم. چیزی که برای من بسیار آزار دهنده بود، احساس شرمساری و خجالت دختران مددجوی کمیته امداد بود. یک بار آن ها به من گفتند هر بار که در مدرسه صدایمان می زنند و می گویند بیایید کمک های کمیته امداد را ببرید در برابر نگاه بقیه دانش آموزان احساس حقارت و بی شخصیتی می کنیم. چرا ما باید نیازمند و خجالت زده باشیم؟"
وی می افزاید: "من خیلی ناراحت شدم. دیدم هر کدام از این دختران دانش آموز هنرهای زیبایی مثل گل دوزی سنتی، پارچه بافی سنتی، مکلون بافی، معرق با ساق گندم، معرق با چوب و ... را بلدند. فقط می دانستم باید کاری کنم اما نمی دانستم چه کاری. حوالی سال 1373 بود و خودم ماهانه 1500 تومان حقوق می گرفتم و نمی توانستم سرمایه گذاری کنم. در همین حال بود که از طریق روزنامه ها متوجه شدم طرح تعاونی روستایی زنان تصویب شده است. خیلی امیدوار شدم که بشود کاری کرد چون با استفاده از این ظرفیت می توانستم از فکر و نیز سرمایه های کوچک اعضا استفاده کنم. در نهایت تعاونی روستایی را با 51 عضو و سرمایه 100 هزار تومان راه اندازی کردیم. خیلی زحمت کشیدیم تا تعاونی جا بیفتد و جامعه بپذیرد خانم های روستایی می توانند مدیریت کنند، تعاونی ما اولین تعاونی زنان در خراسان بزرگ بود و در واقع ما جاده صاف کن بودیم."
مدیر عامل شرکت تعاونی روستایی زنان الزهرا (س) درباره محصولات تعاونی شان می گوید: "ویژگی تعاونی ما که باعث شده بارها مورد تقدیر مسئولان قرار بگیرد، چند منظوره بودن آن است. عرقیات گیاهی، فراوری گیاهان دارویی، پخت شرینی های مختلف و انواع کلوچه، تولید انواع تابلو فرش و پارچه بافی سنتی، گلیم و جاجیم، تولید محصولات گلخانه ای و ... از جمله حوزه های فعالیت ماست."
وی درباره سیر رشد تعاونی اش، خاطرنشان می کند: "ابتدا کار شیرینی پزی سنتی را از منزل خودم آغاز کردم. بعد توانستیم کارگاه شیرینی پزی صنعتی احداث کنیم. عرقیات سنتی را هم در منزل تولید می کردیم اما برای آن هم به سرعت یک کارگاه تاسیس کردیم. البته دوست ندارم عرقیات را به صورت صنعتی تولید کنم و اصرار دارم شیوه تولید این محصول سنتی بماند. همچنین برای فروش محصولات تعاونی یک فروشگاه مصرف تاسیس کردیم. ساختمان تعاونی را هم خودمان ساختیم و در حال حاضر 10 کارمند به صورت تمام وقت در ساختمان تعاونی مشغول انجام کارهای اداری هستند. در کنار تعاونی، یک صندوق قرض الحسنه نیز راه اندازی کرده ایم. ما دیدیم بانک ها اگر به کسی وام بدهند، کارمز بسیار بالایی طلب می کنند، در نتیجه گفتیم وظیفه این صندوق این است که به خانم های روستایی که قصد کارآفرینی داشته باشند وام قرض الحسنه بدهد. تعاونی ما یک مرکز رشد هم دارد که در آن علاقمندان به کارآفرینی آموزش می بینند و با تجربیات ما آشنا می شوند و در حال حاضر 40 نفر در حال آموزش هستند. طی این سال ها، هر سال به طور متوسط 20 درصد سود کرده ایم که بین اعضای تعاونی تقسیم شده است."
خانم همت پور به اهمیت برگزاری نمایشگاه ها در نقاط مختلف کشور اشاره می کند و می گوید: "برگزاری نمایشگاه ها برای تعاونی های روستایی بسیار خوب و حیاتی است، ما بسیاری از محصولاتمان را در همین نمایشگاه ها می فروشیم. در سال تقریبا در 40 نمایشگاه داخلی شرکت می کنم. یک بار برای حضور در نمایشگاهی در چین دعوت شدیم. همین محصولات زنان روستایی و عرقیات سنتی را به پکن بردیم بدون اینکه هیچ برچسبی روی آن خورده باشد؛ خیلی ساده و ابتدایی! در پکن همواره می ترسیدیم که بهداشت چین بیاید بساطمان را جمع کند! نمایشگاه که شروع شد همان روز اول تمام عرقیات گیاهی و مرباهای سنتی که از ایران برده بودیم، تمام شد. خود مسئولان نمایشگاه هم متعجب مانده بودند. من خیلی علاقمندم که عرقیات گیاهی کشورمان را صادر کنم. من تحت نظارت بهداشت هستم و محصولاتم را مرتبا آزمایش می کنند اما متاسفانه از ارائه کد بهداشت که از شروط صادرات است خودداری می کنند. بهداشت می گوید درست است که محصول شما مورد تایید است اما باید تولید عرقیات به شیوه صنعتی صورت بگیرد تا کد بهداشت به شما ارائه شود. این در حالی است که عرقیات صنعتی به هیچ وجه کیفیت عرقیات سنتی را ندارند و من هم حاضر نیستم شیوه تولیدم را تغییر دهم."
خانم همت پور درباره نحوه اداره فروشگاه مصرف تعاونی اش می گوید: "از همان زمان تاسیس این فروشگاه، ارائه هر گونه جنس خارجی را در آن ممنوع کردم. فروشگاه ما در مسیر روستاهای زیادی قرار دارد و اگر سیگار و دخانیات در آن ارائه کنیم، سود سرشاری خواهد داشت اما این هم از همان ابتدا ممنوع بوده و ما به هیچ وجه سیگار نمی فروشیم. لوازم آرایشی هم که طرفداران خودش را دارد و اگر بیاوریم سود خوبی بدست می آوریم اما لوازم بهداشتی هم جایی در فروشگاه مصرف ما ندارند، فقط اجناس ایرانی مفید برای سلامت خانواده ایرانی در اینجا پیدا می شود. 2 سال بعد از تاسیس تعاونی روستایی در خواست تاسیس پایگاه بسیج را ارائه کردم و در حال حاضر 15 سال است که فرمانده بسیج پایگاهمان هستم. یک بسیجی نمی تواند به سلامت و اقتصاد مردم کشورش بی توجه باشد."
او که سال هاست نایب رئیسی اتحادیه تعاون روستایی خراسان جنوبی را برعهده دارد، خطاب به خانم های ایرانی می گوید: "شاید برخی ها بگویند فلانی چطور به همه این کار ها می رسد و در عین حال از وظایفش در خانواده غافل نمی شود؟ من می گویم اگر زن ایرانی قوه مدیریتش را به کار بگیرد به همه کارهایش می رسد. من به عنوان یک مادر به دختران عزیز ایرانی که تازه مدرک گرفته اند می گویم که دنبال شغل دولتی و پشت میز نشینی نباشید. شما می توانید هم خانم خودتان باشید و هم درآمد به مراتب بیشتری از یک کارمند بدست آورید."
پایان پیام/
نظر شما