همپیمانان آمریکا منتظر کاهش تحریم‌های ایران نمی‌مانند

خبرگزاری شبستان: روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌تایمز» در گزارشی به تمایل شرکت‌های خارجی برای تعامل با ایران اشاره کرد و نوشت که همپیمانان آمریکا منتظر کاهش تحریم‌های ایران نمی‌مانند.

خبرگزاری شبستان: روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌تایمز» در گزارشی به تمایل شرکت‌های خارجی برای تعامل با ایران اشاره کرد و نوشت که همپیمانان آمریکا منتظر کاهش تحریم‌های ایران نمی‌مانند.

طبق این گزارش، مدیران اجرایی بخش نفت ایتالیا به ایران سفر کرده‌اند و به دنبال توافق تجاری با ایران هستند. کشاورزان و ماهیگران فرانسه در خصوص تبادلات فناوری با همتایان ایرانی خود بحث و گفت‌وگو می‌کنند.

پاکستان برای ساخت یک خط لوله مهم نفتی از وسط ایران آماده می‌شود و هند نیز درباره توسعه یک بندر مهم در خلیج عمان برای انتقال کالاهای هند به افغانستان با مقامات ایرانی وارد گفت‌وگو شده است.

واشنگتن‌تایمز سپس با اشاره به این موارد نوشت، دولت «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا به طور مداوم درباره چانه‌زنی‌های تجاری با ایران قبل از پایان مهلت مذاکرات ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در 30 ژوئن هشدار داده است اما شماری از کشورها از جمله برخی از همپیمانان کلیدی آمریکا در مذاکرات، صف کشیده‌اند و آماده روزی هستند که تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه تهران لغو شود.

طبق این گزارش، روسیه نیز که در ماه آوریل اعلام کرد که سامانه‌های موشکی «اس 300» را به ایران تحویل می‌دهد، در هفته جاری اعلام کرد به ایران حق صادرات لبنیات و محصولات دامی به روسیه را داده است و این در حالی است که صادرات گوشت، لبنیات و ماهی از غرب به روسیه به واسطه بحران اوکراین منع شده است.

از طرف دیگر، در رسانه‌ها اعلام شد که اولین نشست کمیته مشترک کشاورزی ایران و فرانسه در تهران برگزار شد و چندین یادداشت تفاهم به منظور به اشتراک گذاشتن دانش فناوری و بحث درباره تجارت دو طرفه در خصوص محصولات باغبانی اورگانیک همچون انگور، سیب و گلابی به امضا درآوردند.

واشنگتن‌تایمز با اشاره به این موارد نوشت که شوق کشورهای خارجی برای توافق با ایران می‌تواند به یک دردسر سیاسی برای دولت اوباما تبدیل شود که اصرار دارد تحریم‌ها علیه ایران در صورت نقض توافق قابل بازگشت سریع است.

«پیتر وستماکوت» سفیر انگلیس در آمریکا در نشست هفته جاری شورای آتلانتیک تصریح کرد: اگر شما امروز به ایران بروید، پی می‌برید که برای بسیاری از محصولات غربی، شوق وجود دارد. جای تعجب نیست که بسیاری از شرکت‌ها تمایل دارند با ایارن وارد تجارت شوند. ایران منابع ملی و ثروت‌های طبیعی زیادی دارد. در حال حاضر، شرکت‌ها به دنبال چنین موقعیتی هستند. پتانسیل زیادی در گشایش اقتصاد ایران وجود دارد.

واشنگتن‌تایمز ادامه داد که حتی برخی از شرکت‌های آمریکایی نیز در حالیکه مذاکرات هسته‌ای به اوج خود رسیده است، به دنبال تعامل با ایران هستند به طوریکه شرکت «اگزون موبیل» تلاش‌های خود برای نظارت بر سیاست آمریکا در خصوص تحریم‌های ایران را افزایش داده است.

بلومبرگ در ماه جاری گزارش کرد که غول نفتی آمریکا یک شرکت امور عمومی را اجاره کرده است که توسط سناتور «دان نیکلز» جمهوری‌خواه سابق ایالت اوکلاهما تأسیس شده است تا نمایش بین کاخ سفید و کنگره را در خصوص کاهش نهایی تحریم‌های ایران زیر نظر بگیرد.

رقبای اگزون موبیل از این مرحله نیز پا فراتر گذاشته‌اند به طوریکه «کلودیو دسکلازی» مدیر ارشد شرکت «انی اسپا» اوایل ماه جاری میلادی به تهران سفر کرد تا در خصوص آزاد کردن سرمایه‌های این شرکت که در ایران مسدود شده است و همچنین احتمال توافقات بیشتر با ایران در صورت لغو تحریم‌ها با مقامات ایرانی گفت‌وگو کند.

از طرف دیگر، حدود دو هزار ایرانی قرار است ماه آینده میلادی در بزرگترین نشست ایرانیان در خارج از کشور حضور پیدا کنند که در سه دهه اخیر بی‌سابقه بوده است و این نشست قرار است در برلین برگزار شود و کنفرانس « iBridges» است و به منظور کشف فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت فناوری برتر ایران از جمله کارآفرینان و سرمایه‌گذاران است.

«جرارد آرود» سفیر فرانسه در آمریکا در نشست شورای آتلانتیک اعلام کرد که منتقدان آمریکا به خاطر بیاورند که همسایگان ایران و شرکای تجاری آنها در اروپا بیش از همتایان آمریکایی خود از تحریم‌های ایران آسیب دیده‌اند.

وی تصریح کرد: ما پول‌های زیادی از دست دادیم، نه آمریکایی‌ها. بنابراین سعی نکنید نشان دهید که شما درست می‌گویید. تجار اروپا حریص‌تر از تجار آمریکایی نیستند و حتی کمتر از آنها نیز میل و شوق ندارند.

هیأت‌های دیپلماتیک ایران و کشورهای موسوم به گروه 1+5 پنجشنبه (13 فروردین ماه) اعلام کردند به تفاهمی بر سر چارچوب توافق نهایی رسیده‌اند که قرار است زیربنای ادامه رایزنی‌ها تا ضرب‌الاجل خودخوانده 30 ژوئن (9 تیرماه) باشد.[i]

تحلیل :

تاریخچه تحریم‌های ایران بسیار طولانی است. از زمان حمله به سفارت آمریکا در تهران و اشغال این سفارتخانه در سال ۱۹۷۹ میلادی، مقامات آمریکا ایران و فعالیت‌های این کشور را به شکل‌های مختلفی مورد تحریم قرار داده‌اند. در سال ۲۰۰۶ میلادی، شورای امنیت سازمان ملل متحد دو قطعنامه ۱۶۹۶ و ۱۷۳۷ را علیه ایران تصویب کرد. قطعنامه ۱۷۳۷ اولین دور تحریم‌های مرتبط با برنامه و فعالیت‌های هسته‌ای ایران را علیه این کشور اعمال کرد.در سال ۲۰۱۲ میلادی با تصویب قانون «کاهش تهدید ایران و حقوق بشر سوریه» از سوی آمریکا این روند به اوج خود رسید و تحریم‌های گسترده‌ای بر فعالیت‌های ایران در زمینه‌های مختلف از جمله بخش انرژی و مالی، تحریم نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، ممنوعیت واردات نفت از ایران و قطع ارتباط بانک‌های ایرانی از شبکه جهانی “سوئیفت” اعمال شد. باید اشاره کرد که سوئیفت یک شبکه بین‌المللی ارتباط مالی بین‌بانکی است که از طریق ارسال و دریافت پیام، انجام معاملات ارزی و جریان پول جهانی را تسهیل می‌بخشد.به محض آنکه ایران به بازارهای مالی و تجارت جهانی دوباره متصل شد بخش بزرگی از سهم بار این مسئولیت به عهده بانک‌های بخش خصوصی و جهانی خواهد بود. با این حال برخی از شرکت‌های بزرگ جامعه تجارت جهانی در سال‌های اخیر به واسطه همکاری با ایران و نقض تحریم‌های اعمال شده علیه این کشور دچار مشکلات مالی بسیاری شده و متحمل جریمه‌های سنگینی شده‌اند. برخی از شرکت‌های اروپایی و آمریکایی از قبیل گروه بانک فرانسوی “بی‌ان‌پی پاریبا” (BNP Paribas)، شرکت نفتی “شلومبرگر”(Schlumberger) به عنوان بزرگ‌ترین شرکت خدمات نفتی در جهان، مؤسسه مالی “کومرتس بانک آلمان”(Commerzbank)،بانک “استاندارد چارتر انگلیس” (Standard Chartered) همگی به دلیل نقض تحریم‌های ایران متحمل جریمه‌های سنگینی شده‌اند.[ii]

آمریکا به خوبی می داند که شدت بخشیدن به تحریم ها در شرایط کنونی جهان ، دیگر کارایی ندارد. آمریکا نمی تواند از طریق شورای امنیت ، مطامع خود را پیش ببرد ، زیرا در این شرایط دیگر روسیه و چین به قطعنامه های غربی رای مثبت نمی دهند.با توجه به بحران اوکراین و جنگ داخلی در سوریه ، شکاف بین شرق و غرب شورای امنیت ، افزایش پیدا کرده است. همکاری های راهبردی ایران و روسیه نیز عامل دیگری است که طرفین می توانند با کمک آن تحریم ها را دور بزنند و بی اثر کنند. حذف دلار از معاملات ارزی بین تهران ، مسکو و پکن و اعضای شانگهای ، کمک به دولت سوریه و تهاتر کالا میان ایران و روسیه ، گزینه های آمریکا را از روی میز به زیر میز انتقال می دهد و آمریکا چاره ای جز بازگشت به میز مذاکره ندارد.

نویسنده:بهنام خسروی

 

[i] . http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940307000791

[ii] . http://www.eshraf.ir/4699/%d9%84%d8%ba%d9%88-%d8%aa%d8%ad%d8%b1%db%8c%d9%85%e2%80%8c%d9%87%d8%a7-%d8%b1%d9%88%d8%a7%d8%a8%d8%b7-%d8%a7%d9%82%d8%aa%d8%b5%d8%a7%d8%af%db%8c-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86.html

پایان پیام/

کد خبر 462474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha