به گزارش خبرگزاری شبستان،پایگاه رای الیوم در مطلبی با اشاره به انتخابات پارلمانی در ترکیه آورده است: انتخابات پارلمانی ترکیه در روز یکشنبه شکستی برای رجب طیب اردوغان قبل از اینکه شکستی برای حزب عدالت و توسعه باشد محسوب می شود آنهم پس از سیزده سال سیطره مطلق بر همه موسسات قانونگذاری(پارلمان) و اجرایی و ریاستی و قضایی و قانون اساسی.
با شکست حزب عدالت و توسعه و افتادن آن از اکثریت مطلق آنها مجبور به تشکیل دولت ائتلافی هستند و رویای اردوغان برای تغییر نظام حکومتی به نظام جمهوری مشابه آمریکا و فرانسه که رئیس جمهوری اختیارات فراوان داشته باشد به یاس تبدیل می شود.
با این شرایط تغییر دادن قانون اساسی برای اردوغان بسیار دشوار است زیرا این تغییر نیاز به موافقت دو سوم نمایندگان پارلمان یا برگزاری همه پرسی است که نتایج آن باید مورد حمایت بیشتر نمایندگان قرار گیرد.
ترکیه هم اکنون در آستانه مرحله بی ثباتی سیاسی و چه بسا امنیتی قرار گرفته است و سه گزینه در برابر آنهاست؛ نخست تشکیل دولت انتقالی بین حزب عدالت و توسعه و حزب کُردی جدید، یا حزب دیگر، دوم تشکیل دولت اقلیت یا برگزاری انتخابات پارلمانی مجدد در پاییز آینده است و گزینه آخر محتمل تر است.
رای الیوم می نویسد: دستاوردهایی که تجربه اردوغانی در عرصه های سیاسی و اقتصاد و رشد بالای اقتصادی در ده سال گذشته به دست و نیز موفقیت میان پیوند برقرار کردن میان اسلام سیاسی و دموکراسی غربی اسباب نگرانی بسیاری از کشورهای غربی را فراهم کرده بود همانطور که نگرانی کشورهای منطقه را به دنبال داشت به ویژه که اردوغان به دنبال به فعل درآوردن هر تجربه ای و ایفای نقش سیاسی منطقه ای موثر بود.
موضع گیری غرب علیه ترکیه زمانی آغاز شد که اردوغان با اسرائیل اصطکاک پیدا کرد و اقدام به شکستن محاصره غزه کرد و کاروان مرمره را به این منطقه اعزام کرد .این اقدام به موضع گیری های خاصی منجر شد و اوج عدوات علیه اردوغان در مقاله ای ود که توماس فریدمن روزنامه نگار آمریکایی در روزنامه نیویورک تایمر نوشت و در آن به اردوغان و حزبش حمله کرد و صد و هشتاد درجه تغییر موقعیت داد در حالی که قبلا الگوی ترکیه را می ستود و خواستار تبعیت جهان اسلام از این الگو بود.
توطئه خارجی تنها سبب بی ثباتی این الگو و شکاف در بدنه آن نبود سیاست های منطقه ای اردوغان و دخالت مستقیم آن در اوضاع سوریه موجب پراکنده شدن رای دهندگان از اطرافش شد.تلاش برای صادر کردن الگوی اردوغانی به کشورهای همسایه عربی گامی سراسر خطرناک بود که نتایج عکس به دنبال داشت و کودتای نظامی در مصر و قدرت نرم در تونس را به دنبال داشت.افول اقتصادی اخیر در خود ترکیه نیز در ناموفق بودن الگوی ترکیه موثر بود به طوری که مطابق آمار رشد از هفت درصد به سه درصد کاهش یافت و نرخ تورم بالا رفت و از ارزش لیره ترکیه حدود 30 درصد کاسته شد.
رای الیوم می افزاید: در جبهه داخلی اردوغان اشتباهات زیادی انجام داد که از جمله آنها زورگویی و برخورد با همپیمانانش(فتح الله گولن) و افزایش فشارها و محدود کردن آزادی ها مانند بستن شبکه های اجتماعی و نظارت بر آنها و اشاعه فساد در محافل نزدیک به وی و افزایش طموحات سلطانی وی و گرایش انحصار طلبی و در آخر احداث قصری بزرگ با 1150 اتاق برای فرار از سوسک ها بنا به تعبیر وی از دیگر عوامل بود.
نشانه های بحران بر اردوغان اخیر ظاهر شد و آن به دنبال افزایش فشارها از سوی دشمنانش بود و این نشانه ها با موضع گیری های بی سابقه ای که دشمنان را علویان و ملحدین می خواند بارز بود.این موضع گیری ها به افول جایگاه وی انجامید.
بزرگترین خطری که ترکیه را تهدید می کند بی ثباتی سیاسی مشابه دهه های هشتاد و نود قرن گذشته است همان بی ثباتی که ارتش برای در دست گرفتن حکومت و کودتاهای پی در پی از آنها نهایت استفاده را کرد.
رای الیوم بیان کرد: بدون شک این شکست اردوغان خبری ناخرسند برای همپیمانان ترکیه یعنی عربستان و قطر و نیز شوکی برای اخوان المسلمین که اردوغان از آنها حمایت می کند و حامی آنها در برابر نظام عبدالفتاح السیسی و نیز دیگر گروه های اسلامی مانند جنبش النهضه در تونس و حماس در غزه و حزب عدالت وتوسعه در مغرب است.
اردوغان بدون شک تنها بازنده این انتخابات است و مبالغه نکرده و گزافه نگفته ایم اگر بگوییم که مسئول بزرگ این باخت اردوغان است و عبدالفتاح السیسی و بشار اسد روسای جمهور مصر و سوریه شادمان هستند.
پایان پیام
نظر شما