دعای ورود به ماه مبارک رمضان از زبان امام سجاد(علیه السلام)

خبرگزاری شبستان: دعای ۴۴ صحیفه سجادیه، معروف به دعای ورود یا آغاز ماه مبارک رمضان است؛ ماه رمضان ویژگی های خاصی را دارد، امام سجاد(علیه السلام) دعای مفصلی دارند که خود آن حضرت در ابتدای این ماه مبارک زمزمه می کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، به مناسبت ورود به ماه مبارک رمضان با حجت الاسلام دکتر احمدرضا باوقار، استاد کلام و پژوهشگر گفتگویی در رابطه با تفسیر این دعا انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد.

 

این استاد کلام حوزه با اشاره به ویژگی های دعای 44 صحیفه سجادیه، گفت: بحث حمد و ستایش خداوند که امام در فراز اول این دعا بیان فرموده اند بیانگر این نکته است که شکرگذاری خداوند مورد تاکید ویژه آن حضرت و سایر ائمه هدی(علیهم السلام) بوده است.

 

وی افزود: امام سجاد(علیه السلام) در این دعا ویژگی های ماه مبارک رمضان را بیان فرموده است که از جمله ویژگی قابل تامل این است که رضوان خداوند در این ماه قرار دارد.

 

حجت الاسلام دکتر باوقار عنوان کرد: امام در این دعا بیان فرموده اند که روزه، اسلام، طهارت، پاکسازی و قیام در این ماه است که هر کدام از این موارد قابل دقت است.

 

وی با بیان اینکه در این دعا بیان شده که ماه رمضان، شهر قیامی که قرآن در آن نازل شده است، گفت: یکی از ویژگی های قرآن هدایتگری است؛ پس خداوند رمضان را ماه هدایت، طهارت و پاکیزگی قرار داده و ابزار آن را نیز معیین فرموده که مهمترین آن قرآن است.

 

این محقق و پژوهشگر خاطر نشان کرد: رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده اند: «هرگاه فتنه ها همانند تیرگی شب بر شما هجوم آوردند، بر شما باد پناه بردن به قرآن»، لذا این ویژگی که در این روایت به آن اشاره شد، مورد توجه امام سجاد(علیه السلام) در دعای 44 صحیفه قرار گرفته است.

 

وی افزود: امام سجاد(علیه السلام) می فرماید: «قرآن همراه با حجت های روشن و براهین جداکننده حق از باطل نازل شده که صفت فرقان یعنی همان تمیز و جدایی حق از باطل است»؛ از این رو انسان بر اثر همنشینی با قرآن واجد این صفت خواهد شد.

 

دکتر باوقار، با بیان اینکه برتری ماه مبارک رمضان نسبت به سایر ماه ها یکی دیگر از ویژگی هایی ماه رمضان است که در دعای 44 صحیفه سجادیه به آن اشاره شده است، اظهار کرد: امام سجاد(علیه السلام) در فراز چهارم این دعا به ویژگی های خاص ماه رمضان و برتری آن نسبت به سایر ماه ها اشاره می کند.

 

وی قرار گرفتن شب قدر در ماه رمضان را یکی دیگر از ویژگی های این ماه برشمرد و گفت: در فراز پنجم این دعا این ویژگی مورد بررسی قرار گرفته و امام می فرماید که خداوند یک شب از این ماه را بر هزار ماه ترجیح داده است و چنین شبی را شب قدر معرفی نموده است.

 

باوقار افزود: نکته دیگری که در این دعا مورد توجه است، دعا برای طلب توفیق در راستای شناخت ماه مبارک رمضان است که در ادامه امام سجاد(علیه السلام) چگونگی شناخت ماه رمضان و کیفیت برخورد با این ماه برای رسیدن به این شناخت را بیان می کند.

 

وی ابراز کرد: با توجه به موارد اشاره شده در دعای 44، به خوبی می توان فهمید که مسیر تبیین شده توسط امام سجاد(علیه السلام) در این دعا، همان مسیری است که انسان را به راهی جز فلاح و رستگاری نمی رساند و در واقع آن حضرت راهی را رهنمون شده اند که نتیجه آن قرب الهی و رسیدن به رستگاری است.

 

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: درخواست امام سجاد(علیه السلام) برای تقرب به خدا که در فراز 12 این دعا آمده است، بیان مسائل توحیدی، ثبات قدم در دین و توجه دائم به خداوند را مورد تاکید قرار داده است.

 

وی افزود: در فراز چهارم دعای 44 صحیفه نیز درخواست برای قرار گرفتن در رحمت و عفو خداوند را برای از بین رفتن گناهان، زشتی ها و پلیدی ها آمده است.

 

حجت الاسلام باوقار با اشاره به فراز پانزدهم این دعا، بیان کرد: در این دعا حضرت می فرماید که «خداوندا به همان صورتی که هلال ماه مبارک رمضان به تدریج محو می شود، گناهان ما را نیز محو بفرما»، این بیان اشاره به این نکته دارد که خدایا پس از اتمام ماه رمضان، هلال ماه را نمی بینیم پس وجودمان را چنان از لوث گناه پاک گردان که دیگر هیچ گناهی در وجودمان نباشد.

 

وی اضافه کرد: امام در فراز شانزدهم نیز اشاره فرموده که «بارخدایا؛ چنانچه ما از این راه مستقیم منحرف شدیم دوباره ما را بزگردان»، بخاطر اینکه روزمرگی و غفلت انسان، ممکن است موجبات انحراف از طریق الهی را به دنبال داشته باشد که امام این مقوله را مورد دقت قرار داده است.

 

این محقق و پژوهشگر حوزه دین گفت: هماهنگی بنده خدا با برکاتی که در لحظه لحظه ماه مبارک رمضان وجود دارد به طوری که امام سجاد(علیه السلام) درخواست می کند که این هماهنگی به حدی باشد که تمام لحظات این ماه مزین به طاعت، بندگی و راز و نیاز باشد؛ اشاره به اراده خداوند در تحقق امور دارد. لذا آن حضرت این دعا را با جمله«انک فعال لما ترید» به پایان می رساند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 466298

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha