خبرگزاری شبستان: مساجد بهترین مکان برای برگزاری برنامههای قرآنی هستند. در حدیثی از پیامبر(ص) داریم: «اِنّما نُصِبَتِ المَساجِدُ لِلقُرآن؛ "مساجد را برای قرآن بنا کردهاند". بنابراین بدیهی است فعالیتهای قرآنی در مساجد اثر بخشی بیشتری دارد چرا که فلسفه وجودی مسجد با فعالیتهای قرآنی عجین است. ائمه جماعات باید فعالیتهای قرآنی را جزو ضرورتهای برنامههای مساجد بدانند و در راستای برگزاری این جلسات در مساجد اهتمام داشته باشند. اما در این میان برخی از مساجد آمادگی و شرایط برگزاری این جلسات را ندارند در این زمینه با حجت الاسلام سعید کرمی، معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد به گفتگو نشستیم که حاصل آن را می خوانیم.
-حاج آقای کرمی برگزاری کرسی های تلاوت در تهران از 100 مسجد آغاز شد و با توجه به استقبال مساجد در حال حاضر این طرح در بسیاری از مساجد فراگیر شده است به گونه ای که در حال حاضر 400 مسجد در تهران مجری برگزاری کرسی های تلاوت هستند. آن تعداد از مساجد که کرسی تلاوت ندارند از چه امکانات یا آمادگی هایی برخوردار نیستند که کرسی تلاوت نداشتند؟
برگزار نشدن کرسی های تلاوت در برخی مساجد دلایل متعددی می تواند داشته باشد. عامل اول بحث مادی است. برخی از مساجد درآمد مشخصی ندارند و وضعیت مالیشان خوب نیست به همین جهت ناگزیر هستند که برنامه ها را گزینشی انتخاب و برگزار کنند. بحث دوم موضوع اراده و تصمیم است برخی مساجد برای برگزاری این کرسی ها هیچ اهتمامی از خودشان نشان نمی دهند اما در عین حال برخی از مساجد که برگزار کننده کرسی های تلاوت هستند در صورتی که از حمایت های مرکز رسیدگی به امور مساجد هم برخوردار نباشند به صورت خودجوش خودشان برگزار کننده کرسی های تلاوت هستند. همان گونه که در حال حاضر 200 مسجد به صورت خودجوش و بدون حمایت مرکز کرسی های تلاوت را برگزار می کنند.
امام جماعت یکی از مساجد بر این موضوع اذعان داشت که برگزاری این کرسی ها بازخورد بسیار خوبی در محله شان داشته است و اگر حمایت های مرکز رسیدگی به امور به مساجد هم نباشد با وجود بضاعت کم، این جلسات را در مسجدشان برگزار می کند. به اعتقاد بنده، باید انگیزه مسئولان مساجد به ویژه هیئت امنا برای برگزاری این جلسات تحریک شود. بخش اعظم این جریان سازی ها باید توسط هیئت امنای مساجد صورت گیرد و متولیان مساجد در راستای تقویت انگیزه ها تلاش کنند. لازم است بیشتر فعالیت های قرآنی در مساجد صورت گیرد همان گونه که رسول گرامی اسلام(س) فرمودند: "انما نصب المساجد للقران"، بدرستي که مساجد براي قرآن ساخته شده است.
باید در این زمینه روشنگری کرد و به همگان اطلاع رسانی کرد و از شما به عنوان رسانه تا ما، روحانیون باید در این زمینه فرهنگ سازی کنیم تا برای متولیان مسجد برنامه های قرآنی اولویت پیدا کند وقتی این موضوع اهمیت پیدا کرد در اولویت قرار می گیرد.
چطور یک مسجد برای برنامه مناسبتی چندین میلیون هزینه می کند و جشن برگزار می کند اما برای کرسی های تلاوت نمی تواند هزینه کند؟ به طور قطع در این زمینه هم می تواند، هزینه کند اما باید آگاهی پیدا کنند تا انگیزه در میان مسئولان مساجد تقویت شود و تاثیرگذاری این برنامه در مساجد افزایش یابد.
-موانعی برای برگزاری کرسی های تلاوت وجود دارد که یکی از آنها باز نبودن در مسجد در ساعاتی غیر از اقامه نماز است. در برخی موارد عدم همکاری خادم با برگزار کنندگان برنامه های قرآنی این مشکل را تشدید می کند. از همین رو برگزارکنندگان جلسات قرآنی مساجد، به ناچار جلسات قرآنی را در حسینیه یا منازل برگزار می کنند. مرکز رسیدگی به امور مساجد برای رفع این موانع تدبیری داشته است؟
یکی از سیاست های مرکز رسیدگی به امور مساجد بر این مبنا است که خدمات رسانی مساجد گسترده تر باشد و این گونه نباشد که مسجد تنها در موقع نماز بر روی مردم باز باشد و دوباره بسته شود، بلکه حداقل یکی دو ساعت قبل از نماز بر روی مردم باز باشد.
ما بر این موضوع اعتقاد داریم که مساجد باید پاتوق جوانان و خانه امن و آرامش مردم باشد و مردم در برنامه های مسجد مشارکت داشته باشند. از ائمه جماعات و امنا هم خواسته ایم که مساجد را به محل تامین نیازهای مردم تبدیل کنند و در ساعت های طولانی درب را بر روی مردم باز نگه دارند.
اگر در برخی مواقع دیده می شود که درب مسجد بر روی مردم فقط در ساعت نماز باز است به این دلیل است که خادم مسجد مشکل مالی دارد و این طور اذعان می کند که برای تامین معاش زندگی باید در طول روز کار کند و تنها شب می تواند درب مسجد را بر روی مردم باز کند. البته در این زمینه حق با خادم مسجد است مسجد باید خادم را تامین کند و به امور او رسیدگی کند تا او انگیزه برای فعالیت در مسجد پیدا کند.
اما در عین حال اگر خادم مسجد، مشکل مالی نداشته باشد و مورد حمایت مسجد باشد ولی درب مسجد را برای برگزاری جلسات تلاوت و تفسیر قرآن بر روی مردم باز نکند در حالی که برگزاری این جلسات با هماهنگی امام جماعت مسجد است این موضوع قطعا از طرف امام مسجد و مرکز رسیدگی به امور مساجد پیگیری می شود.
از مردم هم در خواست داریم که اگر موردی سراغ دارند که خادم از طرف امنا و روحانی تامین می شود و حقوق مکفی دارد و ممانعت برای برگزاری جلسات قرآنی می کند ما را در جریان بگذارند تا این موضوع مورد رسیدگی قرار گیرد.
-شرایط مرکز رسیدگی به امور مساجد برای برپایی کرسی های تلاوت در مساجد چیست؟
توان ما برای حمایت محدود است. کل مساجدی که برای برپایی کرسی های تلاوت حمایت کرده ایم 313 مسجد بوده است و حمایت های ما بسیار محدود است. مبلغ 2 میلیون و 500 هزار تومان در اختیار مساجد برگزار کننده کرسی های تلاوت قرار می دهیم با این شرط که 10 کرسی تلاوت در طول سال برگزار کنند.
اگر وضعیت بودجه از این بهتر شود یا شورای توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی در این زمینه ما را یاری کند و توان ما در این زمینه بیشتر شود، سرمایه گذاری بیشتری خواهیم داشت. اما لازم است در این زمینه خیرین وارد عمل شوند و در توسعه و ترویج نماز صبح و کرسی های تلاوت به یاری مساجد بشتابند.
- چند سالی است که مقام معظم رهبری توصیه بر برگزاری افطاری های ساده در مساجد داشته اند، چگونه باید این سنت در میان مردم رواج یابد؟
افطاری های ساده که مقام معظم رهبری چند سال بر آن تاکید داشتند به فضل الهی در مساجد در حال گسترش است.
رهبر انقلاب در رابطه با سفرهای ساده افطاری فرمودند: «یک سنت خوب است که لازم است مورد توجه قرار بگیرد و آن، افطاری دادنهای ساده و بیپیرایه در مساجد و در خیابانها بود در بیشتر شهرهای کشور - که بسیار کار شایستهای است - در مقابل افطاریهای مسرفانهای که شنیده شد، دانسته شد که بعضیها به بهانهی افطار، حرکات و عمل مسرفانه انجام میدهند و به جای اینکه در ماه رمضان وسیلهای بشوند برای نزدیکی روحی به فقرا و مستمندان، با این عمل، با این حرکت، خود را در لذات جسمانی غرق میکنند. نمیخواهیم بگوییم که اگر در افطار، کسی غذای مطبوعی مصرف کرد، این کار ممنوع است؛ نه، در شرع اینها ممنوع نیست؛ اسراف ممنوع است، زیادهروی ممنوع است، ریختوپاش فراوانی که گاهی در اینجور مجالس انجام میگیرد، ممنوع است. چه بهتر که کسانی که میخواهند افطاری بدهند، با همین سنتی که رائج شده است، افطاری بدهند؛ که مردم را، رهگذران را و کسانی را که مایلند از افطاری استفاده کنند، در این سفرههای رایگان و با بذل و بخشش و گشادهدستی، در کوچهها، در خیابانها، در حسینیهها، افطاری میدهند.»
این سنت امروز در مساجد فراگیر شده است و امید است که بعد از پایان ماه مبارک رمضان امسال هم در این زمینه گزارشاتی خوبی اعلام شود.
- با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم، موضوع سخنرانی های ائمه جماعات در این ایام چه محورهایی باید باشد؟
شعار سال امسال از سوی مقام معظم رهبری، "دولت و ملت، همدلی و همزبانی" نامگذاری شده است از ائمه جماعات خواسته شده است که در راستای تعمیق و تحقق این محورها سخنرانی داشته باشند. توجه به فعالیت های قرآنی در ماه مبارک رمضان باید به اوج خود برسد و برنامه های قرآنی و تفسیر، کرسی تلاوت باید بیش از دیگر ایام رونق یابد علاوه بر اینها باید پایه و اساس سخنرانی ها در این ایام تفسیر قرآن باشد.
پایان پیام/
نظر شما