خبرگزاری شبستان: مذاکرات هستهای در دورانی بسیار حساس و سرنوشت ساز به سر میبرد.صحبت از تمدید مذاکرات در حالی مطرح می شود که طرفین حداقل در ظاهر مایل هستند مذاکرات به فرجامی ولو حداقلی برسد. موانع جدی در رسیدن به توافق نهایی ظاهر شده است که نشان از زیاده خواهی طرف های غربی دارد. تیم مذاکرهکننده هستهای ایران پس از تفاهم لوزان به صراحت تمام گفته است در لوزان توافقی حاصل نشده و حداکثر چیزی که رخ داده تفاهم روی یک سلسله راهحلها برای موضوعات کلیدی بدون الزام حقوقی بوده است.اکنون اما طرف آمریکایی به صراحت از الزام آور بودن توافق لوزان می گوید و ایران را صراحتا تهدید می کند که اگر چهارچوب لوزان را نپذیرد ، توافقی در کار نخواهد بود.
آمریکا همچنان از ایده بازرسی «ناگهانی» یا «هرجا، هر زمان» حمایت میکند. اما گفته است که (حصول) یک توافق وابسته به این است که نهادهای ناظر بتوانند در مورد هرچیزی که به نظرشان ضروری است طی یک مدت زمان معقول تحقیق کنند.این موضوع نشان می دهد که بازرسی از اماکن نظامی که خطوط قرمز قطعی ایران است ، یک مانع برای رسیدن به توافق است.
مساله بعدی تحریم ها است که لغو بخشی از آنها منوط به اقدامات ایران شده است.این در حالی است که آژانس باید اقدامات ایران را تایید کند ، اما نهادی برای نظارت بر رفتار 5+1 پیش بینی نشده است.رهبر انقلاب اسلامی به صراحت تاکید کردند در روز امضای توافق باید همه تحریم های اقتصادی و مالی لغو شوند.اما مواردی همچون تحریمهای اعمالی علیه تلاشهای ایران در زمینه موشکهای بالستیک یا حمایت از حقوق بشر و موارد مرتبط با تروریسم هنوز یک معما هستند.
در مورد بازگشت فوری تحریمها کشورهای غربی در حالی طراحی یک فرمول بین خود هستند تا در صورتی که ایران توافق را نقض کرد بتوان تحریمها را به سرعت دوباره اعمال کرد. در مورد تحریمهای مصوب سازمان ملل، چین و روسیه به طور سنتی مخالف هرنوع طرحی هستند که بتواند قدرت ناشی از حق وتوی آنها را تضعیف کند.این یک اختلاف بین اعضای 5+1 است.ایران هم خواهان اضافه شدن قیدی به توافق نامه است که امکان بازگشت تحریم ها نباشد و مضافا آنکه امکان اعمال تحریم های لغو نشده به بهانه حقوق بشر و موشکی نباشد.
همه موارد فوق و البته بازیگران پنهانی چون اسرائیل و عربستان و زیاده خواهی آشکار پاریس به نیایت از ریاض و تل آویو موانعی جدی بر سر راه توافق هستند. خطوط قرمز مدنظر ایران نیز چنان شفاف و آشکار است که با هیچ میزانی از پیچیدگی در متن نمیتوان آنها را دور زد.آمریکا باید ایران مسلح به توان صلح آمیز هسته ای را بپذیرد و از زیاده خواهی دست بردارد.
نویسنده:بهنام خسروی
پی نوشت:
1.http://hosted.ap.org/dynamic/stories/I/IRAN_NUCLEAR_TALKS_WHERE_THEY_STAND?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
پایان پیام/
نظر شما