به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان به نقل از ایسنا،خوش نقشونگارترين مساجد جهان نهتنها ميعادگاه مسلمانان با پروردگارشان هستند، بلكه تصويري از تبلور ذوق، هنر و چيرهدستي معمارهايي را نمايان ميكنند كه عمري را براي به يادگار گذاشتن اثري بيبديل در اين راه صرف كردهاند. در اين گزارش، نمونههايي از باشكوهترين ثمره عمر اين هنرمندان را معرفي ميكنيم.
البته مسجدالحرام و مسجدالنبي در صدر اين فهرست قرار دارند، اما بهدليل آشنا بودن بيشتر مخاطبان با اين دو نماد پررنگ جهان اسلام، از توضيح درباره اين دو بناي عظيم مذهبي و تاريخي صرف نظر كردهايم.
مسجدجامع اصفهان - ايران
اين بناي بينظير كه زيبايياش چشم هر بينندهاي را خيره ميكند، حاصل بازسازيهاي مكرر در قرنهاي متمادي است، از قرن هفتم گرفته قرن بيستم! بنابر شواهد تاريخي، مسجدجامع اصفهان روي ويرانههاي مسجد قديميتري ساخته شده كه اعراب ساكن قريه طهران در اصفهان، قرن دوم هجري قمري در يهوديه بنا كرده بودند. مسجد اولي بر خرابههاي بنايي مربوط به اواخر دوره ساساني برپا شده بود.
مسجدجامع اصفهان را شاهكاري در هنر معماري ايران ميدانند. سبك معماري اين مسجد شيوه «رازي» است. مسجدجامع اصفهان نمونه بارزي از هنر بيزانس و كلاسيك در قالب يك بناي سنتي و اسلامي بهشمار ميآيد.
مسجد «حسن ثاني» - كازابلانكا مراكش
مسجد «حسن ثاني» يكي از مهمترين بناهاي تاريخي مراكش است. اين مكان در چند حوزه ركوددار است؛ بزرگترين مسجد آفريقا بهشمار ميآيد و بلندترين منارههاي جهان (210 متر) را دارد. اين بناي اسلامي كه با كمكهاي مردمي ساخته شده، در سال 1993 افتتاح شد. اين مسجد به مناسبت شصتمين سال تولد «حسن دوم» پادشاه مراكش بنا شد. مسجد مرمرين «حسن ثاني» در ساحل اقيانوس اطلس واقع است و كف بخشي از آن شيشهاي است. ديوارهاي مسجد «حسن ثاني» از بتون و مرمر است و محوطه داخل آن ستونهاي مرمري دارد و گنبد آن با چوب، حكاكي شده است. ديوارهاي داخلي آن نيز گچبريهاي بسيار زيبا دارد. اين مسجد از جاذبههاي اصلي گردشگري مراكش است و بيشتر جنبه نمادين دارد.
مسجد «نصيرالملك» - شيراز ايران
صبح زود كه فرشته خورشيد، انوار طلايي رنگش را به مناظر نفسگير مسجد «نصيرالملك» ميتاباند، بايد به ديدن اين شاهكار تاريخي و مذهبي برويد. مسجد «نصيرالملك» شيراز كه از بناهاي سنتي اين شهر است، در محله گودعربان و خيابان لطفعليخان زند و در نزديكي مسجد شاهچراغ واقع است. اين بنا در سال 1888 ميلادي ساخته شد. شيشههاي الوان و پنجرههاي ارسي اين بنا، نور خورشيد را به داخل راه ميدهند و مناظري پديد ميآورند كه به جرأت ميتوان گفت همتايي در جهان ندارد.
مسجد «نصيرالملك» از نظر كاشيكاري و مقرنسكاري از زيباترين مساجد ايران محسوب ميشود. اين مسجد صحن وسيعي در سمت شمال دارد. در ورودي نيز داراي طاقنمايي بزرگ است٬ كه سقف آن با كاشيهاي رنگارنگ مزين شده است. «نصيرالملك» دو شبستان شرقي و غربي دارد؛ شبستان غربي كه پوشش آجري دارد و بيشتر روي آن كار شده و زيباتر است٬ طاق اين شبستان روي ستونها سنگي و با طرح مارپيچ روي آن در دو رديف ششتايي و به تعداد ۱۲ عدد به نيت ۱۲ امام قرار گرفته است.
مسجد «سليميه» - اديرنه تركيه
مسجد «سليميه» نمونه عالي از معماري اسلامي و يكي از جاذبههاي گردشگري تركيه است. اين بنا در قرن شانزدهم ساخته شد و يكي از مساجد معروف دوره عثماني به مساحت ۲۲ هزار و ۲۰۲ مترمربع است. طراحي ساده، المانهاي اسلامي و سبك معماري كمنظيرش موجب شده پس از قرنها هنوز مورد ستايش بينندگان قرار گيرد. بخشي از كاشيهاي اين مسجد در زمان جنگهاي عثماني با روسيه در سالهاي ۱۸۸۷-۱۸۸۸ از طرف «ميخائيل اسكوبلف» ژنرال روس به مسكو منتقل شد. نام مسجد «سليميه» در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيده است. «سنان» معمار رسمي دربار پادشاههاي عثماني، ساخت اين بنا را برعهده داشت و «سليميه» را مهمترين كار معماري خود ناميد.
مسجد بزرگ «شيخ زايد» - ابوظبي امارات
مسجد «شيخ زايد» همانطور كه از نامش پيداست، به دستور حاكم ابوظبي و بنيانگذار امارات متحده عربي بنا شد و از نمونههاي معماري جديد اسلامي است. «شيخ زايد» در سال 2004 درگذشت و در بخش شمالي اين مسجد دفن شد. فاكتورهاي سنتي و مدرن در طراحي و معماري اين مسجد درهم آميختهاند. مصالح ساخت اين بنا از مكانهاي مختلف از جمله كشورهاي غيراسلامي تهيه شده است. هزينه ساخت اين بنا، دو ميليارد و ۱۶۷ ميليون درهم امارتي بوده است. مسجد «شيخ زايد» روي تپهاي به ارتفاع ۹ متر از سطح زمين ساخته شده است. طبق بررسيهاي صورتگرفته از سوي سازمان كنفرانس اسلامي، قبه اصلي اين مسجد، بزرگترين قبه در جهان است كه ارتفاعي 83 متري دارد و قطر داخلي آن 32.8 متر است.
مسجد «ملك فيصل» - اسلامآباد پاكستان
«ملك فيصل» بزرگترين مسجد در جنوب شرق و جنوب آسيا و همچنين چهارمين مسجد بزرگ جهان است. پيش از ساخته شدن مسجد «حسن ثاني» مراكش، توسعه مسجدالحرام و مسجد نبوي در مدينه، «فيصل» عنوان بزرگترين مسجد جهان را داشت. يكي از نكات جالب توجه درباره مسجد «فيصل»، بدون گنبد بودن آن است. اين مسجد چهار مناره چادرشكل دارد و گنجايش آن حدود 75 هزار نفر است. ساخت اين مسجد حدود ۴۰ ميليون دلار آمريكا هزينه داشته است و از مهمترين دستاوردهاي اسلامي بهشمار ميرود.
مسجد «كريستالي» - ترنگانو مالزي
مسجد «كريستالي» يكي از زيباترين مساجد جهان است كه همه قسمتهاي آن از شيشه ساخته شده است. اين مسجد مجهز به فناوري روز از جمله اينترنت است كه به زائران امكان ميدهد با روشهاي نوين به قرائت قرآن كريم بپردازند. بخش اعظم محلي كه مسجد «كريستالي» در آن واقع شده را آب فرا گرفته است. بازتاب نور و تصوير مسجد در آب در شب، منظرهاي فوقالعادهاي بهوجود ميآورد و همين باعث معروف شدن اين مسجد در ميان گردشگران شده است. اين بنا دومين مسجد بزرگ در جنوب شرق آسياست كه بيش از ۱۵ هزار نمازگزار ميتوانند در آن عبادت كنند. مسجد «كريستالي» مالزي بر پايههاي فولادين و به دستور «ميزان زينالعابدين» كه در سال ۲۰۰۶ پادشاه ايالت ترنگانو بود، بنا شد.
مسجد «اياصوفيه» - استانبول تركيه
«اياصوفيه» معروفترين مسجد تركيه است كه در شهر استانبول واقع شده و سالانه حدود سهميليون گردشگر را جذب ميكند. «اياصوفيه» در اصل، كليساي مسيحيت شرق بود كه در دوره امپراطوري بيزانس در سال ۵۳۲ ميلادي به دستور «كنستانتين اول» ساخته شد و سپس در قرن ششم توسط «جاستنيانوس» مورد بازسازي و مرمت قرار گرفت. اين كليسا نخست، كليساي بزرگ نام گرفت. پس از فتح استانبول، «سلطان محمد دوم» دستور داد كليساي اياصوفيه را به مسجد تبديل كنند.
بعدها آياتي از قرآن به خط «مصطفي چلبي» در ديوارها و سقف اياصوفيه نگاشته شد. علاوه بر اين، لوحههايي دور تا دور سقف «اياصوفيه» نصب شد كه در آن نامهاي الله، محمد، ابوبكر، عمر، عثمان، علي، حسن و حسين نوشته شده بود. پس از اعلام حكومت جمهوري در تركيه و به قدرت رسيدن «آتاترك» اياصوفيه به موزه تبديل شد و تا امروز به همين شكل باقي مانده است.
اين مسجد كه از سبك خاص معماري برخوردار است، در فهرست ميراث جهاني سازمان يونسكو به ثبت رسيده است. جالب است بدانيد كه معماري بينظير اين بنا را هم معمار «سنان» انجام داده است.
مسجد «سلطان» - سنگاپور
مسجد «سلطان» يكي از مهمترين مساجد سنگاپور است و تقريبا از زمان ساخت در منطقه عرب و مسلماننشين، تغييري نكرده است. طراحي باشكوه اين مسجد در كنار گنبدي كه از جنس طلا دارد، آن را به يكي از مهمترين نمادهاي تاريخي، مذهبي و هنري سنگاپور بدل كرده و هنر و معماري جالب توجه به كار رفته در ساخت ديوارها، بر محبوبيت آن افزوده است.
اين بنا بين سالهاي 1824 تا 1826 در نزديكي كاخ «سلطان حسينشاه» ساخته شد. مسجد «سلطان» با سالنهاي بزرگ و زيباي برگزاري نماز و مراسم مذهبي از محبوبيت خاصي در نزد مسلمانان برخوردار است. در طول ماه مبارك رمضان، مراسم افطاري و نماز جماعت باشكوه هرچه تمامتر در اين مكان برگزار ميشود. مسجد «سلطان» در سال 1975 در فهرست آثار تاريخي سنگاپور قرار گرفت.
مسجد «پادشاهي» - لاهور پاكستان
دستور ساخت مسجد «پادشاهي» يا «عالمگيري» بين سال 1671 توسط «اورنگزيب عالمگير» ششمين امپراطور مغول صادر و در سال 1673 كامل شد. «پادشاهي» پنجمين مسجد بزرگ جهان لقب دارد و بهعنوان يكي از آثار تاريخي ماندگار در شبهقاره هند شناخته ميشود. با زيبايي و شكوه بينظيري كه اين بنا دارد، بهعنوان يكي از مهمترين جاذبههاي گردشگري پاكستان شناخته ميشود. در داخل و خارج اين بنا منبتكاريها و گچبريهاي زيبايي قرار دارد و ديوارهاي آن با سنگ مرمر قرمزي كه از معادن سنگ جيپور هند آورده شده، ساخته شده است. در بخش اصلي آن 55 هزار نمازگزار ميتوانند عبادت كنند و صحنهاي آن به اندازه 95 هزار نفر گنجايش دارد. اين مسجد بين سالهاي 1673 تا 1986 عنوان بزرگترين مسجد جهان را در دست داشت.
نظر شما