کیفیتِ جوانمردی به سبک  علوی

خبرگزاری شبستان: جوانمردی صفت ارزشمندی است که خداوند این صفت را به صورت بارز برای بزرگانی همچون حضرت ابراهیم (ع)، امام علی (ع) و اصحاب کهف برشمرده است.

حجت الاسلام محمد صادق یوسفی مقدم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان درباره معنا و مفهوم فتوت اظهار کرد: جوانمردی صفت ارزشمندی است که خداوند این صفت را به صورت بارز برای بزرگانی همچون حضرت ابراهیم (ع)، امام علی (ع) و اصحاب کهف برشمرده است و این نشانگر اهمیت این صفت و جایگاه فتوت است.

 

وی ادامه داد: اما اینکه این افراد بزرگ چه کردند که به عنوان جوانمرد در تاریخ معرفی شده اند با کنکاش در زندگانی ایشان روشن می شود؛ به طور مثال تلاش حضرت ابراهیم (ع) در راستای تثبیت توحید، از بین بردن خرافات و رها کردن مردم از دام آن و شرک، مساله  مهمی است که از آن حضرت یک جوانمرد ساخت.

 

وی با بیان اینکه آن حضرت با نشر توحید و یکتاپرستی انسان ها را به یکتاپرستی دعوت کرد، گفت: در خصوص اصحاب کهف نیز همین مساله صدق می کند به این ترتیب که آنها به دلیل همان صفت جوانمردی از شهر اخراج شده و به غار پناه بردند که تمامی این اقدامات به دلیل زنده نگاه داشتن مساله توحید و یگانه پرستی بود.

 

حجت الاسلام یوسفی مقدم با تاکید بر اینکه حضرت علی (ع) بالاترین صفت جوانمردی و گذشت را دارا بودند، تصریح کرد: حدیث مشهوری است که می فرماید: لا فتی الّا علی؛ جوانمردی جز علی نیست یعنی این هیچ فردی در عالم همتا و در حد ایشان نیست.

 

وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان امروز روح جوانمردی را در جامعه تزریق کرد، افزود: بالاترین مدال جوانمردی را حضرت علی (ع) بر سینه دارد و ما با اقتداء به ایشان در حد توان خود می توانیم روح از خودگذشتگی را در کالبد خود بدمیم.

 

این استاد حوزه ابراز کرد: بخشیدن افرادی که ظلم کرده اند، گذشت و ایثار، بخشیدن اهانت های دیگران، بذل مال و ... از جمله مواردی است که می تواند روح جوانمردی را در انسان تقویت کند و جوانمردی تنها به اطعام و کمک های مالی نیست.

 

وی گذشت و ایثار را دو مولفه مهم و منشا شکل گیری جوانمردی در انسان معرفی و بیان کرد: به نظر می رسد بهترین راه برای رسیدن به جوانمردی آن است که خانواده و جامعه اهل توحید و یگانه پرستی شده و هر گاه گذشت و ایثار در فردی محقق شد، یقینا او به جوانمردی دست یافته است.

 

رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن و گفتمان تنوع در پاسخ به این سوال که چگونه می توان این روحیه را در جامعه ترویج داد، ابراز کرد: خداپرستی و یگانه پرستی امری فطری است؛ امروز دستگاه های دولتی، مساجد، هیئت امنای مساجد، روحانیون و علمای اسلام، مربیان و ... می توانند با برداشتن موانع از مقابل چشم انسان ها، طمع های دنیوی را کور کرده و آن عواملی که موجب می شود جوان از خدا دور شده و از خدا فاصله بگیرد را از بین برده و به وظایف خود عمل کنند تا خود به خود توحید و خداپرستی در جامعه احیا شده و شاهد دمیدن روح جوانمردی در آن باشیم.

 

وی یادآور شد: مسوولان و روحانیون نباید به گونه ای رفتار کنند که زمینه های مذهبی تبدیل به ضدارزش شده و خود عاملی برای دوری جوانان از خدا و یکتاپرستی شود از سوی دیگر مساله از خودگذشتگی باید از خانواده شروع شده و والدین به فرزندان بیاموزند که اهل ایثار و خدمت باشند هر کاری که قرار است انجام دهند، در قبال آن منتظر دریافت پاداش و مزد نباشند و گاهی گذشت داشته باشند که اگر عکس این موضوع اتفاق افتد، انسان های جامعه به افراد مزدبگیر در برابر تمامی کارها تبدیل خواهند شد و دیگر خدمت و گذشت و ایثار معنا پیدا نخواهد کرد و به این ترتیب روح جوانمردی از بین می رود.

پایان پیام/

کد خبر 470197

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha