شکوفایی سرمایه اجتماعی برای مقابله با خشکسالی ضروری است

خبرگزاری شبستان: مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضرورت افزایش نرخ مشارکت اجتماعی مردم تاکید کرد: وقتی شکوفایی سرمایه اجتماعی رخ دهد بسیاری از این مشکلات به کمک مردم می توانند حل شوند.

محمد درویش، مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان اظهار داشت: مهمترین پیامد خشکسالی این است که به شدت روی دو حوزه اثر می گذارد یکی کسب و کارهای مردم و دیگری روحیه مردم.

 

وی افزود: معمولا اگر خشکسالی تداوم داشته باشد منجر به مهاجرت می شود که خود مهاجرت تنش های اجتماعی و امنیتی ایجاد می کند و نارضایتی را افزایش می دهد و ممکن است بنیان های پایداری یک حکومت را متزلزل کند.

 

درویش خاطرنشان کرد: در طول تاریخ هم می بینیم کمبود شدید مواد غذایی و خشکسالی و بلایای طبیعی یکی از مهمترین دلایل سقوط امپراطوری ها بوده که منجر به افزایش ناامنی و مشکلات امنیتی برای حکومت ها شده است.

 

وی ادامه داد: به عنوان نمونه الان در منطقه سوریه، در منطقه ساحل در شمال آفریقا، در عراق همزمان با تشدید جریان بیابان زایی و همچنین تخریب سرزمین افزایش چشمه های تولید گرد و خاک و ریزگردها شاهد تولد جریان های تروریستی و خشونت طلبی مثل بوکوحرام، داعش، جیش الاسلام، القاعده و طالبان هستیم.

 

مدیر کل دفتر آموزش مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: اینها همه نشان دهنده آن است که خشکسالی به شدت می تواند نظم و آرامش را از جامعه برباید.

 

وی با اشاره به راهکارهای مقابله با خشکسالی تصریح کرد: باید ریشه خشکسالی پیدا کنیم که ریشه خشکسالی در کشور برمی گردد به استقرار سرزمین ایران در منطقه ای که اصطلاحا کمربند خشک جهان نامیده می شود که از 30 تا 40 درجه شمالی است دارای اقتضائاتی می باشد.

 

درویش افزود: در کشورهایی که در چنین کمربندی استقرار می یابند باید چیدمان توسعه شان متناسب با توانمندی های اکوژولیکی و واقعیت های طبیعت سرزمین طراحی کنند.

 

وی ادامه داد: نباید به سمت افزایش وابستگی معیشتی به سرزمین، استقرار صنایع پرمصرف و انرژی بر برویم بلکه باید به سمت رونق کسب و کارهای سبز و صنایع هایتک حرکت کنیم.

 

مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: باید کشور را به ابزارهایی که بتوانند انرژی های نو را استحصال کنند مجهز کنیم.

 

وی افزود: انرژی های بادی، خشکی، گرمایی و جزر و مدی و همچنین قابلیت کشور را در حوزه توریسم و اکوتوریسم فعال کنیم و از 4700 کیلومتر مرز آبی به درستی استفاده کنیم.

 

درویش اذعان داشت: اینها مواردی است که اگر اتفاق بیفتد به شدت می تواند اثرات خشکسالی را کاهش دهد و علاوه بر این باید به سمت شکوفایی سرمایه اجتماعی در کشور برویم.

 

وی با اشاره به ضرورت افزایش نرخ مشارکت اجتماعی مردم تاکید کرد: وقتی شکوفایی سرمایه اجتماعی رخ دهد بسیاری از این مشکلات به کمک مردم می توانند حل شوند.

 

درویش با اشاره به عوامل افزایش نرخ مشارکت اجتماعی مردم اذعان داشت: کاهش مقررات دست و پاگیر برای ثبت تشکل های مردم نهاد، افزایش تشکل های مردم نهاد در حوزه های مختلف اجتماعی و کاهش نگاه های امنیتی بر روی ان جی اوها می تواند مشارکت اجتماعی مردم را افزایش دهد.

 

مدیر کل دفتر آموزش مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اقدامات تشکل های مردم نهاد در حوزه مقابله با خشکسالی گفت: در طول دو سال گذشته تعداد سمن ها 40 درصد افزایش یافته است.

 

وی با بیان اینکه به دنبال ارتقای کیفی سمن ها هستیم، خاطرنشان کرد: سمن های محیط زیستی توانسته اند گام های مثبتی بردارند به ویژه در احیای تالاب هایی مثل تالاب گندمان و تثبیت تپه ماسه ای در منطقه میان دشت روستای سرخ چشمه و مشکلات اجتماعی که در روستاهایی مثل گل سفید در چهارمحال و بختیاری وجود داشت و تالاب قره قشلاق در آذربایجان شرقی، مهار چشمه گرد و غبار در حسین آباد سربیشه یا در گناباد یا موارد متعدد دیگری مثل منطقه منصورآباد رفسنجان که توانستند تنوع زیستی را برگردانند.

 

درویش تاکید کرد: همه موارد نشان می دهد که اگر به مردم اعتماد کنیم و مردم را شریک قدرت کنیم آنها می توانند پاسخ شایسته ای دهند و بسیاری از مشکلات را در حوزه محیط زیست حل کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 470677

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha