خبرگزاری شبستان - سرویس قرآن و معارف: شما امروز بسیاری از انسان ها را می بینید که سطوح مختلف اضطراب را در زندگی شان تجربه می کنند. البته در برخی شکل کم رنگ تری دارد در بعضی ها پررنگ تر که گاهی زندگی شان را هم به فروپاشی می کشاند. در قرآن آیه ای داریم که در واقع در یک جمله داروی اضطراب را خیلی روشن پیش روی ما می گذارد: "الا بذکر الله تطمئن القلوب". اگر به دنبال این هستید که جان هایتان آرام بگیرد و از زیر ضربه های مداوم اضطراب بیرون بیاید، راهش ذکر و یاد خداست. وقتی توکل شما به خداوند کم می شود مثل این می ماند که تنها و بی کس در این عالم رها شده اید. خیلی فرق می کند کسی که در پس زمینه ذهنی او این نکته وجود دارد که این عالم بیکرانه خالقی دارد و او در این عالم رها نشده است با کسی که تصور می کند هستی بر اساس تصادف بنیاد نهاده شده و او هم به این عالم تصادف ها پرتاب شده است. خب این فکر شیطانی می تواند آدم ها را دچار تشویش کند.
بخش دوم و پایانی گفتگوی خبرنگار سرویس "قرآن و معارف" خبرگزاری شبستان را با افسانه زمانی، مسئول برگزاری کلاس های آموزشی "بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی" می خوانید. بنیادی که در هفده گروه از آسیب های اجتماعی از جمله مشکلات خانواده ها، اضطراب شناسی، اعتیاد، بزهکاری، طلاق فعالیت و کلاس های آموزشی برگزار می کند. این بنیاد زیر نظر سازمان بهزیستی استان تهران فعالیت می کند.
آیا بر استخراج مباحث قرآنی و آیات و سوره های قرآن و مناسب سازی مفاهیم آن ها بر اساس ادبیات و ذهنیت گروه هاس سنی مختلف هم کار کرده اید که فی المثل به آسیب های اجتماعی از منظر قرآنی نگاه کنید.
نمی توانم بگویم که کار مفصلی در این زمینه انجام داده ایم اما این تفکر درستی است. ببینید من مثال می زنم. یکی از مشکلات و چالش های امروز در زندگی شهری که بسیاری از آدم ها را درگیر کرده و شما می بینید چقدر دارو و زمان و کلینیک و مشاوره صرف این مشکل می شود، اضطراب است. شما امروز بسیاری از آدم ها را می بینید که سطوح مختلف اضطراب را در زندگی شان تجربه می کنند. البته در برخی شکل کم رنگ تری دارد در بعضی ها پررنگ تر که گاهی زندگی شان را هم به فروپاشی می کشاند. در قرآن آیه ای داریم که در واقع در یک جمله داروی اضطراب را خیلی روشن پیش روی ما می گذارد: "الا بذکر الله تطمئن القلوب". اگر به دنبال این هستید که جان هایتان آرام بگیرد و از زیر ضربه های مداوم اضطراب بیرون بیاید، راهش ذکر و یاد خداست. اگر کسی عمیقا متوجه باشد که او همین طور خلق نشده است و در پس خلقت او فلسفه ای نهفته است او خالقی دارد و خالق او سمیع و بصیر و علیم است آن وقت چنین فردی یک آرامش عمیق را حتی در بدترین شرایط زندگی تجربه خواهد کرد.
اما وقتی توکل شما به خداوند کم می شود مثل این می ماند که تنها و بی کس در این عالم رها شده اید. خیلی فرق می کند کسی که در پس زمینه ذهنی او این نکته وجود دارد که این عالم بیکرانه خالقی دارد و او در این عالم رها نشده است با کسی که تصور می کند هستی بر اساس تصادف بنیاد نهاده شده و او هم به این عالم تصادف ها پرتاب شده است. خب این فکر شیطانی می تواند آدم ها را دچار تشویش کند. وقتی شما از منظر دین می گویید بعد از باور به خدا یکی از مهم ترین ارزش ها احترام به والدین است، وقتی از والدین دور می شوی ممکن است آن قدر از خدا دور شوی که در دامن شیاطین بیفتی ، شیطان پرست شوی و حاضر باشی حتی خون مادرت را هم بخوری، شما فکر نکنید این ها بعید است. واقعا این پدیده ها وجود دارد چون سقوط اخلاقی حد و مرزی ندارد .
همچنان که قرآن می فرماید اولئک کالانعام بل هم اضل.
دقیقا. شما امروز می بینید که مثلا فضاهای مجازی از آسیب های نوپدید جامعه است. بسیاری از افرادی که به صورت افراطی در این شبکه ها حضور دارند به خاطر این است که احساس تنهایی می کنند. به خاطر این است که به آن معنا در زندگی خودشان نرسیده اند و می خواهند به بودن و وجود خودشان معنایی بدهند یا شاید خودشان را به این واسطه فراموش کنند و آن چالش های درونی را از یاد ببرند.
مثلا شما امروز می بینید که بخشی از اختلافات خانوادگی میان زن و شوهرها که گاه حتی به طلاق منجر می شود به خاطر تجمل گرایی های بیش از حد است. شما وقتی ریشه روانشناختی این تجمل گرایی ها را بررسی می کنید به این می رسید که آدم ها چون ارزش های درونی ندارند مثلا به علم و هنر و مهارت خاصی در زندگی نرسیده اند، می خواهند کمبودهای خودشان را با دارایی ها و داشته های خودشان به رخ بکشند. می خواهند با نمایش ثروت این کمبودها را پوشش بدهند بنابراین عمر و زندگی و زمان هایشان صرف این تجملات خواهد شد چون آن باورهای عمیق دینی در آن ها شکل نگرفته که بدانند نیازی به این نمایش ها نیست.
بعد هم یک نکته مهم این جاست که در این نمایش تجمل گرایی، آدم ها خودشان به زحمت می افتند یعنی آن زمانی که باید صرف عبادت و دعا می شد آن زمانی که باید صرف لذت در کنار خانواده بودن می شد صرف رقابت هایی می شود که آدم ها را فرسوده می کند. اما وقتی ما از منظر دین و سیره ائمه نگاه می کنیم می بینیم فشار به پدر و مادر خانواده جایز نیست، این که ما با زیاده خواهی پدر یا مادر خانواده را زیر فشار قرار دهیم.
شما از مشاورهای مذهبی هم در کلاس هایتان استفاده می کنید؟
بله ما هم مشاور مذهبی داریم و هم مشاوران حوزه های دیگری که هر کدام به صورت تخصصی در موضوعات مشاوره می دهند.
در ایامی که در نمایشگاه قرآن حضور داشته اید بیشترین مراجعاتی که به شما شده در چه موضوعاتی بوده است؟
آقایان میانسال بیشتر موضوع اضطراب و اقتصاد را مطرح می کردند. جوان ها بیشتر آسیب های نوپدید فضای مجازی را مطرح می کردند. و خانم ها هم بیشتر جایگاه زن در قرآن و پیشگیری از خشونت علیه زنان ، نقش زنان در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و حقوق زنان در جامعه و خانواده را مطرح می کردند.
پایان پیام/
نظر شما