دکتر مسعود بلاغت محقق و پژوهشگر طب اسلامی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اینکه ارکان قبل از خلقت از دو عنصر تشکیل شده یکی خلقت گرمی ودیگر خلقت سردی است گفت: بر همین اساس نیز خلقت انسان بر پایه 4 رکن مادی و یک رکن معنوی صورت گرفته است.
وی افزود: انسان اولیه (حضرت آدم) دارای مزاجی معتدل بود خداوند پس از خلقت آدم حضرت هوا را از پهلوی چپ حضرت ادم خلقت کرد.
بلاغت ادامه داد: سپس مزاج جنس مذکر به تدریج به سوی گرمی و مزاج جنس مؤنث به سمت سردی رفته و بر همین اساس همین امر مزاج انسان از اعتدال خارج شد.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی تصریح کرد: از برآیند جنس مذکر و مؤنث نطفه شکل می گیرد که در 4 هفته نخست، جنس مذکر به جهت گرمی مزاج زودتر شکل می گیرد و شکل گیری نطقه جنس مؤنث درهفته پنجم شکل واقعی خود را بدست می آورد.
بلاغت عنوان کرد: یکی ازراههای تشخیص مزاج کودکان پس از تولد توجه به علائم ظاهری از جمله کم مویی، تپل بودن، کم تحرکی، کم اشتهایی و استفراغ کردن است که نشان می دهد کودک دارای طبیعت یا مزاج سرد می باشد که برعکس همه این علائم از جمله پر مویی، اشتهای زیاد، پر تحرکی نشان از مزاج گرم کودک است.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی یاد آور شد: مزاج انسان در سنین مختلف ازدوران جنینی، نوزادی، کودکی و بزرگسالی و پیری تغییر می کند.
وی با اشاره به اینکه رشد انسان در سه مرحله صورت می گیرد گفت: نخستین دوره برای یک رشد مناسب در 7 سالگی است که رشد در این مرحله دارای شتاب بیشتری می باشد، از 7 تا 14 سالگی نیز شتاب رشد کمی کاهش پیدا کرده و از 14 تا 21 سالگی نیز شتاب رشد کندتر می شود.
بلاغت افزود: چون قبل از 7 سالگی رطوبت بدن بیشتر است رشد بدن سرعت بیشتری دارد از 7 سال به بعد بدن دختران زودتر و بیشتر از پسران رشد می کند چرا که علت مهم رشد رطوبت لازم بدن است .
محقق و پژوهشگر طب اسلامی ادامه داد: برای افزایش رطوبت در بدن حجامت کردن امر مهمی است که رشد در اطفال با این مکانیزم بسیارمؤثربوده و سبب رشد قدی در کودکان می شود.
وی بیان داشت: پسران برای افزایش قد خود می توانند از سن 14 تا 21 سالگی و دختران از سن 12 تا 21 سالگی با استفاده از حجامت کردن به جهت داشتن رطوبت بیشتر در بدن و شتاب رشدی در خود کمک بگیرند.
بلاغت اذعان کرد: در طب کلاسیک پایان رشد قدی 21 و بر اساس طب سنتی تا 28 سالگی بدن رشد می کند چرا که اوج گیری قد سنی از 21 تا 28 سالگی در هر دوجنس می باشد.
محقق و پژوهشگرطب اسلامی با بیان اینکه صفرای زیاد باعث ریزش مو می شود ابراز داشت: اگر این گرمی از خلط دم باشد موی وسط سر و اگر از سردی باشد موی جلوی سر دچار ریزش می شود.
وی تصریح کرد:معمولا سه گروه بلغمی، معتدل وسودایی کمتر دچار ریزش مو و یا معمولا اصلا دچار ریزش مو نمی شوند.
همچنین برهمین اساس ریزش مو در زنان به شدت سردی و در مردان به جهت گرمی است که زنان می توانند با استفاده از سیاه دانه ریشه مو را تقویت و مردان با استفاده از روغن گل ختمی و حجامت ناحیه جلوی سردر جلوگیری از ریزش مو اقدام کنند.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی ادامه داد: ممکن است این روند 35 تا 40 سالگی که سن اعتدال است ادامه داشته باشد که تقریبا قسمتهای مختلف بدن با توجه به رعایت مسائل ازسن 40 به بالا شدت گرمی رو به کاهش رفته و موی سر به سفیدی رفته و هیجانات کاهش پیدا می کند .
بلاغت گفت: در سن 60 سالگی نیز سردی در انسان مرتب بیشتر شده وگرمی کمتر می شود که در این حالت انسان مزاج بلغمی پیدا می کنند و در سن60 سالگی به بالا که رطوبت بدن کاهش می یابد مزاج به سمت سردی و خشکی رفته و سودایی می شود که می توان با تغذیه درست و مناسب سن را در حد اعتدال حفظ کرد.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی گفت: مهمترین امر در مرگ طبیعی سردی مطلق است که تمام اعضا از کار می افتد و طب سنتی این سردی مطلق را معادل مرگ می داند که در این مرحله عناصر مادی به خاک بازگشته وروح به عالم بالا می رود.
وی در ادامه با بیان اینکه در طب اسلامی هشت نوع غذا برای فرد قائل شده اند اذعان کرد: در طب اسلامی هشت جورغذا برای فرد در نظر گرفته شده که از این هشت راه هشت غذای مختلف را به بدن برسانند.
بلاغت افزود: مجموعه بهره مندی های انسان در بعد جسمی و روانی از راههای گوناگون را در طب اسلامی تغذیه می گویند که خوراکی، شنیداری، پنداری،دیداری، لمسی، بویایی، جنسی، انس از جمله این هشت مسیر تغذیه در طب اسلامی می باشد.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی تصریح کرد: آب و عسل ، نان و خرما، انجیر، زیتون، انار، سیب، انگور و شیر سید اغذیه به عنوان سالمترین، کاملترین و بهترین نوع غذا در طب اسلامی عنوان شده که قابل جذب و هضم بوده و در قرآن از آنها نیز یاد شده است.
وی با اشاره به اینکه عسل مهمترین حامل دارو در بدن است ابراز داشت: عسل به عنوان یک حامل ، دارو را به محل مورد نظر در بدن می رساند،همچنین در طب اسلامی وعده ناهار حذف شده و یا به صورت سبک می باشد و سفارش شده برای آرامش روح شام در اوایل شب صرف شود.
بلاغت خاطر نشان ساخت: حروف و کلمات دارای انرژی و تاثیر گذار هستند، چرا که بیان عشق و کلمات محبت آمیز به جهت گرمی دارای بار عاطفی بوده و موجب آرامش در فرد می شود و برعکس بیان کلمات ناشایست و ناسزا به جهت سردی و برودت موجب نارحتی در فرد می شود .
محقق و پژوهشگر طب اسلامی ادامه داد: کسی که متدین بوده و اعتقادات مذهبی دارد معمولا انسانهای گرمی هستند حتی شعر، دعا و کلمات ادعیه و حروف آسمانی خاصیت شفا بخشی دارند، شنیدن انواع موسیقی شرقی و سنتی دارای طبیعت گرم و انرژی بخش و موسیقی غرب هرچند در ابتدا به فرد انرژی می دهد اما درانتها انرژی فرد را می گیرند و فرد دچار سردی می شود.
وی عنوان کرد: خواندن و شنیدن قرآن درشب یا ابتدای صبح بهترین زمان برای جذب این غذای روحی و جسمی است که سبب گرمی و آرامش انسان می شود.
بلاغت افزود: غذای پنداری یکی دیگرازغذاهای طب اسلامی است مثبت اندیشی، خیال مثبت داشتن زندگی را گرمتر و باور روحی نسبت به زندگی را به سمت گرمی هدایت می کند .
محقق و پژوهشگر طب اسلامی با بیان اینکه رنگها عناصر مهمی برای انسان هستند اظهار داشت: به طور کلی رنگهای تیره ،مناظر هنگام غروب، جهت سردی و انرژی منفی در فرد شده و بر عکس دیدن مناظرطبیعی در روز دارای طبیعت گرم بوده و انرژی مثبت به فرد می دهند،به همین جهت در روایات سفارش شده از رنگ زرد بیشتر استفاده شود.
وی تصریح کرد:برای تقویت نور چشم نیز سفارش شده به رنگ شبز نگاه شود رنگ آبی آرامش بخش و رنگ قرمز دارای هیجانات بیش از حد و افراط در فرد می شود.
بلاغت افزود: گاهی ممکن است یک فرد مزاج کل بدنش یک جورباشد و تنها یک عضو متفاوت در بدنش وجود داشته باشد مثلا طبعش گرم باشد و تنها یک عضو مثل زانو دچارسردی و درد بشود چرا که ممکن است بر اثر برودت هوا یک عضو از اعضای فرد دچار تغییر شود و باید از غذاهای جذبی از جمله روغن های گرم بر صورت مالشی استفاده کند و بدین گونه غذا را به محل رسانده تا به تعادل برسد که در این راستا می توان از روغن بنفشه را که از تعادل نسبی برخورداراست نام برد روغن زیتون نیز طبیعتی مایل به گرمی ، بادام تلخ گرم تر و نفوذ پذیری بیشتر در بافتهای عمقی دارند.
محقق و پژوهشگر طب اسلامی اظهار داشت: روغن اسفند و زنجبیل را نیز نمی شود برای همه افراد استفاده کرد، استفاده از لباسهایی که از انواع و اقسام الیاف در کارخانه بافته می شود ازجمله ابریشم، دارای طبیعت گرم و لباسهایی که از جنس پنبه هستند دارای طبیعت سرد هستند.
وی خاطر نشان ساخت: بویایی نوعی دیگر از هشت راه غذایی طب اسلامی است از انجا که بو یک جور غذا برای مغز بوده و داشتن هوش و نشاط مغز را گرم و خواب زیاد و فراموشی نشان از رطوبت مغز است که علاج ان استفاده از عطرهای گرم از جمله، عطر گل محمدی، مریم، استاقدوس و بهار نارنج می باشد که قدرت حافظه را افزایش می دهد، همچنین بوی ترشیجات، سرکه، تعفن، سردی بخش بوده و فرد را دچار سردی می کنند و گاهی سبب بیهوشی فرد می شوند .
بلاغت عنوان کرد: محبت ورزیدن، مورد محبت واقع شدن نیاز مهمی در انسان است، افراد مانند طفل هستند و نیازمند محبت دیدن و محبت کردن که این نیاز از طریق جنس به دیگران منتقل می شود و با توجه به اینکه زبانها متفاوت می باشد اما نیازها یکی است ، دوری جستن سبب جدایی و سردی می گردد همچنین طلاق عاطفی نیز باعث سردی و برودت روان فرد می شود .
محقق و پژوهشگر طب اسلامی بیان داشت: نیاز افراد به محبت بر حسب مزاج، جنس، موقعیت جغرافیایی و ...متفاوت می باشد به همین جهت افرادی که می خواهند ازدواج کنند نباید دارای طبع های مختلف سرد و گرم باشند چرا که مشکل بسیاری ازطلاقها اختلاف زیاد مزاجی در زوجین می باشد و چون نیازهای یکدیگر را درک نکرده اند این نیاز را مبنای بی محبتی می دانند و دچار سوء تفاهم و اختلاف می شوند به همین جهت در ازدواجها مزاج افراد باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: مردان برای مزاج سرد خود می توانند از سکنجبین، عرق واسط کاسنی و بانوان از عرق رازیانه استفاده نمایند.
بلاغت گفت: انس نیز به عنوان هشتمین غذا در طب اسلامی به عنوان برترین غذاها در دنیا و آخرت مطرح است چرا که عمر را زیاد، موجب نشاط و زندگی پر برکت در انسان می شود چرا که همه انسانها نیاز به دوستان خوب و دلسوز در کنار خودشان دارند و این امر سبب تبادل انرژی از طریق انس و ایجاد آرامش برای انسان می شود.
ادامه دارد.....
نظر شما