خبرگزاری شبستان: مسجد مسلمین واقع در خیابان شکوفه تهران، نرسیده به بلوار صالحی از مساجد قدیمی پایتخت محسوب می شود که سال هاست میزبان مردم متدین و انقلابی محله است.
این مسجد تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی معروف به مسجد «سیدکاظم» بوده است. بنابر گفته اهل مسجد هنوز هم هستند کسانی که مسجد را به نام سیدکاظم می شناسند. مرد ثروتمندی که بسیاری از زمین های محله را خریداری کرده بود و تصمیم گرفت تا در این بین مسجدی را بنا کند که در ابتدا تنها بیست متر مساحت داشت اما بعدها حدودا در سال 1347 مساحت مسجد به 140 متر می رسد و گسترش می یابد هرچندکه با این وصف نیز در حال حاضر مسجد مسلمین به عنوان کوچک ترین مسجد محله خود محسوب می شود.
نمایی از مسجد مسلمین
این مسجد اواخر دهه شصت بازسازی شد و نمای آن سنگ شد. همین الان اگر برای اقامه نماز جماعت سری به این مسجد بزنیم به قول اهل محل با مسجدی نقلی مواجه می شویم که هفتاد متر فضا برای برادران و چهل متر فضای شبستان برای خواهران دارد.
حاجی اسماعیلی یکی از ساکنان محل و البته پای ثابت مسجد که این روزها عضو هیات امنای مسجد است، می گوید: خانواده ما قریب به هشتاد سال است که در این محله سکونت دارند و از قدیمی های محل هستیم. او ادامه می دهد که از سال 1387 فعالیت اش را در مسجد شروع کرده است و خوشبختانه در این مدت زمان برنامه های متعددی در این مسجد برای نمازگزاران برگزار شده است.
وی با اشاره به فعالیت های مسجد مسلمین در دوران قبل از انقلاب می گوید: حتی در آن زمان نیز مسجد جزو مساجد پویا و فعال منطقه محسوب می شود، البته بعد از انقلاب و به ویژه در دوران جنگ نیز نقش به سزایی در تشکیل تعاونی های مختلف، اعزام نیرو به جبهه و جمع آوری کمک های مردمی داشت .
به زعم عضو هیات امنای مسجد مسلمین، این مسجد با وجود اینکه کوچک است ولی همواره به شکل منظم برنامه دارد از جمله اینکه در سه نوبت صبح و ظهر و شب نماز در آن دایر است و جالب اینجا که یکی از پایگاه های بسیار فعال فرهنگی بسیج در منطقه را به خود اختصاص داده است به گونه ای که اولین دوره اعزام کاروان های راهیان نور از این مسجد آغاز شد، مسجدی که ساکنان محل اش آن بیشترین شهدای منطقه شکوفه را داشتند.
شهدای مسجد مسلمین
وی اما در مورد تلاش هایی که اهل مسجد برای توسعه آن داشته اند، می گوید: درست سال 1385 بود که شهردار منطقه چهارده تهران قول مساعدتی دادند تا فضای حمام قدیمی که در جوار این مسجد قرار داشت و اتفاقا از املاک و بناهای مرحوم سیدکاظم بود، به فضای مسجد ملحق شود. در واقع شهرداری وقت عنوان کرد که این حمام را می خرد اما با عوض شدن شهردار منطقه آنچه که تا آن روز انجام شده بود و تمامی نامه نگاری ها منفک و فراموش شد و خلاصه مسئولان بعدی هم آمدند و تغییری در وضعیت این مسجد ایجاد نشد.
او در ادامه می گوید: در حال حاضر آن حمام قدمی تبدیل به یک مجتمع شده است اما همچنان می توان برای مسجد کاری کرد. در کنار مسجد یک باغ حدودا 10 هزار متری قرار گرفته است ظاهرا برای توسعه اتوبان محکوم به تخریب است، از فضای همین باغ می توان بخشی را به مسجد اختصاص داد.
این فعال مسجدی اما در بخش دیگری از صحبت های خود، فضای بحث را به سمت فضای سنتی مسجد مسلمین می برد و ادامه می دهد: این مسجد از دهه چهل که مراسمات مربوط به ایام محرم و صفر را داشت تا همین سال ها همچنان به سبک و سیاق سنتی و قدیمی دسته های عزاداری دارد، یعنی عزاداران فقط سینه زنی و نوحه خوانی دارند و خبری از سنج و طبل و علامت نیست و جمعیت بسیاری برای شرکت در این مراسم حضور می یابند.
او می گوید: تکیه بر این روش سنتی باعث شده است که حتی جوانان بسیاری به مسجد جذب شوند، البته این را نیز باید در نظر بگیریم که اختلاف سلیقه در این مسجد حداقل است و بخش های مختلفی از فعالیت های مسجد با نوجوانان و جوانان است. حتی کادر هیات امنای مسجد از حضور چند جوان بهره می برد.
مهمترین مشکلات مساجد، اما بخش دیگری از صحبت های این فعال مسجدی است. او که خود چندین سال به عنوان پای ثابت این مسجد فعالیت داشته است و از نزدیک فعالیت های مساجد دیگر را دیده است می گوید: متاسفانه مساجد ما از نظر فرهنگی هنوز بروز نشده اند. ما نمی گوییم که مسجد را برداریم دیجیتالی کنیم ولی نیاز یک مسجد است که از تکنولوژی روز بهره مند باشد. مسجد باید اتاق فکر داشته باشد این مساله میسر نمی شود جز اینکه حضور جوانان را در مسجد به حداکثر برسانیم و آنها را در فعالیت ها سهیم کنیم.
به اعتقاد او چنین رویکردی ابتدا به ساکن نیازمند تبلیغ نیست، بلکه باید زمینه سازی صورت پذیرد و نگاه تازه ای به فعالیت های مسجدی با تکیه بر فناوری روز داشت. وقتی تکنولوژی در کارهای فرهنگی دینی وارد شود جوان نیز علاقه مضاعفی به حضور در مسجد خواهد داشت.
پایان پیام/
نظر شما