به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، دکتر حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی کشور در نشست خبری به مناسبت سی و پنجمین سالروز تاسیس جهاد دانشگاهی با اشاره به اهداف راه اندازی جهاد دانشگاهی گفت: الگوسازی توان کشور برای پیشرفت و تحقق استقلال، آزادی و جمهوری نظام از اهداف راه اندازی جهاد دانشگاهی پس از پیروزی انقلاب است.
وی با اشاره به اقدامات یک سال گذشته جهاد دانشگاهی و مشکلات فراروی حوزه توسعه علم و فناوری خاطرنشان کرد: برای توسعه فعالیت های الگوسازی جهاد دانشگاهی سه برنامه به طور همزمان طراحی شده است که برنامه توسعه جهاد دانشگاهی به اتمام رسیده است.
طیبی افزود: در قالب این برنامه همه واحدها در سراسر کشور بر اساس نیازهای ملی و مزیت های استانی دارای فعالیت های شاخص خواهند بود به عنوان مثال استان اردبیل در خصوص اصلاح نژاد محصولات باغی نظیر درخت فندق و بادام، استان چهارمحال و بختیاری در حوزه تکثیر و اصلاح نژاد ماهیان سردابی و تولید داروهای مرتبط و سمنان در خصوص اصلاح نژاد در حال فعالیت هستند.
رییس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه همه اهداف برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی مدنظر قرار گرفته است، اذعان داشت: برای واحدهای فعال جهاد دانشگاهی زمینه های جدید کاری فراهم شده است که از جمله در صنعت نفت و در زمینه ساخت تجهیزات تکمیلی حفاری و حفاری افقی، نمک زدایی، تولید پمپ های درون چاهی نفت اقداماتی انجام شده است.
وی تامین منابع مالی را مشکل اصلی جهاد در انجام پروژه های علمی، پژوهشی عنوان کرد و افزود: 20 درصد منابع جهاد دانشگاهی از محل بودجه دولتی تامین می شود و مابقی در قالب اجرای طرح ها تامین می گردد.
طیبی از انعقاد تفاهم نامه ای بین معاونت علم و فناوری و جهاد دانشگاهی خبر داد و گفت: در قالب این تفاهم نامه حساب مشترکی ایجاد می شود که 10 میلیارد تومان توسط جهاد دانشگاهی و 10 میلیارد تومان نیز از سوی معاونت علمی فناوری تامین شده و منابع آن به صورت وام در اختیار اجرای طرح های علمی و پژوهشی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه فعالیت ها و طرح هایی را برای استان ها پیش بینی کرده ایم، خاطرنشان کرد: در قالب این طرح یک یا 2 فعالیت شاخص در سطح استانی و ملی توسط جهاد دانشگاهی استان مربوطه انجام خواهد شد.
طیبی از برگزاری جلساتی با استانداران خبر داد و یادآور شد: در قالب این جلسات تلاش می کنیم تا از منابع استانی برای تامین بودجه مورد نیاز برای اجرای طرح های علمی و پژوهشی استفاده کنیم.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته با دست اندرکاران جهاد دانشگاهی در خصوص نقش جهاد دانشگاهی در اجرای نقشه جامع علمی عنوان داشت: سندی به صورت پیش نویس در این حوزه تصویب کرده ایم و در قالب آن به اهداف و رسالت جهاد دانشگاهی به صورت ویژه پرداخته می شود.
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به ضرورت انتقال فناوری در طرح های کلان علمی و طرح های تکرارپذیر خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی در برخی از پروژه ها توان انتقال فناوری را دارد، بنابرین باید در این حوزه ماموریت هایی به جهاد دانشگاهی محول شود.
وی در ادامه با بیان اینکه پیشنهاد می کنم چند ماموریت ملی در حوزه هایی که در تخصص جهاد دانشگاهی است واگذار شود، گفت: سازمانی تحت عنوان ایریکا تشکیل خواهیم داد تا در قالب آن ماموریت هایی در حوزه علمی و پژوهشی به جهاد دانشگاهی واگذار شود.
طیبی با بیان اینکه پیشنهادی به دولت دادیم تا پنج مجتمع بزرگ برای تولید کاملا حرفه ای فناوری هایی که توسط جهاد دانشگاهی تولید شده است، تاسیس شود، یادآور شد: این فناوری ها با تامین زیرساخت های مناسب می توانند نیازهای جامعه را تامین و وارد بازار منطقه ای شوند.
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به پنج فناوری مهمی که جهاد دانشگاهی تخصص ویژه ای در آنها دارد، خاطرنشان کرد: الکترونیک و الکترومکانیک، شیمی و پتروشیمی، صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، آب شیرین کن و تجهیزات آبیاری پنج مجموعه تخصصی جهاد دانشگاهی است.
وی با اشاره به ضرورت و اهمیت تشکیل شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: باید زمینه ای فراهم کنیم تا سرمایه گذاران وارد عرصه علمی و پژوهشی شوند که این امر با اعتمادسازی و ایجاد بازار مطمئن میسر می شود.
طیبی با اشاره به اینکه سال گذشته 1260 طرح در حوزه پژوهش و فناوری اجرایی شده است، گفت: 650 طرح در قالب کارفرمایی، 129 طرح در دفتر مرکزی تصویب و بودجه آن تامین شده و 48 طرح توسط واحدهای جهاد و پژوهشگاه های جهاد دانشگاهی اجرایی شده است.
وی حجم قراردادهای انجام شده در سال گذشته را 187 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: این طرح ها اجرایی شده و تحویل کارفرما شده است.
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به امضای 250 تفاهم نامه در حوزه های مختلف آموزشی، پژوهشی و فناوری یادآور شد: تولید و ترجمه 37 عنوان کتاب، ثبت 16 اختراع، ثبت 6 ژن و چاپ 1540 مقاله از دیگر فعالیت های جهاد دانشگاهی در سال گذشته بوده است.
طیبی اتمام پروژه سامانه هوشمند کنترل خودرویی و کسب رتبه سوم در جشنواره خوارزمی را از دیگر افتخارات جهاد دانشگاهی برشمرد و گفت: پروژه پودر میکروبی برای رفع آلودگی های نفتی نیز در سال گذشته انجام شد.
وی با اشاره به اقدامات فرهنگی جهاد دانشگاهی اذعان داشت: طرح تربیت الگوی فارغ التحصیل دانشگاه ها با عنوان "هفت شهر شایستگی" در قالب هفت ویژگی طراحی شده که در آن محورهای عبادی و مناسک رشد فردی، اخلاقی و تعاملات اجتماعی خانواده، اشتغال دانش بنیان فعالیت های سیاسی و اجتماعی دانشجویان و محیط زیست مورد توجه بوده است. 40 طرح در این راستا در واحدهای فرهنگی جهاد دانشگاهی اجرا شد.
وی با بیان اینکه 26 هزار دانشجو در 2 دانشگاه و 6 موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی در حال تحصیل هستند، گفت: 43 مرکز علمی کاربردی جهاد دانشگاهی با 64 هزار دانشجو در مجموع 10 درصد کل دانشجویان علمی کاربردی را تشکیل می دهند.
طیبی ادامه داد: 135 مرکز آموزش تخصصی کوتاه مدت با ظرفیت 600 هزار نفر در سال تاکنون 6 میلیون و 100 هزار نفر از آموزش های تخصصی کوتاه مدت برخوردار شده اند.
طیبی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی در خصوص عرضه فناوری های تولیدی خود با مشکلات عدیده ای مواجه است، خاطرنشان کرد: فناوری هایی که توسط مراکز جهاد دانشگاهی ساخته می شوند از استقبال خوبی برخوردار نیستند و دستاوردهای آنها عملا غیرکاربردی شود.
رییس جهاد دانشگاهی عدم اطمینان به توان داخل و علاقه به خرید از کشورهای خارجی را عامل عدم استقبال جامعه از فناوری های ساخت داخل توسط جهاد دانشگاهی عنوان کرد و افزود: ایجاد مرکز آزمایشگاه مرجع علمی در کشور ضروری است.
وی با بیان اینکه تولید فناوری در کشور باید متولی داشته باشد، تأکید کرد: در حوزه علمی و پژوهشی باید الزامات مورد نیاز در کشور ایجاد شود.
طیبی با اشاره به شرایط پسا تحریم و قطعیت ورود کشورهای خارجی به بازار داخل عنوان کرد: در دنیا عرف است که بخش مناسبی از بازار در اختیار کشور میهمان قرار دهند تا بتوانند امتیاز انتقال فناوری را دریافت کنند.
رییس جهاد دانشگاهی پیشنهاد داد برای صنایع تکرارپذیر کشور می توانیم لیسانس تولید را خریداری کنیم و همچنین پیمانکاران داخلی متخصص را شناسایی کرده و برای آنها همکار خارجی تعیین کنیم.
طیبی با بیان اینکه بهترین راه برای پیشرفت، حالت غیرتحریم است، خاطرنشان کرد: در این فرصت طلایی که داریم برای کسب فناوری باید با برنامه ریزی صحیح و هوشمندانه و استفاده از فرصت ها تلاش کنیم.
پایان پیام/
نظر شما