مرجعی که رفیقِ شاگردانش بود / عالمی که پس از اخذ اجازه اجتهاد به نجف می رود

خبرگزاری شبستان: آیت الله حسینی مازندرانی گفت: آیت الله میرزا هاشم آملی علیرغم مقام مرجعیت، در نهایت تواضع، رفیق شاگردان بودند.

خبرگزاری شبستان: در ادامه بررسی زندگی علمای ربانی در این فرصت با شرح زندگانی آیت الله میرزا هاشم آملی  از مراجع معاصر شیعه و والدِ اخوان لاریجانی همراه می شویم. به همین منظور گفتگویی با آیت الله سیدرضا حسینی مازندرانی که یک دهه از محضر ایشان استفاده کرده و هم اینک، تولیت مدرسه علمیه و امام جماعت مسجد جامع امام حسین (ع) شهرری است، داشتم که شرح آن از نظرتان می گذرد.

 

وی با بیان اینکه پس از هجرت آیت الله میرزا هاشم آملی از نجف اشرف به شهر مقدس قم از درس ایشان استفاده می کردم، اظهار داشت: هر هفته و گاهی چند بار در هفته خدمت آن عالم ربانی رفته و از محضرشان مستفیذ می شدم. بارها نیز در جلسات دو نفره از محضرشان استفاده و گاهی گعده های علمی داشتیم.

 

آیت الله میرزا هاشم آملی؛ عالمی، مرجع پرور

تولیت مدرسه امام حسین (ع) شهرری ادامه داد: درس آیت الله میرزا هاشم آملی در قم محل حضور مراجع و مجتهدین و علمای آینده عالم تشیع مانند آیات عظام، حسن زاده آملی، صالحی مازندرانی، مظاهری، جوادی آملی و آیات، قرحی، محمدی گیلانی، اسماعیل پور، قیاسی، محمدی و نمازی بود.

 

وی با اشاره به شخصیت انقلابی آیت الله میرزا هاشم آملی تصریح کرد: روزی مرحوم آیت الله گلپایگانی از مراجع تقلید در مدرسه فیضیه به مناسبت شهادت امام صادق (ع) مجلسی تشکیل دادند و آقای انصاری قمی منبر رفتند. در میانه مجلس عده ای از ساواکی ها حمله کرده و نظم مجلس را بهم زدند. طلاب هر یک از سویی فرار می کرد و عده ای از آنان توسط ماموران رژیم مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. حقیقتا وضع بسیار ناراحت کننده ای پیش آمده بود. بنده از مدرسه فیضیه به طرف منزل مرحوم آیت الله میرزا هاشم آملی در کوچه آقازاده حرکت کرد و به منزل ایشان که رسیده ماجرا را شرح دادم. آن مرجع عالی قدر، بسیار ناراحت شدند و چند روز عزای عمومی اعلام کردند.

 

مرجعی که رفیق شاگردانش بود

آیت الله حسینی مازندرانی ادامه داد: آیت الله میرزا هاشم آملی علیرغم مقام مرجعیت، بسیار متواضع بودند به نحوی که رفیق شاگردان می شدند.

 

امام جماعت مسجد جامع امام حسین (ع) شهرری اضافه کرد: آیت الله میرزا هاشم آملی مانند بسیاری از علمای نجف کاملا جهت دار و منظم درس می گفتند به طوری که اگر طلبه قلم به دست می گرفت و می خواست درس را بنویسد هیچگاه با مطالب اضافی روبرو نمی شد. و این یکی از تفاوت های میان نجفی ها و قمی ها است. ایشان یک دفترچه داشتند و قبل از اینکه شروع به تدریس کنند مسایل و مطالب را کاملا منظم و جهت دار در آن نوشته و بررسی می کردند، این نظم، طلاب را در فهم و تحصیل مطالب بسیار کمک می کردند.

 

تدریس در محل درس امام خمینی (ره)

وی با اشاره به اینکه آیت الله میرزا هاشم آملی از شاگردان آیات عظام، آقاضیاء عراقی، عبدالکریم حائری یزدی، میرزا حسن نائینی، محمدعلی شاه آبادی، محمد حجت کوه کمره ای و ... بودند، گفت: ایشان در دوران حضور در حوزه علمیه نجف، مدرس نیز بودند و بعد از فوت آقای بروجردی به دعوت علما به قم تشریف آوردند. در ابتدای ورود در مسجد فاطمیه شروع به درس کردند و در ادامه به مدرسه خان (مدرسه آقای بروجردی) رفتند و بعد از اینکه امام خمینی (ره) را تبعید کردند درسشان را به مسجد اعظم بردند و تاکید داشتند: «هر گاه امام به قم تشریف بیاورند ما دیگر اینجا تدریس نخواهیم کرد».

 

خنده ای بر لب، شیوه جذب طلاب

آیت الله حسینی مازندرانی افزود: آیت الله نسبت به طلاب، اخلاق کریمانه ای داشته و به آنها بسیار نزدیک، دلسوز و مهربان بودند. ایشان با رویی گشاده و لحنی زیبا و نرم می خندیدند و به دنبال هر صحبتی که می فرمودند یک تبسم بر چهره داشتند و اینگونه طلاب را جذب می کردند. البته این اخلاق را نسبت به خواص و عوام رعایت می کردند.

 

وی با تاکید بر اینکه آیت الله آملی، عالم ربانی، فقیهی مسلم، شخصیتی بزرگ و وارسته و اصولی عظیم الشأنی بودند، اظهار داشت: همه چیز در مراتب عالی در اختیارشان بود به طوری که فلسفه، فقه، اصول و حکمت را فراتر و جامع تر از بسیاری از مجتهدین می دانستند و تدریس می کردند.

 

عالمی که پس از اخذ اجازه اجتهاد به نجف می رود

تولیت مدرسه علمیه امام حسین (ع) با بیان اینکه آیت الله آملی در قم از آیات عظام، حایزی یزدی و کوه کمره ای اجازه اجتهاد می گیرند و سپس به نجف مشرف می شوند، خاطرنشان کرد: ایشان در نجف از درس آیات عظام میرزای نایینی، آقاضیا عراقی، آسید ابوالحسن اصفهانی و شیخ محمدحسین غروی معروف به کمپانی استفاده کردند.

 

استاد سطوح عالی حوزه با بیان اینکه آیت الله آملی ارتباط بسیار حسنه ای با علما و فقها داشتند، ابراز کرد: ایشان در تهران از درس آیات مدرس، شهرانی و شاه آبادی نیز استفاده کرده بود.

 

آیت الله آملی، ذوجنتین بودند

وی اضافه کرد: ایشان حقیقتا ذوجنتین بودند؛ یعنی حوزه های علمیه قم و نجف را در وجودشان جمع کرده بودند.

 

علاقه بسیار به آقاضیاء عراقی

نماینده حضرات آیات عظام در شهرری با تاکید بر اینکه آیت الله آملی به همه اساتیدشان احترام می گذاشت و از همه آنها نام می برد، تصریح کرد: سبک علمی ایشان، سبک آقاضیاء عراقی بود و هر گاه در درسشان می فرمودند: استادنا المحقق، منظورشان آقای عراقی بود.

 

وی با بیان اینکه ایشان رابطه نزدیکی با امام خمینی (ره) داشتند، خاطرنشان کرد: ایشان گاهی به جماران تشریف می بردند و نقل می کنند که امام فرمودند: «آقای آمیرزا هاشم! شما به قم بروید، تدریس و آنجا را مستغنی کنید تا طلبه ها از محضر شما استفاده کنند».

 

آیت الله حسینی مازندرانی در پایان گفت: وقتی بعد از رحلت امام (ره)، خبرگان رهبری، مقام معظم رهبری را معرفی کردند: ایشان خطاب به رهبر انقلاب نوشتند: «اینجانب انتخاب شایسته حضرتعالی را که فردی دانشمند و اسلام شناس و صاحب درایت هستید از جانب مجلس خبرگان، مایه امیدواری و تکریم می دانم و تبریک عرض می کنم».

 

پایان پیام/

کد خبر 477058

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha