شعر آئینی در جستجوی سبک های از دست رفته  دوران معصومین

علی انسانی گفت: مهمترین دغدغه رهبر معظم انقلاب در دیدار با شاعران آئینی، احیای سبک های از بین رفته شاعرانی چون دعبل خزایی، کمیت، فرزدق است که در دوران حیات معصومین می زیستند.

خبرگزاری شبستان- سرویس فرهنگ و ادب: همواره در بررسی فعالان هر صنف و گروهی، به افرادی برمی خوریم که به نوعی گل سر سبد آن جمع به حساب می آیند. کار خود را خوب بلدند و به گوشه های مختلف حرفه خود آگاهی کافی دارند. این گونه افراد حتی گاهی عمر خود را هم وقف حرفه شان می کنند؛ تاجایی که دیگر نمی توان مرزی میان زندگی و فعالیت حرفه ای آن ها قائل شد.


در میان شاعران آیینی و مداحان اهل بیت(ع)، «حاج علی انسانی» از زمره این مشتاقان و شیفتگان است که عمری را سر به آستان حضرت نهاده و با محبت اهل بیت(ع) زیسته است. مطالب زیر ماحصل گفتگویی است که با این مداح اهل بیت (ع) داشته ایم:


حاج علی انسانی شاعر و مداح پیشکسوت اهل بیت (ع) به یمن تجدید میثاق جامعه مداحی کشور با مقام معظم رهبری در سالروز تولد حضرت زهرا (س)، در ابتدای این گفتگو با اشاره به نگرش حضرت آیت الله خامنه‌ای به عرصه شعر و ادبیات آئینی گفت: شخصیت معظم له در زمینه ذوق هنری، ادبی و نیز تسلط بر ادبیات و آئین تاریخی و حماسی بی بدیل است و ایشان بر آرایه های ادبی اشراف کامل دارند؛ به طوری که هرکس با تأمل و تفکر در نقدها، تشویق ها و نگاه های ایشان می تواند به این درک و درایت عمیق پی ببرد.


انسانی، انتقادها و صراحت لهجه مقام معظم رهبری را این گونه توصیف کرد: "ایشان مداحان را از تکرار ابیات شعر برحذر می دارند و در یکی از مراسم یکی از مسئولین دفتر این نکته معظم له را گوشزد کرد."

 

این مداح پیشکسوت ادامه داد: محتواى غنی مراثی برای اهل بیت نکته‏ دیگرى است که مقام معظم رهبری در باب مداحی به آن اشاره دارند و تاکید می کنند که در ارائه اشعار باید به درک و فهم مستمع توجه کرد.

 

وی خاطر نشان کرد: رهبری انقلاب تاکید دارند که برای محکم کردن اعتقاد و ایمان مردم در مجالس اهل بیت، مداحان باید به مناقب و فضیلت های  قابل فهم اهل‏ بیت (ع) بپردازند.

 

انسانی به خواسته های دیگر رهبر معظم انقلاب از مداحان اشاره کرد و تصریح کرد: رهبری انقلاب مداحان را برای بهره مندی از سبک ها و سنت های مداحان دوران حیات معصومین و بهره گیری از مضامین اشعار اشخاصی مانند دعبل، کمیت، فرزدق،برای احیای این سنت  تشویق کردند؛ از این رو مهمترین خواسته رهبری انقلاب از مداحان بهره گیری از مضامین ادبی مناسب است.

 

این مداح و پژوهشگر عرصه مداحی در ادامه با تقدیر از رهبری انقلاب به علت توجه ویژه به مقوله ادبیات آئینی، وجود حضرت ایت الله خامنه ای را نعمت بی پایانی برای امت اسلامی توصیف کرد.


حاج علی انسانی همچنین در ادامه گفتگو با شبستان با اشاره به پیشه مقدس مداحی گفت: مداحی برای من یک عشق مقدس است و هرگز به آن به عنوان یک حرفه نگاه نکرده ام. از سویی دیگر ، عشق به سیدالشهدا و خو گرفتن به محبت خاندان عصمت و طهارت، فرصتی برایم به وجود آورد تا بتوانم از نعمت صدا و ذوق شعری ام در این حوزه بهره ببرم و در بخش موسیقی نیز تحقیقاتی داشته باشم.

 

انسانی در ادامه با انتقاد از شیوه های غلط رایج شده در  مداحی سال های اخیر گفت: کسانی که اهل تحقیق باشند هیچگاه دچار اشتباه نمی شوند و این موضوع سال هاست که دغدغه من را شکل می دهد، باید یک آسیب شناسی جدی درباره این معضل صورت گیرد تا به صورت بنیادی بتوان این امر را بتوان به مسیر اصلی خود بازگرداند.

 

این مداح اهل بیت گفت: من از کودکی همه شیوه ها را تجربه کرده ام و تمام پیرغلامان نیز چنین شیوه ای را دنبال می کردند، ما از کودکی با تعزیه و تعزیه خوانی آشنا بودیم و به صورت مبنایی با مداحی آشنایی پیدا می کردیم.

 

وی ادامه داد: اما در این سال ها آن شیوه ها دیگر دنبال نمی شود و مداحان جوان نتوانسته اند از بسیاری از تجربه های چندین ساله پیشکسوتان بهره کافی را دریافت کنند.

 

انسانی در ادامه به تصحیح اخیرش بر روی کتاب «شاهد‌نامه» اشاره و تصریح کرد: این کتاب به شرح قیام تا انتقام عاشورا می پردازد که به صورت مثنوی و در وزن شاهنامه سروده شده است که من عنوان شاهنامه را روی آن گذاشتیم.


وی گفت: کتاب «چهار خیابان باغ فردوس» به قلم مرحوم حجت‌الاسلام الهامی کرمانشاهی بیش از نیم قرن پیش به دستم رسید که بسیار فرسوده و البته مهجور بود. امروز خوشحالم که توانستم این کتاب 18 هزار بیتی را احیا کنم.


انسانی در بیان دلیل نامگذاری نسخه تصحیح شده کتاب «چهار خیابان باغ فردوس» گفت: فردوسی قله‌نشینی است که هیچ کس را یارای مقابله با او نیست، اما ادیب‌الممالک فراهانی سخت‌گیر و دقیق، «الهامی» را «فردوسی شاه کربلا» می‌خواند. به همین دلیل، عنوان کتاب را با توجه به شاهنامه، «شاهد نامه» انتخاب کردم که روایت حرکت کاروان امام حسین (ع) از مدینه تا قیام مختار است.


وی از تجدید چاپ جلد چهارم کتاب شاهدنامه خبر داد و گفت: مجموعه چهار جلدی شاهدنامه که بیش از این در 3 هزار شمارگان و از سوی انتشارات منیر منتشر شده است، مجموعه‌ای است که از قیام سیدالشهدا تا قیام مختار را بررسی می‌کند.


انسانی همچنین افزود: این 4 جلد کتاب که رونمایی هم شده‌است، مجموعه‌ای کامل و بی‌نظیر از تاریخ و وقایع قیام امام حسین (ع) است که جلد چهارم این کتاب صرفا به قیام مختار می‌پردازد.
 

این پژوهشگر در پایان تصریح کرد: با توجه به اینکه اخیراً سریال مختارنامه از تلویزیون پخش می‌شود، تصمیم گرفته‌ایم جلد چهارم کتاب را با شمارگان بیشتری منتشر و روانه بازار نشر کنیم.
 

پایان پیام/

کد خبر 47730

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha