«سيدرضا صالحي اميري» رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران درباره موضوع کتاب «الگوی ارتقای سرمایه فرهنگی در ایران» که به تازگی نیز رونمایی شده است، به خبرنگار شبستان گفت: مدتهای مدیدی است که در بحث مطالعات فرهنگی متمرکز هستیم که در این حوزه عموماً با رویکرد جامعهشناختی به بحثها پرداخته میشود. در این ارتباط ما ایده جدیدی در کشور که کمتر از دو دهه سابقه دارد، تحت عنوان مدیریت فرهنگی را اتخاذ کردهایم که به صورت میان رشتهای هم مباحث مدیریتی و هم فرهنگی را در بردارد.
بازشناسی الگوهای تحول در مدیریت فرهنگی و جامعه
وی در ادامه توضیح داد: در این رشته، الگوهایی که سبب تحول در مدیریت فرهنگی و جامعه به لحاظ فرهنگی میشود را شناسایی کردهایم که حجم وسیعی از دانشجویان با بیش از 500 پایان نامه در این حوزه را شامل میشود که طی این دو دهه این پژوهشها نتیجه داده است. امروز بیش از 500 پایان نامه ارشد و دکترا و بیش از دو هزار فارغالتحصیل در این رشته روانه بازار کار شدهاند.
صالحی امیری با اشاره به کتاب «الگوی ارتقای سرمایه فرهنگی در ایران»، در مورد موضوعات مطرح شده در آن، بیان کرد: در این کتاب عمدتاً تلاش کردهایم با استفاده از ادبیات موجود در دنیا، موضوع مدیریت فرهنگی را بومی کنیم و در اختیار فعالان و محققان این حوزه قرار دهیم. اینکه چگونه میتوانیم شاخصهای سرمایه فرهنگی را بازشناسی کنیم و ارتقا دهیم و در سطح ملی و در نظام آموزشی، فرهنگی و هنری و اجتماعی از آن بهرهمند شویم، نیز از دیگر موضوعات مطرح شده در کتاب است.
سلامت و حیات جامعه در گرو افزایش محصولات فرهنگی است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان در خصوص اینکه آیا امیدی به خوانده شدن این کتاب دارید در حالیکه آمار کتابخوانی کشور در سطح پایینی قرار دارد، گفت: یکی از آسیبهای جامعه ایران، کاهش سطح کتابخوانی است و این موضوع، دلیلی برای عدم تولید ما نیست، چراکه سلامت و حیات جامعه در گرو افزایش محصولات فرهنگی است همچنان که سلامت جسمی جامعه در گرو افزایش بهداشت است. یکی از عمدهترین محصولات فرهنگی، کتاب است؛ جامعهای که در آن کتابخوانی وجود ندارد به سمت خشونت سوق پیدا میکند و ناهنجاریها افزایش مییابد. اما جامعه کتابخوان جامعهای با فضیلت و معرفت است که سرمایه خلاقی و فرهنگی زیادی را به دست میآورد.
رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران در مورد وجود اینترنت و شبکههای مجازی بیشمار و نقش آنها در موضوع کتابخوانی نیز اظهار کرد: در بحث استفاده از منابع، ما الزاماً آمار مطالعه را تنها مطالعه کاغذی تعریف نمیکنیم و این آمار را در افزایش سطح دانش و آگاهی افراد جامعه میدانیم همچنان که میتوان یک کتاب را در موبایل شخصی مطالعه کرد و مساله مهم برای ما، خواندن و افزایش خواندن و مطالعه است. در این خصوص ما نیازمند عزم و اتحاد ملی برای بالا بردن سطح مطالعه در جامعه هستیم.
وی درباره محتوای مطالعه تاکید کرد: مساله محتوای مطالعه مهمتر از مساله افزایش سرانه مطالعه است و در واقع هم تولید و هم مصرف سالم و پرمحتوا باید به شدت مراقبت شود.
مساله مهم برای ما دیجیتال کردن نسخ خطی است
صالحی امیری در بخش دیگری از این گفتوگو درباره تلاشهای کتابخانه ملی برای نگهداری و دیجیتال کردن نسخ خطی نفیس، گفت: مجموعه نفایس ما که سرمایه فرهنگی نیز محسوب میشود، باید به صورت جدی و به شدت در محیطی استاندارد محافظت شود و در اختیار پژوهشگران قرار بگیرد تا به نسلهای بعدی انتقال داده شود. متاسفانه بخش زیادی از نسخ خطیمان در خارج از مراکز استاندارد قرار دارند و برآوردمان این است که حدود 500 هزار نسخه خطی در منازل مردم و بیش از یک میلیون نسخه نیز در خارج از مرزهای کشور باشند. مساله مهمی که ما به دنبال آن هستیم این است که منابع خطی در شرایطی مناسب، به صورت دیجیتال تبدیل شود تا به درستی به نسل بعدی منتقل شود که این مهم در دست اقدام و اجرا است.
گفتوگو: محمدصالح حجتالاسلامی
پایان پیام/
نظر شما