حجت الاسلام محمد رضا ضمیری، عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اهمیت مقوله مد و مدگرایی در جامعه گفت: به لحاظ جامعه شناسی مد عبارت از یک رفتارهیجانی زود گذر است و تابع یک نوع احساس و عاطفه و دور از یک تصمیم عقلانی است.
وی افزود: پیروی ازاین نوع رفتارماندگار نبوده و تغییر پذیراست و یا یک نوع الگوی فرهنگی مربوط به کیفیت زندگی بشراست.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: معیارهای مهم مد در قالب سه بخش زیبا شناختی، قضاوت دیگران، حفظ برتری و تشخص طلبی، تقلید و شبیه سازی رفتاری است که هرکدام درجایگاه خود دارای اهمیت می باشند.
حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: مد می تواند علل وعوامل اجتماعی داشته باشد که در دوره معاصر ملاک سنی گرایش به مد در نوجوانان و جوانان و افراد کم سن و سال بیشتر شده است.
وی اظهار داشت: گاهی تنوع طلبی، تشخص طلبی، نوع گرایی، ترس ازتحقیر وعقب ماندن از فرم جامعه می تواند فرد را به سمت مد و مدگرایی سوق دهد.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم یاد آور شد: تقلید و شبیه سازی رفتاری خود یکی از عوال مدگرایی است که می تواند بسیار مؤثر باشد.
مد وابسته به انتخاب فرد و مدگرایی تابع جامعه است
حجت الاسلام ضمیری خاطرنشان ساخت: رسانه ها اعم ازدیداری وشنیداری ازجمله هنرپیشگان، فوتبالیستها، خوانندگان و ...می توانند نقش بسیار مهم و مؤثر در تبیین رفتار پوششی و رفتاری داشته باشند.
وی عنوان کرد: مد با مدگرایی متفاوت است چرا که مد یک انتخاب است و مدگرایی انتخابی نیست بلکه تابع جامعه است و این چیزی نیست که مطلوب اسلام، دین و عقل باشد.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم اذعان داشت: موبایل، لباس، ماشین، خانه و ...گاهی موجب فخر فروشی و اسراف می شود که نشات گرفته از مدگرایی می باشد که در قرآن به عنوان مراحل دنیوی نام برده شده است.
ارزشمندی انسان نزدیک شدن به ارزشهای اخلاقی ، انسانی و دینی است
حجت الاسلام ضمیری ابراز داشت: مدگرایی این نیست که انسان با صرف هزینه و اسراف به آنچه می خواهد برسد بلکه می تواند با تعمل و مدیریت مالی بهترین انتخاب را متناسب با عرف جامعه و فرهنگ بومی خود که نشان دهنده شخصیت او در خانه و جامعه است داشته باشد.
وی خاطر نشان ساخت: یکسری از امور مربوط به فرد، حکومت و ... است آنچه که به خود انسان مربوط است باید فرد سطح زندگی و شناخت خود را بالا آورد چرا ارزش انسان به این نیست که کاری انجام دهد که دیگران به او توجه کنند، بلکه انسان باید بداند ارزشمندی انسان نزدیک شدن به ارزشهای اخلاقی ، انسانی و دینی است.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: وقتی انسان بداند عبادت، حفظ سلامتی ، کمک به دیگران، رفه مشکلات و.... نوعی حسن نیت نسبت به جامعه و خود فرد است کمتر به دنبال پیروی از رفتارهای نادرست رفتاری، پوششی واخلاقی می رود.
حجت الاسلام ضمیری افزود: خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد رفتاری وتربیتی می تواند درهرجامعه ای از گزینه های مؤثری باشد که عدم محبت والدین به فرزندان، عدم توجه و احترام به نیازهای جوانان، عدم مشارکت آنها در تصمیم گیری و... سبب می شود فرد خود را به گونه ای دیگری که در شآن خانواده و جامعه نسیت نشان دهد.
تنوع طلبی در جامعه نباید سبب شکست مرزهای اخلاقی و رفتاری شود
وی با بیان اینکه بها دادن به جایگاه فرزندان امری بسیار مهم است، گفت: وقتی کودک یا نوجوان احساس کند دارای شخصیت فردی واجتماعی است هرگز به دنیال چیز دیگری نمی رود و سعی نمی کند برای نشان دادن خود در جامعه و خانواده به سمت چیزهایی برود که اورا متفاوت ازعرف جامعه نشان دهد فقط به این جهت که مورد توجه قرار گیرد.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم اظهار داشت: مسئولین مرتبط با جامعه و جوانان در نهاد های اجتماعی از جمله دانشگاه ، محیط کار، مدرسه و.... باید با تکریم و حمایت از ارزشهای خانواده نسبت به جوانان، نقش جامعه، حکومت و مراکز آموزشی را در راستای حفظ ارزشهای اخلاقی و رفتاری به نمایش گذارند.
حجت الاسلام ضمیری یادآور شد: هر نظام اجتماعی درجامعه یک مرزاخلاقی دارد که باید رعایت شود وهمچنین باید درمحدوده شرع و قانون یک تنوعی ایجاد شود اما باید مراقب بود این تنوع باعث شکست مرزها نشود .
وی ادامه داد: جامعه باید یک نظارت جدی بر اصناف و تولید کنندگان داشته باشد چرا که این امر تنها متوجه حکومت و فرد نیست بلکه نوعی هنجار شکنی است و باید نسبت به آسیبهای آن در رفتار و اخلاق اجتماعی توجه جدی صورت گیرد چرا که اگر با متولیان هنجار شکنی برخورد نشود مرزشکنی اخلاقی و رفتاری در جامعه قابل کنترل نخواهد بود.
عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نورقم بیان داشت: البته جامعه هرگز مخالف تنوع و زیبایی در نوع پوشش و ظاهر نبوده اما باید به مورادی که سبب ایجاد آسیب می شود توجه داشت به طور مثال در حال حاضر نسبت به چادرطراحی های متنوعی انجام شده است که افراد توانسته اند با توجه به سلیقه نوع چادر مناسب برای خود را انتخاب کنند.
جامعه نتوانسته از ظرفیت پویایی و خلاقیت جوانان در عرصه مد استفاده کند
حجت الاسلام ضمیری افزود: متاسفانه مسئولین و طراحان نتوانسته اند نسبت به دیگر مقوله های پوششی با توجه به زیبا شناختی افراد در جامعه تنوع ایجاد کنند وهیچ برنامه ریزی صورت نگرفته است و جایگزین مناسبی برای آن تبیین نشده است در همین راستا جوان به جهت نبود جایگزین مناسب از مد و پوششی که به نادرستی در جامعه شکل گرفته است پیروی می کند.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه جامعه ما از جوانان فعال، پویا و خلاق برخوردار است اما نتوانسته از این ظرفیت در طراحی وارائه ایده مناسب در بخش فرهنگ پوشش در جامعه استفاده کند که اگر به نوجوانان و جوانان در طرحها و قالبهای مختلف فرصت ارائه طرح و نظر با توجه به نیازهای آنان داده شود خواهیم توانست کمبودهای موجود در بخش فرهنگی را برطرف کنیم.
عو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم گفت، جامعه ، حکومت، و خانواده باید با آگاهی و عاقلانه با توجه به نیاز و تنوع طلبی نسل جوان پوششی را برای جوانان در نظر بگیرد که این انتخاب در آینده آسیبهای جبران ناپذیری را بر جامعه تحمیل نکند.
نظر شما