آزمون ۵ ساله سخت سوریه/گزارش آمانو درباره راستی آزمایی برنامه هسته ای ایران

خبرگزاری شبستان: ادامه طرح صلح ظریف در مسکو، حمایت موکد ایران از محور مقاومت، آزمون ۵ ساله سخت سوریه و بشار اسد، گزارش آمانو درباره راستی آزمایی برنامه هسته ای ایران از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ادامه طرح صلح ظریف در مسکو، حمایت موکد ایران از محور مقاومت، آزمون ۵ ساله سخت سوریه و بشار اسد، گزارش آمانو درباره راستی آزمایی برنامه هسته ای ایران از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

برنامه هسته ای ایران چگونه وارد تجاری سازی می شود؟

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان از جمله مذاکره کنندگان هسته ای جمهوری اسلامی ایران پس از به نتیجه رسیدن برجام همواره بر این نکته تاکید داشته که برنامه هسته ای ایران با اجرای برجام وارد مرحله تجاری سازی می شود. اما داستان این تجاری سازی چگونه خواهد بود؟

بنابراین گزارش، علی اکبر صالحی و معاون وی یعنی اصغر زارعان در این خصوص توضیحاتی ارایه داده اند.

علی اکبر صالحی با بیان این که در بعد فنی اطمینان می دهم که نگران فعالیت صلح آمیز هسته ای ما نباشید، گفت: البته دولت باید در بعد سرمایه گذاری کمک کند و برای این بخش اولویت قائل شود.

وی با اشاره به انعقاد قرارداد ساخت نیروگاه با روسیه و همچنین مذاکرات با چینی ها برای ساخت دو نیروگاه دیگر اظهار داشت: دولت باید در تامین مالی این پروژه ها قدم بردارد.

صالحی با اشاره به برخی دستاوردهای صنعت هسته ای، از برنامه سازمان انرژی اتمی برای راه اندازی بیمارستان بزرگ تخصصی هسته ای خبر داد و با اشاره به موافقت رییس جمهوری در این زمینه اظهار داشت: زمین احداث این بیمارستان هم تقریبا تامین شده و به زودی اقدامات اجرایی آن شروع می شود.

رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به استفاده بیش از یک میلیون نفر از بیماران کشور از رادیوداروهای تولید ایران، اظهار داشت: این در حالی است که در منطقه خاورمیانه کشور دیگری نمی تواند این کار را انجام دهد ولی ما صادر کننده رادیو دارو شدیم.

صالحی با اشاره به پروژه GNP گفت: بر اساس این برنامه تولید رادیوداروها در کشور استانداردسازی می شود، هر چند رادیوداروهای ایران هم اکنون نیز دارای استاندارد است اما با اجرای این برنامه این استانداردها مورد پذیرش بین المللی خواهد بود و عرضه کننده عمده رادیو دارو می شویم.

حمایت موکد ایران از محور مقاومت در برابر تهاجم به سوریه

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از دیدار با وزیر ارتباط و اطلاع رسانی سوریه در جمع خبرنگاران حاضر شد و با تاکید بر مواضع جمهوری اسلامی و رهبر انقلاب در ارتباط با حل معضل سوریه گفت: روابط ایران و سوریه روابط راهبردی و استراتژیک بوده است که روز به روز بر استحکام و جدیت آن بیش از گذشته افزوده می شود.

وی اظهار کرد: مهمترین نکته در ارتباط میان ایران و سوریه این است که فقط به روابط دو جانبه میان دو کشور محدود نمی‌شود بلکه تعامل این دو کشور ستون فقرات محور مقاومت به حساب می‌آید و به عنوان عاملی برای استحکام ارتباطات با کل محور مقاومت یعنی سوریه عراق و لبنان است و این ارتباط مانعی بر سر راه زیاده‌خواهی و تجاوز صهیونیست‌ها به حساب می‌آید.

ولایتی در مورد دیدار روز گذشته رهبر انقلاب با تاکید بر خطوط سیاستگذاری ایشان در این بیانات افزود: رهبری در بیانات دیروز خطوط مشخصی را برای همگان تبیین کرده‌اند و روز گذشته بر استحکام روابط با کشورهای مجموع خط مقاومت تاکید داشتند.

ولایتی در مورد حل معضل تهاجم به سوریه تصریح کرد: هرگونه راه حلی که بدون مشورت با دولت و ملت سوریه مطرح می‌شود از نظر ما قابل قبول نیست و جمهوری اسلامی آن را نمی‌پذیرد.

وی تاکید کرد: همچنین برای ما قابل قبول نیست که در خارج از مرزهای سوریه چند کشور که خود به گفتگو با معارضین علیه دولت و ملت سوریه دست به سلاح برده اند و مردم بی گناه را کشته اند به گفتگو بپردازند.

رمز موفقیت ایران حفظ انقلاب و پایبندی به فضایل اخلاقی امام (ره) است

عمران الزعبی، وزیر اطلاع رسانی سوریه در دیدار با رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه از دیدار دیروز با رهبر انقلاب و با شما مفتخریم با بیان اینکه شخص ولایتی از افراد مورد اعتماد ما و ملت سوریه است گفت: این تقدیر و احترام ما نسبت به ولایتی در درجه اول برای محبت و علاقه و در درجه بعد به جهت اظهارات و موضع گیری و رفتار سیاسی است که برای ملت و رهبری سوریه توام با شجاعت و درایت است و این رفتار بازتاب سیاست رهبر انقلاب است.

وی با اشاره به دیدار رهبری با بیان اینکه از شنیدن سخنان روشنگر ایشان بسیار خوشحال شدیم گفت: ایشان در سخنرانی خود از این جانب از احوال بشار اسد جویا شدند با اینکه سخن گفتن در حضور رهبر انقلاب آسان نیست ولی خداوند به من تمرکز داد تا سخن بگویم و تاکید کردم بشار اسد و تمام سوری ها ایمان دارند که دستهای پربرکت موجب پیروزی سوری ها در این نبرد خواهد شد.

وی در مورد روابط ایران و سوریه گفت: روابط ایران و سوریه به معنی رابطه تنها دو کشور نیست چون روابط بین المللی و سیاسی همواره دستخوش تغییر و دگرگونی است بلکه روابط ایران و سوریه روابطی برادرانه است و هیچ کس نمی تواند پیوند میان برادران گسسته ساخته و از هم جدا کند.

وی ادامه داد: به همین جهت همه در سطح افراد و سطح سوریه و رهبری کشورمان به روابط ریشه دار با ایران به شکل حقیقی ایمان داریم و چشمداشت ما این است که این روابط در بهترین وجه باشد و به روز و در تمام زمینه ها روابط پیشرفت داشته باشد.

آزمون ۵ ساله سخت سوریه و بشار اسد/هدف از جنگ سوریه شکست خط مقاومت بود

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با وزیر ارتباطات و هیئت همراه سوری ضمن خوش‌آمدگویی و ابراز امیدواری از سفر این هیئت به ایران گفت: امیدوارم این سفر هیئت سوری به ایران مثبت و سازنده باشد و در آینده ما شاهد نتایج مثبت این سفر باشیم.

وی اظهار کرد: رابطه ایران و سوریه رابطه ای راهبردی و استراتژیک است و مربوط به سنوات اخیر نیست بلکه از ابتدای انقلاب تاکنون شکل گرفته و تکامل یافته است و هیچ کس در دنیا و منطقه تردید ندارد که این رابطه کاملاً استراتژیک و راهبردی بوده است.

ولایتی ادامه داد: دولت و ملت سوریه و شخص بشاراسد امتحان سختی را در 5 سال گذشته گذرانده اند و با سربلندی از آن بیرون آمده اند.

وی ادامه داد: کسی در ابتدا باور نمی کرد دولت و ملت سوریه با امکاناتی که دارند بتوانند در برابر جنگ جهانی کوچکی که بر آنها تحمیل شد مقاومت کنند.

وی ادامه داد: هدف اولیه کسانی که به سوریه از بیرون و درون تهاجم کرده اند فقط سوریه نبوده بلکه شکستن خط مقاومت در برابر آمریکا و صهیونیست بود و آنها در اهداف اولیه شکست خورده‌اند و کار به جایی رسیده که دشمنان قسم خورده به این نتیجه رسیده اند که از راه نظامی نمی توانند این دولت و ملت سوریه را شکست دهند.

گزارش آمانو درباره راستی آزمایی برنامه هسته ای ایران

گزارش یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به نشست فوق العاده شورای حکام در ۲۵ اوت (سه شهریور) منتشر شد. در این گزارش تاکید شده اجرای برجام ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را تضمین خواهد کرد.

در این گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی بخش های مربوط به آژانس در قطعنامه2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد و اجرای روند راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات هسته ای ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک بررسی شده است.

متن گزارش به شرح زیر است:

الف) پیشرفت های جدید

الف.1) چارچوب همکاری

1- یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دوم ژوئیه سال 2015 نشست هایی را با حسن روحانی رئیس جمهور ایران و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی این کشور در تهران برگزار کرد. این نشستها در چارچوب کمک به پیشبرد حل مسائل مهم باقیمانده در ارتباط با برنامه هسته ای ایران از جمله راستی آزمایی ابعاد نظامی احتمالی فعالیت های هسته ای این کشور برگزار شد.

2 - مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران 14 ژوئیه سال 2015 نقشه راهی را برای شفاف سازی مسائل مهم باقی مانده گذشته و کنونی مرتبط با برنامه هسته ای ایران امضا کردند. در این نقشه راه اقدامات لازم در چارچوب توافق صورت گرفته برای همکاری ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی مشخص شده است. هدف از چارچوب همکاری بین ایران و آژانس سرعت بخشیدن و تقویت همکاری و گفتگو بین دو طرف به منظور حل همه مسائل گذشته و کنونی تا پایان سال 2015 است. در این روند مسائلی که به گذشته و حال مربوط می شود و ایران و آژانس تاکنون نتوانسته اند آنها را حل کنند ، حل و فصل خواهد شد.

3 - مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تا 15 دسامبر سال 2015 ارزیابی نهایی خود را درخصوص حل همه مسائل گذشته و کنونی ، که در ضمیمه گزارش نوامبر سال 2011 آمانو به آنها اشاره شده است ، برای اقدام در اختیار شورای حکام آژانس قرار خواهد داد.

داستان محدودیت های موشکی ایران در ۱۵ سال آینده

با تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد متاثر از متن برجام ایران برخی از محدودیت های موشکی را به صورت داوطلبانه می پذیرد که منتقدان معتقدند پذیرفتن این اصل به ضرر منافع ملی ایران است و مذاکره کنندگان کشورمان تاکید دارند که ایران محدودیت موشکی را عملا نخواهد پذیرفت.

بنابراین گزارش، در خصوص جزئیات محدودیت های موشکی حاکم بر ایران در طول 10 تا 15 سال گفته شده اجرای برجام باید گفت: در قطعنامه قبلی در ارتباط با فعالیت‌های نظامی و موشکی ایران از واژه ممنوعیت استفاده شده بود و کشورها مجاز نبودند که با ایران در این چارچوب از جمله فعالیت‌های هسته‌ای تعاملی داشته باشند ولی در توافق 2231 کشورها تشویق شده‌اند که در ارتباط با فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای با ایران همکاری داشته باشند.

در قطعنامه 1929 شورای امنیت در ارتباط با فعالیت‌های موشکی ایران غیر از استفاده از واژه ممنوعیت، تهدید به استفاده از اقدامات قهرآمیز نیز به کار برده شده بود، ولی ما در قطعنامه جدید شاهد استفاده از واژه محدودیت آن هم در یک محدوده زمانی مشخص شده‌ایم.

البته نباید این نکته را فراموش کرد که ایران هیچ موشکی برای قابلیت کلاهک هسته‌ای طراحی نکرده است.

ایران از تمامیت ارزی سوریه، عراق، لبنان و یمن و کشورهای اسلامی دفاع می کند

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با نوری المالکی معاون رییسجمهور عراق گفت: ما آمادگی کامل داریم تا با مجموعه سیاسی و فرهنگی عراق ارتباط داشته باشیم و تجربیات خود را در اختیار آنها گذاشته و از تجربیات آنها استفاده کنیم.

وی با اشاره به روابط عراق سوریه و لبنان و یمن و ایران افزود: امروز در جلسه ای که در خدمت رهبری بودیم ایشان نیز بر این موضوع تاکید داشتند که آمریکایی ها به دنبال راهی در منطقه هستند تا کشورهای منطقه مانند سوریه و عراق را تجزیه کنند آنها موفق نخواهند شد و جمهوری اسلامی با این اراده سوء و اقدامات خصمانه آنها علیه ملت منطقه مقابله می کند. و از کشورهای اسلامی حمایت می کند.

وی افزود: جمهوری اسلامی و تمامیت عرضی سوریه، عراق، لبنان و یمن و کشورهایی که با ما روابط نزدیک دارند دفاع می کنند و از هر نوع حرکت در جهت تجزیه آنها و توطئه علیه امت اسلامی دفاع می کند.

وی گفت: ارتباط با عراق یک ارتباط مقطعی و تاکتیکی نیست بلکه یک ارتباط بلندمدت است و منابع ایران و عراق به یکدیگر گره خورده است.

ولایتی درخصوص نقش ایران در راستای کمک به عراق افزود: عراق دولتی قانونی است که براساس آراء مردمش به وجود آمده است و هر گروهی که بخواهد نظرات خود را بیان کند باید از طریق قانون نظرات خود را اعلام کند و در عراق بیش از هر جای دیگری آزادی ابراز آراء مختلف وجود دارد.

وی ادامه داد: بنابراین اگر خارج از قوانین کسانی بخواهند کاری انجام دهند باید مطابق قانون با آنان برخورد شود و در این زمان جایی برای میانجی گری برای کسانیکه خلاف قانون حرکت کرده و آن را نقض کرده اند وجود ندارد.

ایران در راس جبهه مقابله با استکبار در خاورمیانه است

نوری المالکی، معاون رییس جمهور عراق در دیدار با ولایتی رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به روابط مطلوب ایران و عراق گفت: روابط جمهوری اسلامی و عراق نسبت به چنین خدمات علمی می تواند توسعه یابد و در زمینه های گوناگون نیازمند توجه بیشتری است تا بتوانیم در برابر چالشهایی که ما را تهدید می کنند به عنوان کشورهای اسلامی با آن روبرو شویم و موجودیت خود را داشته باشیم.

وی گفت: جمهوری اسلامی قرارگاه اردوگاه مومنان است و جایگاه حرکت مومنانی است که می خواهند با قطب های ضداسلامی مقابله کنند.

وی ادامه داد: منطقه با چالشهای زیاد و خطرناکی روبرو هست و کشورهای اسلامی به ویژه کشورهایی که دربرگیرنده پیروان اهل بیت هستند مورد هدف دشمن قرار گرفته‌اند.

نوری المالکی ادامه داد: یکی از نقاط قوت ما مراکز مطالعاتی است که می توانند در سایه پژوهشهای علمی دقیق و درست و براساس رهنمودهای رهبری اسلامی راه درستی را در پیش برگیرد و کورکورانه عمل نکند.

وی ادامه داد: به طور طبیعی جبهه مقاومت و پایداری در برابر جبهه دشمن تشکیل شده و ایران در راس جبهه مقدم مقابله با استکبار و مبارزه با استعمار سوریه، بحرین و عراق و یمن و کشورهای اسلامی که برخوردار از روحیه مقاومت هستند در این جبهه حضور دارند.

وی با اشاره به درگیری عراق در منطقه با جنگ تروریستی و بی‌رحمانه اظهار کرد:‌ این جنگ تروریستی ساخته کشورهای استکباری است و داعش و طالبان و تمام سازمانهای تروریستی که جامعه اسلامی را می‌خراشند و عراق و سایر کشورهای اسلامی را در شرایط سخت قرار می‌دهند ساخته کشورهای استکباری هستند.

تاسیسات هسته ای ایران چگونه بازرسی می شود؟

جمهوری اسلامی ایران در تمام طول دوران مذاکرات هسته ای همواره براین نکته تاکید داشته که نحوه بازرسی های آژانس بین المللی از تاسیسات هسته ای ایران یکی از موارد مهم خواهد بود.

بنابراین گزارش، ایران همواره معتقد بوده که داوطلبانه بازرسی ها را می پذیرد اما روش هایی که استثنا از دیگر کشورهای عضو NPT نباشد.

اما روش های بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران یا همان راستی آزمایی که طرف مقابل اعلام کرده در طول دوران اجرای برجام چگونه خواهد بود؟

طبق اظهارات مذاکره کنندگان کشورمان، طرفهای مقابل می‌خواستند جلوی انحراف ایران از مسیر صلح آمیز را بگیرند خب این کار را انجام دهند، آنها به دنبال این بودند که ایران به دنبال فلز اورانیوم نرود اما ما اساسا فلز اورانیوم نداریم و تا افق 10 الی 15 سال آینده نخواهیم داشت. یا در زمینه‌ فراوری می‌خواستند ما این کار را انجام ندهیم و ما سوخت‌های راکتور تهران یا بوشهر را الان در اختیار نداریم که بخواهیم به سمت فرآوری نرویم.

براساس برجام، سوخت نیروگاه بوشهر طبق قرارداد پس از خنک شدن به روسیه می‌رود. همچنین در رابطه با اراک تا 5 -6 سال آینده ساخت این راکتور به طول می‌انجامد و وقتی هم که شروع به کار کند 12 سال طول می‌کشد که سوختش در اختیار قرار گیرد.

به عنوان عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب‌ فعالیت‌ها و تاسیسات هسته‌ای‌مان طبق پادمان جامع بازرسی‌ها باید صورت گیرد. بیش از 30 سال است که ایران بازرسی‌های آژانس را پذیرفته است چرا که عضو این نهاد بین‌المللی تخصصی هسته‌ای است و تا وقتی نظم جهانی این گونه باشد و قراردادها و معاهدات بین‌المللی برقرار باشد بازرسی‌ها هم انجام خواهد شد و ادامه دارد.

علاوه براین با عملیاتی شدن برجام ایران باید اقداماتی را در راستای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک انجام دهد که آژانس مسئولیت راستی آزمایی از این اقدامات را بر عهده دارد و حضور بازرسان در این خصوص در ایران لازم است و آنها یک چک لیست دارند که ارزیابی شخصی‌شان نیست بلکه در آن لیست اقدامات و کارهایی که ایران باید انجام دهد تا رسیدن به روز اجرای توافق قید شده است.

منتقدان فنی برجام بخوانند

علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور که با حضورش در مذاکرات هسته ای توانست وزنه ترازوی فنی این مذاکرات را متوازن کند روز گذشته توضیحاتی در پاسخ به انتقادات منتقدین برجام برای مشکلات فنی این متن ارایه داده است.

بنابراین گزارش، وی یادآور شد: ما در بعد فنی علیرغم پذیرش یکسری محدودیت های ظاهری اعلام می کنیم که فعالیت های صلح آمیز کشورمان در عرصه هسته ای نه با کندی روبرو خواهد شد و نه متوقف می شود و برای این حرفمان استدلال داریم.

صالحی گفت: برخی می گویند تعداد سانتریفیوژها از 20 هزار تا به پنج هزار تا رسیده است . بارها گفته ایم که در حال حاضر 9 هزار و 100 دستگاه سانتریفیوژ کار می کند و سالانه دو کیلو اورانیوم غنی سازی می کنیم. اگر ده هزار تای دیگر هم کار می کرد این رقم سالانه چهار هزار کیلو می شد و در این شرایط فاصله ما با 30 هزار کیلو اورانیوم غنی شده فاصله زیادی است.

رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: اگر 20 هزار دستگاه سانتریفیوژ کار می کرد حداقل باید هشت سال کار می کردند تا 30 هزار کیلو اورانیوم غنی شده به دست بیاید. ممکن است گفته شود سانتریفیوژهای بیشتری می ساختیم؛ بله ، ما در 25 سال به 20 هزار دستگاه رسیدیم. الان هم البته اگر اراده باشد توان تولید سانتریفیوژهای بالا را داریم اما چه نوع سانتریفیوژ و با چه مواد اولیه و به چه منظوری؟ این سوالاتی است که باید به آن پاسخ داده شود.

ادامه طرح صلح ظریف در مسکو

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان فردا دوشنبه ۲۶ مرداد راهی مسکو می شود.

بنابراین گزارش، همزمان با برنامه سفر قریب الوقوع محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به روسیه، تهران و مسکو رویکرد راهبردی سوری سوری را برای حل بحران سوریه پیگیری می کنند که گرفتار گروههای تروریستی تکفیری تحت حمایت مستقیم و فراگیر چند کشور عربی و غربی است.

در همین رابطه وزیر خارجه ایران در راس یک هیات ایرانی هفته گذشته به دمشق پایتخت سوریه سفر کرد و در دیدار با مقامات بلندپایه این کشور بویژه بشار اسد بر ثبات دیدگاه تهران مبنی بر لزوم اجرای راهکار سوری - سوری با هدف حل بحران این کشور تاکید کرد.

ظریف و بشار اسد در این مذاکرات خاطرنشان کردند که همه باید درک کنند سرنوشت ملت ها درسایه گسترش سرطان تروریسم تامین نمی شود.

در این مذاکرات راهکارهای کاربردی برای حل مسالمت آمیز جنگی که بر سوریه تحمیل شده، مورد بررسی قرار گرفت.

ظریف تاکید کرد: اراده ملت سوریه باید قطب نمای هرگونه اندیشه و تفکر مطرح برای حل بحران باشد.

جاده پر و پیچ خم برداشته شدن تحریم ها/حکایت سوئیفت چیست؟

در بررسی مفاد مختلف برجام یا همان پیروزی واقعی ملت ایران به نقل از تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان نکته حائز اهمیت تر از دیگر نکات نحوه برچیده شدن تحریم هاست.

این همان نکته ای است که بارها مذاکرات هسته ای برایش به هم خورد اما در نهایت فرمولی برای به انجام رسیدنش به تصویب رسید.

بنابراین گزارش در تشریح این فرمول موثقترین فرد سید عباس عراقچی است که بارها به توضیح این موضوع پرداخته. در مفصل ترین موضوعات به نقل از او می توان نوشت:

اصل مذاکرات صورت گرفته بین ایران و گروه 1+5 بر اساس بی‌اعتمادی است. هیچ کدام به یکدیگر اعتماد نداشته و نداریم. مذاکرات و توافق نیز بر اساس همین روند طی شد و با توجه به این موضوع نیز تصمیم گرفته شد که سازوکاری را برای اجرای توافق در نظر گرفته شود که کارها به صورت موازی با درصد کمی ریسک به پیش برود.

در بحث تحریم باید آن‌ها یک سری اقداماتی انجام دهند و تحریم‌ها را بردارند که با توجه به بی‌اعتمادی دو طرف به یکدیگر، ما راه‌حل همزمانی را انتخاب کردیم یعنی آن‌ها تحریم‌ها را بر می‌دارند و ما تعهدات خود را انجام می‌دهیم. البته یک مشکل فنی در این ارتباط وجود دارد که تعهدات دو طرف از دوره‌های زمانی مختلف برخوردار است. یعنی این که انجام تعهدات از سوی ایران چند ماه طول می‌کشد ولی انجام تعهد آن‌ها یکی دو هفته بیش‌تر طول نخواهد کشید.

چرا مذاکره کنندگان معتقدند باید تمام قد از توافق دفاع کنند؟

با امضای توافق جامع هسته ای این متن به بدنه کشورهای امضا کننده یعنی شش قدرت جهانی، اتحادیه اروپا و ایران راه یافت.

پیش از آن که متن برجام به کشورها برسد مذاکره کنندگان دو طرف از آن ابراز رضایت می کردند و اعلام می کردند که برای اولین بار در تاریخ جهانی مذاکرات توانسته بدون جنگ بحرانی را پایان بخشد اما با ورود متن برجام به بدنه کشورها نظرات متفاوتی در این خصوص ابراز شد و منتقدان از هر دو سو شروع به واکاوی کلمه به کلمه آن کردند.

بنابراین گزارش در ایران نیز منتقدین شروع به واکنش های تحلیلی متفاوت به متن برجام و پس از آن قطعنامه تصویب شده شورای امنیت سازمان ملل متاثر از این توافق نشان دادند.

برخی ها این اقدام مذاکره کنندگان را به ضرر منافع ملی دانستند و برخی دیگر معتقد بودند بهتر از این هم می شد به نتیجه رسید. اما مذاکره کنندگان پس از رسیدن به تهران تازه کار سختشان آغاز شد و آن توجیه بند بند توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل برای افکار عمومی بود.

تمام تیم مذاکره کننده کشورمان اعم از محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونین ظریف و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست های خبری و جلسات و محافل سیاسی مختلف حضور یافتند و از این توافق و قطعنامه دفاع کردند.

کد خبر 480681

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha