به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان، از آنجاکه آموزش کودکان مؤثرترین راه مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن است و میتواند آیندهای روشن برای کشور رقم بزند نقش کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیش از گذشته باید مدنظر قرار بگیرد.
با توجه به اینکه آموزش کودکان چون نقش بر سنگ است و ماندگاری بالایی دارد بهگونهای که تا آخر عمر میتواند باقیمانده و کارایی خود را حفظ کند به همین دلیل نقش کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان که با هدف ایجاد امکانات لازم رشد و پرورش فکری و ذوقی کودکان و نوجوانان تأسیسشده و میتواند در عرصههای مختلف فرهنگی، دینی، ادبی، تعلیم و تربیت، هنر و ... رشد، بالندگی و تکامل ایجاد کند، باید بیش از گذشته موردتوجه قرار بگیرد.
سابقه فعاليت كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان به ميانه دهه چهل شمسي در سال ۱۳۴۴ برمیگردد و كودكان و نوجوانان ديروز ایرانزمین با مرغك كانون پرواز را تجربه کردند و امروز به مردان و زنان رشيد، آگاه، انديشمند و فرهیختهای تبدیلشدهاند كه امروز ايران به آنان افتخار میکند.
میلیونها كودك و نوجوان هرروز صفحههای کتابهای كانون را ورق میزنند، پاي قصهها و داستانها، تمثیلها و ضربالمثلهای ايراني مینشینند و صفحات پاك ذهن و قلب خويش را با جوهر دانش و آگاهي رقم میزنند.
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان از طريق مراکز فرهنگي ثابت، سيار شهري، سيار روستایی و پستي در سراسر ايران و با ارائه فعالیتهای فرهنگي، هنري با مخاطبان كودك و نوجوان خود ارتباطي چهره به چهره و نزديك برقرار میکند.
فعالیتهای کانون در پنج حوزه فرهنگی، هنری، ادبی، اسلامی و علمی خلاصه میشود که هریک از این حوزهها خود دارای زیرشاخههای متعددی است. به بیانی دیگر در حوزه فرهنگی، مربی برای اعضای کودک و نوجوان خود بسته به گروه سنی آنها به اجرای فعالیتهایی چون قصهگویی، شعرخوانی، معرفی شخصیت، معرفی سرزمین، معرفی کتاب، معرفی وقایع و ایام، بحث کتاب، بحث آزاد، نمایش و نقد فیلم، کاردستی، نشریه، نمایش خلاق و... میپردازد.
در حوزه هنری، اعضای کودک و نوجوان برحسب علاقه و گرایش خود میتوانند از کارگاههای نقاشی، سفالگری، خوشنویسی، عکاسی، نمایش عروسکی، سرود، پویانمایی، طراحی، ظریفتری با چوب و... استفاده کنند.
در حوزه ادبی، مربی در کارگاه نوشتن خلاق، اعضا را ترغیب به مطالعه کرده و انگیزه نوشتن را در آنها ایجاد میکند و مخاطب در سطوح بالاتر میتواند در کارگاه شعر سرایی و داستاننویسی شرکت و استعدادهای خود را شکوفا کند. حوزه فعالیتهای علمی نیز شامل زیستشناسی و نجوم میشود و در حوزه اسلامی نیز اعضا با سورههای قرآن، احادیث و احکام اسلامی آشنا خواهند.
برای آشنایی بیشتر با نحوه فعالیت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سمنان با مهدی جمال مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به گفتگو نشستیم.
چند نفر عضو مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در استان سمنان هستند؟ ۳۰ هزار و ۴۲۰ کودک و نوجوان ۷ تا ۱۷ ساله در استان عضو مراکز کانون هستند.
کانون پرورش فکری استان سمنان چند درصد جمعیت دانشآموزی را تحت پوشش قرار داده است؟ باید بگویم مراکز کانون پرورش فکری در سطح استان بیش از ۱۵درصد جمعیت دانشآموزی را تحت پوشش قرار دادهاند و تعداد ۲۳۴ هزار و ۱۰۰ جلد کتاب باردههای موضوعی فلسفه و کلیات، دینی، علوم اجتماعی، علوم عملی، علوم خاص، هنر و سرگرمی، ادبیات مشتمل بر شعر و داستان، تاریخ و جغرافیا در کتابخانههای ثابت، سیار و پستی موجود است.
از برنامههای کانون برای اوقات فراغت امسال بگویید؟ کانون بهعنوان تخصصیترین نهاد فرهنگی، هنری و ادبی در حوزهی کودک و نوجوان برای طرح اوقات فراغت در تابستان سال جاری به برگزاری کارگاههای ویژهای چون رباتیک، تئاتر ایده پرداز، پویانمایی، گامبهگام تا اندیشه و جشنوارههای متنوع فرهنگی، هنری و ادبی ازجمله جشنواره بینالمللی امام رضا(علیهم السلام)، جشنواره میراث مولانا، جشنواره سرزمین مادری و... اقدام کرد که با استقبال چشمگیر والدین و اعضا روبرو شد.
همچنین اردو که از فعالیت مهم و تأثیرگذار در حوزه تربیتی است و همواره خاطرات آن تا مدتها در ذهن کودکان و نوجوانان ماندگار خواهد بود را هم برگزار کردیم.
بیش از ۳۵ اردو در قالب اردوهای شهری، برونشهری درونشهری و اردوهای جهادی در مراکز کانون استان ویژهی اعضای دختر و پسر در فصل تابستان برگزار شد و همچنان هنوز این اردوها ادامه دارد.
مهمترین اهداف کانون چیست؟ به نظر بنده مهمترین هدف کانون پرورش فکری، پرورش فکر و خلاقیت مخاطب کودک و نوجوان است البته با توجه به مشکلات جامعه و گسترش فضاهای مجازی که امروز سخت دامن گیر متولیان امر اوقات فراغت شده، کودکان و نوجوانان از کانون و فعالیتهای آن استقبال خوب و رضایتبخشی داشتند.
مشکلات کانون در استان چیست؟ در حال حاضر تنها چالش و مسئلهای که در کانون ایجادشده میتوان به کمبود مرکز در سطح شهرستانهای پرجمعیت و نبود آن در سایر شهرها و بخشهای استان بهویژه کمبود کتابخانههای سیار در روستاهای استان اشاره کرد.
آیا طرح عمرانی نیمهتمامی دارید؟ طرح عمرانی در دست اقدام مجتمع فرهنگی هنری کانون سمنان واقع در میدان پدران آسمانی شهرک مدیران نیمهتمام است ولی سالن آمفیتئاتر تجهیز و تکمیلشده است. فاز اول این مجتمع که جزء پنج مجتمع بزرگ کشوری است سوم خردادماه همزمان با روز آزادسازی خرمشهر راهاندازی شده و سه فاز دیگر آن نیز به همت همکاران، ۹۰ درصد قابل بهرهبرداری است و انتظار میرود در هفته ملی کودک افتتاح شود.
حرف پایانی شما؟ بهعنوان سخن آخر، در دولت تدبیر و امید، دولت همدل مردم، افتخار متولی کودک و نوجوان بودن با تاریخچه و پشتوانه علمی و فرهنگی پنجاه سال تأسیس کانون، برگ زرینی است که میتواند اعتماد خانوادهها را بهتر از دیروز به کانون هدیه ببخشد و نشاط اجتماعی را با دنیای زیبای این گروههای سنی تقویت کند.
گفتگو از عصمت سالار
نظر شما