به گزارش خبرگزاری شبستان، سوریه طی سالهای جنگ سرد یکی از قمرهای اتحاد شوروی در منطقه خارومیانه به شمار می رفت. خانواده اسد از نزدیکان مسکو بودند به طوری این رابطه نزدیک به ساخت پایگاه دریایی طرطوس در ساحل دریای مدیترانه انجامید که تنها پایگاه دریایی روسها در این آبها است.
نباید فراموش کرد که دریا و نیروی دریایی علی رقم آنچه در جنگ های نوین متصور می شود اهمیت خود را حفظ کرده و حرکت های نیروهای دریایی قدرت های بزرگ نشان می دهد کشتی ها کماکان از ادوات مهم جنگی هستند. سوالی که شاید باید به آن پاسخ داد آن است که آیا روسیه تنها به خاطر حفظ پایگاه دریایی خود در سوریه اجازه سقوط اسد را نمی دهد؟
به نظر می رسد جواب این سوال منفی باشد ، رایزنی های که میان مسکو و طرف های عربی مخالف اسد صورت گرفت همگی گواه بر آن داشت که مسکو می تواند پایگاه طرطوس را حفظ کند اما این تمام ماجرا نیست. در حال حاضر روسیه در حال پیاده کردن نیروهای سبز پوش خود در خاک سوریه است. این هواپیماهای باری که عمدتا " ایل -76 " هستند از آسمان ایران و با رایزنی های تهران با مقامات عراقی اجازه عبور از عراق و سپس فرود در سوریه را یافته اند.
در همین حال تهران از اقدامات مسکو در سوریه حمایت می کند و به نظر می رسد جنگ مقابل داعش با طرح غربی آن عملا شکست خورده است به همین جهت شرقی ها به فکر ورود جدی تر به این نبرد شده اند. در این بین دو کشور ایران و روسیه با توجه اشتراکات منافع در سوریه عملا به همپیمانان طبیعی در این نبرد تبدیل شده اند که البته اعراب و غرب چندان هم از این موضوع خرسند نیستند.
اعراب در مقابل رفتار جدید مسکو سکوت کرده اند. این سکوت کمی معنا دار است. به نظر می رسد روسیه پیش اقدامات گسترده نظامی در سوریه در دیدارهای جداگانه ای که با مصری ها و سعودی ها انجام داد مواضع خود را برای آنها تشریح کرده است به همین جهت شاهد سکوت در جوامع عربی نیست به این رفتار مسکو هستیم.
از سوی دیگر در حال حاضر روسیه با ورود به سرزمین سوریه با ابزارهای نظامی دو هدف عمده را پیش خواهد برد. از یک سو اراده خود را به عنوان یک قدرت جهانی به رخ آمریکا می کشد زیرا نشان می دهد علی رقم بحران های مالی ناشی از قیمت نفت و تحریم های بین المللی می تواند نه تنها در اوکراین بلکه این بار در خاورمیانه و آن هم سوریه از سقوط یک دوست جلوگیری و دستی بر تاریخ نویسی خاورمیانه داشته باشد.
از طرف دیگر در حال حاضر یکی از مسائلی که امنیت ملی روسیه را با چالش مواجهه کرده است بحث تروریست هایی است که با کمک دولت اردوغان از خاک ترکیه به سوریه وارد می شوند. عمده این افراد از آسیای مرکزی ، قفقاز و چچن هستند که حضور آنها در سوریه می تواند پیامد های مخربی را بعد ها برای مسکو به دنبال داشته باشد. به همین جهت روسیه هم از بعد داخلی و هم بین المللی با ورود به بحران سوریه جایگاه خود را تثبیت و مناسبات امنیتی خود با همپیمانانی چون را ایران را تقویت می کند.
نظر شما