به گزارش خبرگزاری شبستان،شقایق علامه،استاد دانشگاه و تحلیل گر مسایل اجتماعی گفت: دامنه علل گرایش به اعتیاد و گستردگی عوارض ناشی از آن بسیار وسیع و فراگیر است، به همین دلیل پیشگیری، شناسایی و از بین بردن علل گرایش به این معضل امری مهم و ضروری بوده که سریعا باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه پیامدهای ناشی از اعتیاد به مواد مخدر و روانگردانها بسیار خانمانسوز و بنیان شکن هستند، اظهار داشت: درمان اعتیاد نیز نسبت به پیشگیری کاری به صرفه نیست ، البته به این معنی نیست که افراد معتاد درمان نشوند، بلکه باید پیش از ایجاد اعتیاد در فرد، زمینه های گرایش به آن شناسایی شوند و با استفاده از مطالعات کارشناسانه در ابعاد و تخصص های گوناگون، در از بین بردن زمینه ها تلاش شود.
علامه دهر با اشاره به اینکه دسترس بودن مواد مخدر و محرک ها به همراه علل دیگر زمینه گرایش فرد را به اعتیاد ایجاد می کند، گفت : به گونه ای که اگر در فرد زمینه کجروی وجود داشته باشد و مواد مخدر به آسانی در دسترس او قرار گیرد، از مصرف و توزیع آن دریغ نمی کند.
وی ، قوانین، نحوه اجرای آن ، و برنامه ریزی های مسوولان برای مهار مواد مخدر را از اولویت ها و چالش ها مهم در اجتماعی شدن مقابله با اعتیاد بیان کرد و افزود: تبلیغ همگانی درباره ضدارزش بودن مصرف مواد مخدر نیز نباید دور از ذهن بماند، زیرا امروز وظیفه تبلیغ در این زمینه، به رسانهها محدود نمی شود، بلکه باید در همه سطوح اجتماعی از جمله مدرسه و خانواده نیز انجام شود.
این تحلیل گر مسایل اجتماعی تصریح کرد: تبلیغ برضد پدیده اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر باید کارشناسانه صورت گیرد، زیرا تبلیغات و مبارزاتی که بدون ضابطه و درک شرایط اجتماعی انجام شود، نتیجه عکس به بار خواهد آورد.
علامه دهر ادامه داد: در عین حال، منفور کردن مصرف مواد مخدر و روانگردانها در ذهن آحاد جامعه، تنها با آموزشهای علمی و نوین شکل خواهد گرفت و تاثیر آن به مراتب از استفاده ابزار تهدید و اعمال قانون بیش تر است.
این استاد دانشگاه تهران ، توجه و کنترل فرزند از نظر چگونگی مصرف پول و سعی در رفع نیازهای مالی فرزندان در حد معقول، نظارت بر وضعیت تحصیلی و شغلی فرزندان و توجه به آن ها در موقع ترک تحصیل ، تحکیم پایه های اعتقادی ، آموزش فرزندان و آشنا کردن آنان با عوارض اعتیاد به جای محدود کردن آنان را از مهمترین مواردی عنوان کرد که باید در مبارزه اجتماعی با مواد مخدر توجه شود.
به گفته علامه دهر ،حمایت از خانواده های فقیر توسط دولت ، ایجاد بازار کار برای جوانان و نوجوانان، اشتغالزایی در شرایط خاص برای افراد معتاد، به نحوی که هم جنبه درآمدی برای آن ها داشته باشد و با کنترل و برنامه ریزی برای آن ها نیز زمینه ترک اعتیاد فراهم شود از دیگر موارد مهم در مقابله با اعتیاد است .
وی افزود: همچنین باید از طریق رسانه های همگانی برنامه هایی را پخش کرد که بر کانون گرم خانواده تاکید کند و از خانواده با الگوی غربی در برنامه ها انتقاد و به نحوی که بر زندگی خانوادگی همراه با محبت و به حضور و همدلی والدین تاکید شود.
این استاد دانشگاه تهران ، خاطرنشان کرد: نابرابری های اجتماعی، رسانههای جمعی، نهاد خانواده، گروه همسالان، امید به آینده و اعتیاد نوظهور، تحول ارزش ها، شادی و نشاط در جامعه، باورها و ارزش های حاکم، تحول طبقاتی نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.
علامه دهر اظهار داشت :همچنین ضرورت دارد مسوولان و دست اندرکاران مبارزه با مواد مخدر ، عملکرد دستگاه قضایی و جرم شناسی اعتیاد نوظهور، فشارهای روانی و تاثیر اعتیاد نوظهور بر سلامت عمومی با حضور اساتید و پژوهشگران مورد بررسی قرار دهند تا خانواده ها نسبت به معضل اعتیاد و خانماسوز بودن آن بیشتر احساس مسوولیت کنند.
نظر شما