امام باقر پایه گذار انقلاب فرهنگی شیعه/ عمده تلاش امام باقر صرف مبارزه فرهنگی شد

خبرگزاری شبستان: امام باقر(علیه السلام) در مبارزات فرهنگی خود عرضه دیدگاه‌های صحیح اسلامی، روشنگری نسبت به انحرافات فلسفی، فقهی، کلامی، تفسیری، تاریخی و اخلاقی و تربیت شاگرد را دنبال می‌کرد.

خبرگزاری شبستان - رشت، زندگي امام باقر(عليه‌السلام) مصادف با دوران پر تلاطم زوال بنی اميه بوده است، اما به دليل شرايط خاص آن زمان ايشان از نظر سياسی در انزوا بودند و اعتراض‌هایشان، با اينكه در اين راه تا سر حد شهادت حركت كرد، به صورت يک نهضت سياسی همه جانبه برای سرنگونی رژيم بنی اميه نينجامي. ‌ایشان دريافته بود فرهنگ تشيع در انزوا قرار دارد و به همین خاطر لازم بود به یک انقلاب وسيع فرهنگی دست بزند و با تشكيل حوزه علميه و تربيت شاگردان برجسته، فقه آل محمد (صلی ‌الله‌ عليه ‌و آله) و خط فكری تشيع را آشكار کند.

 

امام باقر(علیه السلام) از زمينه سازی‌های پدرش امام سجاد(عليه‌السلام) در راستای معرفی مكتب تشيع و مبارزه با طاغوت‌ها، بهره‌برداری بسيار كرد و با تربيت شاگردان برجسته و تبيين فقه ناب اسلام و اهل‌بيت (عليه‌السلام) بزرگ‌ترين قدم را برای شناسايی تشيع و مكتب اهل بيت (عليه‌السلام) برداشت .امام پنجم در سن چهار سالگی در كربلا و ماجرای عاشورای حسينی حضور داشت و در سفر كوفه و شام، همراه پدر همه ماجراها را می‌ديد و براساس فرهنگ عاشورا تربيت شد و تجسمی از ارزش‌های والای انسانی و كمالات اخلاقی بود.

 

امام باقر بنیان گذار علم اجتهاد و اصول

حجت الاسلام غلامرضا شفیعی زاده، امام جمعه موقت رشت با اشاره به سالروز شهادت امام باقر(علیه السلام) اظهار کرد: چند خصوصیت بازر در زندگی امام باقر(علیه السلام) به چشم می‌خورد که نخستین آنها این است، جدی پدری ایشان به امام حسین(علیه السلام) و جد مادری اش به امام حسن(علیه السلام) می‌رسد.

 

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر گیلان خاطرنشان کرد: اگرچه امام صادق(علیه السلام) موسس و مروج مذهب شیعی و جعفری است اما امام باقر(علیه السلام) پایه گذار این نهضت بود.

 

شفیعی زاده افزود: امام باقر(علیه السلام) پایه گذار انقلاب فرهنگی شیعه بود.

 

وی یادآور شد: حرکت دامنه دار امام صادق(علیه السلام) که همه ریزه خوار سفره فکری و معنوی این امام همام هستیم از زمان امام باقر(علیه السلام) آغاز شد.

 

امام باقر بنیان گذار علم اجتهاد و اصول

امام جمعه موقت رشت، امام باقر(علیه السلام) را بنیان گذار علم اجتهاد و اصول دانست و گفت: امام پنجم خدمات فراوانی به جامعه علمی مسلمانان به ویژه تشیع انجام داد.

 

وی یادآور شد: ابزاری که امروز در اختیار مجتهدان و مراجع قرار دارد و به وسیله آن مبانی دینی، شرعی و مسائل اسلامی را برای جوامع اسلامی استنباط می‌کنند بنیانگذارش امام باقر(علیه السلام) است.

 

 شفیعی زاده افزود: پیامبر اکرم(صل الله علیه و آله و سلم ) لقب باقر به معنای شکافنده علوم را به ایشان داد که در قالب پیامی توسط جابر بن عبداله انصاری به امام رسید.

 

شاگردان امام باقر(علیه السلام)

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر گیلان با اشاره به شاگردان امام باقر(علیه السلام) گفت: جابر بن یزید جعفی، حمران بن اعین، زراره بن اعین، عامر بن عبدالله جذاعه، حجر بن زائده، عبدالله بن شریک عامری، فضیل بن یسار بصری، ابوبصیر یحیی اسدی و ابوحمزه ثمالی از یاران برجسته امام محمد باقر(علیه السلام) بودند.

 

وی اظهار داشت: بسیاری از راویان احادیث امام صادق (علیه السلام) ابتدا شاگرد امام باقر (علیه السلام) بوده‌اند.

 

شفیعی زاده با اشاره به نکاتی اخلاقی از امام باقر(علیه السلام)، خاطرنشان کرد: هر کس با دوست بد همنشین شود، خود را در موضع اتهام قرار دهد و بر زبان خود کنترل نداشته باشد، پشیمان خواهد شد.

 

امام جمعه موقت رشت اذعان کرد: امام باقر(علیه السلام) سه خصلت نیکوی گذشت از کسی که ظلم کرده، پیشقدم شدن در آشتی و پایان دادن به قهر و کدورت و برخورد بزرگوارانه با نادان را از مکارم اخلاق بیان فرموده است.

 

حجم وسیعی از روایات گویای اوضاع خشونت‏ آمیز و ظلم و تجاوز حاکمان وقت نسبت‏ به دین، مسلمانان و امام باقر(علیه السلام)است، به گونه‌‏ای که امام(علیه السلام) بارها تقیه می‏‌کرد و سرانجام نیز بر سر تعارضات مبنایی با نظام خلافت ظالمانه، توسط هشام به شهادت رسید.

عمده تلاش امام باقر صرف مبارزه فرهنگی شد

حجت الاسلام حسین زارع، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فومن به شرایط سیاسی دوران امامت امام باقر(علیه السلام) اشاره و اظهار کرد: در دوران این امام زمینه‌های انقراض امویان و روی کار آمدن عباسیان فراهم شد و بعد از حادثه خونین کربلا که چهره ننگین بنی‌امیه را سیاه کرد، نفرت مردم از اعمال امویان زیاد شد و عده زیادی بسوی اهل بیت(سلام الله علیها) هدایت شدند.

 

وی ادامه داد: مردم به جهات متعددی از جنگ و درگیری نظامی با حاکمان روگردان شده و به تدریج به طرف معارف و علوم الهی گرایش پیدا کردند و هزاران حدیث از زبان امام باقر(علیه السلام) در توضیح و تبیین معارف اسلامی، قرآنی، فقهی و تفسیری در دسترس جامعه اسلامی قرار گرفت.

 

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فومن اظهار داشت: عمده تلاش امام باقر(علیه السلام)، صرف مبارزه فرهنگی، تبیین و تدوین سنت نبوی و اسلام ناب شد.

 

وی درباره جایگاه علمی امام باقر(علیه السلام)، اعلام کرد: دوران امام پنجم را عصر فقاهت نامیده‌اند، چون دستگاه اموی فقهای زیادی در مدینه داشت تا حضرت را از مرجعیت عامه بیرون کنند اما امام باقر(علیه السلام) از چنان علمی برخوردار بود که دانشمندان دیگر با وجود ایشان به چشم نمی‌آمدند.

 

زارع، تشکیل جلسات علمی را از راهکارهای امام باقر(علیه السلام) برای مقابله با خرافات و بیان معارف شیعی برشمرد و گفت: امام باقر(علیه السلام) در مبارزات فرهنگی خود عرضه دیدگاه‌های صحیح اسلامی، روشنگری نسبت به انحرافات فلسفی، فقهی و کلامی، تفسیری، تاریخی، اخلاقی و تربیت شاگرد را دنبال می‌کرد.

 

وی پاسخ گویی به ابهامات مردم حتی از ادیان دیگر را از ویژگی‌های برجسته امام باقر(علیه السلام) خواند و افزود: ویژگی مهم دیگر امام پنجم در کنار برتری علمی، سرآمدی ایشان در معنویت، اخلاق و عبودیت بوده است.

 

 رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فومن تاکید کرد: امام باقر(علیه السلام) همان طور که علمشان بالا بود، طاعت و بندگی آن حضرت نیز در مقابل خداوند بیشتر بود.

 

امام باقر، امامت را مانند نبوت مبتنی بر قرآن معرفی کرد

زارع به نقش امام باقر(علیه السلام) در تبیین جایگاه ولایت در معارف اسلامی، گفت: امام با تکیه بر قرآن، رهبری شیعه و تقویت مبانی پیروی از آن را معرفی می‌کرد و می‌کوشید تا امامت را نیز مانند نبوت، امری الهی و مبتنی بر قرآن تبیین کند.

 

وی اذعان داشت: دیدگاه امام باقر(علیه السلام) در مورد رهبری شیعه بر احادیث نبوی که بر شباهت و قرابت میان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و حضرت علی (علیه السلام) تاکید می‌کرد و دیدگاه‌های ایشان در این‌باره، تاثیر ویژه‌ای بر مردم گذاشت و بسیاری از تهدیدها و خطرات را از تفکر شیعی دور کرد.

 

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فومن با اشاره به حدیثی از امام باقر(علیه السلام) درباره ولایت، اعلام کرد: اسلام بر پنج رکن نماز، زکات، روزه، حج و ولایت پایه گذاری شده و در هیچ چیز به قدر ولایت توصیه و تاکید نشده است.

 

زارع اظهار داشت: امام باقر(علیه السلام) در حدیث دیگری فرموده، هر کس از ولایت اهل بیت(سلام الله علیها) منصرف شود، از بهشت منصرف گردد.

 

کد خبر 487854

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha