به گزارش خبرنگار شبستان، همایش پژوهشی نمایش و جلوه های آیینی حج عصر دیروز در سالن امیرحسین فردی برگزار شد که دکتر محمدعلی رجبی و دکتر علی اصغر فهیمی فر در بخش اول این همایش سخنرانی کردند.
دکتر محمدعلی رجبی با موضوع حج نماد عینی تجرد در فرهنگ اسلامی در این همایش به سخنرانی پرداخت و گفت: امام صادق (ع) و امام رضا (ع) فرمودند" این روح قدسی است که شعر قدسی را بر زبان شاعر جاری می کند". وقتی روح القدس چیزی بر زبان ما می گذارد حافظ لسان الغیب می شود و هنرمند نقاش و تئاتر ما هم در اثرش روح قدسی جاری می شود.
دکتر رجبی ادامه داد: در عالم نقاشی توصیه می کنیم که سعی کنید مثل زبان قرآن را برای آثار خود انتخاب کنید، قرآن قصه دارد اما قصه هایش رمان نیست.
وی با بیان اینکه قصه های قرآن قصص ربانی است، عنوان کرد: این قصص هم واقعیتی در عالم خارج دارند و مبین حقیقتی بالاتر از خود هستند و هم اینکه همیشگی هستند، به عنوان مثال داستان موسی و فرعون بوده است و خواهد بود. این داستان ها مدام تکرار می شوند، رجبعلی خیاط داستان یوسف و زلیخا بود که تکرار شد.
این پژوهشگر تصریح کرد: ملاصدرا فیلسوف بزرگ فرموده است" انسان دو گوش دارد در یکی شیطان و در دیگری فرشته می خواند". فرشته ما را به نیکی ها دعوت می کند که اوج آن مقام محمود است در آینه فرشته، خود و زیبایی ها را می بینیم و در آینه شیطان، نفس اماره را می بینیم که خود شیطان هم از نفس اماره فرار می کند. بدین ترتیب دو تمدن است که یکی مظهرش فرشته و دیگری مظهرش شیطان است.
رییس سابق کتابخانه ملی با بیان اینکه "رو مجرد شو مجرد را ببین" اظهار داشت: در بخش مجسمه سازی به ما گفتند خاکی داری و آبی، خاک همه قابلیت ها را دارد اما نمی تواند شکل پذیر باشد، آب روحی است که با خاک ترکیبی به نام گل درست می کند که می تواند از آتش بگذرد و مقام شود. این آتش، آتش عشق است.
دکتر رجبی با اشاره به اینکه طلب اولین مرحله است، یادآور شد: حاجی به کسی می گوییم که اول طلب می کند در روایتی شیعی داریم که حاجی همین که تصمیم می گیرد بیاید از همین جا حاجی شده است، طلب بسیار مهم است. در فرهنگ یونانی به معنی تطهیر است در واقع ما با طلب خود را تطهیر می کنیم.
وی با بیان اینکه مراسم حج مراسم تطهیر است، عنوان کرد: خوش به حال کسانی که در ماجرای قبلی در مکه به گلوله بسته شدند و خوش به حال اینان که رمی جمره کردند و به دست طاغوتیان رفتند. وقتی آقای عزت الله انتظامی به مکه رفتند قبل از بازگشت از او پرسیدند چه آرزویی داری و او گفت دوست دارم بمیرم و همین حس و حالم حفظ شود.
این پژوهشگر بیان کرد: اگر به روی طاغوت بایستیم طاغوت جلوه کند و اگر روبروی الله بایستیم الله جلوه می کند. در روایات داریم که پدری که فرزند خود را به میدان جنگ می فرستد ثوابی بیشتر از فرزند شهید خود دارد، من از این روایت استفاده کردم و تابلویی کشیدم، هر کس آن را می بیند می گوید ابراهیم و اسماعیل است اما صورتگری آنها نیست جوان تفنگ به دست با لباس سپاهی در حال بوسه بر دست پدر است.
دکتر رجبی خاطرنشان کرد: سه سال پیش مجله گاردین در مقاله ای نوشت نوعی عکاسی در ایران ظهور کرده که می توانیم بگوییم عکاسی انقلاب اسلامی است. عصر، عصر معنویت است هویت ما باید با هویت معنوی شکل گیرد و حج ما را به این امر متذکر می کند، امیدوارم همه در عالم هنر حاجی شویم.
نظر شما