به گزارش خبرنگار شبستان، انجمن روزنامهنگاران مسلمان در چارچوب همکاریهای جدید با قوه قضاییه عصر دیروز در نشستی خبری با حضور مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه و دبیر کل انجمن روزنامهنگاران مسلمان با هدف تشریح نحوه همکاریهای فی ما بین برای پیشگیری از وقوع جرم در محل این انجمن برگزار کرد.
دکتر اسدالله جامی، مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه در این نشست با اشاره به اینکه اصل 156 قانون اساسی در مقام تبیین وظایف قوه قضاییه است، گفت: در چهار بند این اصل وظایف قوه قضاییه برشمرده شده و بند پنجم قوه قضاییه را ملزم به اقدام مناسب جهت پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان کرده است.
به گفته وی، یک سال و اندی است که رییس قوه قضاییه برای اجرایی شدن بند پنج اصل 156 قانون اساسی معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم را تشکیل دادهاند و سه حوزه پیشگیریهای امنیتی و انتظامی، پیشگیریهای قضایی و پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی را تعریف کردند و آنچه در هر سه حوزه مشترک مطرح است در یک کلمه ایجاد بستر جلوگیریکننده از شکلگیری جرم در جامعه است.
مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه با اعتقاد بر اینکه در شرایط کنونی جامعه جهانی و جامعه ما متأسفانه نه در جرم محدود میماند و نه جریمه، تصریح کرد: اگر کسی به عنوان شهروند مرتکب جرم میشود، برای وی جریمه در نظر گرفته میشود و اطرافیان این شخص بدون ارتکاب جرم متأثر از جرم میشوند، به عنوان مثال دختر مجرم موقعیتهای خوب ازدواج را از دست میدهد و خویشان وی نیز بدون مرتکب شدن جرم جریمه میشوند. بدین ترتیب یکی از آفات برخورد کنش پذیرانه و انفعالی با جرم این کنش اجتماعی است.
وی خاطرنشان کرد: جریمه جرم ولو عادلانه باشد، اجرای حکمها را در ناگزیری از حدود مرزها قرار میدهد. اجرای حکم یک سری الزامات گریزناپذیر دارد. الزام به معنی عبور از مرز عدالت اجتماعی است.
جامی با بیان اینکه هزینهها در حوزه جرم و آسیب اجتماعی با هزینه ها در حوزه بهداشت اجتماعی قابل قیاس نیست، بیان کرد: در حوزه بهداشت یک ریال سرمایهگذاری را معادل 10 ریال صرفهجویی در حوزه بهداشت میدانند اما جریمه اجتماعی عدم آموزش مهارتهای ارتباطی قابل محاسبه نیست، بنابراین ناگزیریم پیشگیری از وقوع جرم را جدی بگیریم، وجوهی که ما را ملزم به پیشگیری میکند الزام به قانون اساسی، محدود نبودن دامنه جرم و جریمه و تحمل هزینههایی در حوزه جرم و آسیب اجتماعی است که با بهداشت اجتماعی قابل قیاس نیست.
مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه جرم را حلقهای از زنجیره بزرگ و حاصل فرآیند پرمؤلفه دانست و افزود: ما در قوه قضائیه با جرم مواجه هستیم، نه علل و شرایط آن، در صورتی که اختلالات ژنتیکی، وراثت، عوامل فیزیولوژیکی، گرما و سرمای هوا و مسایل آموزشی و اقتصادی میتواند عامل جرم باشد.
وی عنوان کرد: برای اینکه جرمی واقع نشود، خانواده، نهاد مسجد و نهادهای اجتماعی و اقتصادی باید کار خود را انجام دهند، به عنوان مثال اگر مادری در رفتارهای تربیتی کوتاهی کند، زمینهسازی برای ابتلا به اعتیاد و آسیبهای مرتبط با آن کرده است. اگر مادر در تربیت دختر اهمال کند، زمینه طلاق و آسیبهای حاشیهای آن همچون کودکان کار و زنان خیابانی را فراهم کرده است.
مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه از صدای رسای رسانه استمداد خواست و گفت: صدای ما رسا نیست. جرم مسئله ما نیست ضمن اینکه شدیدا مسئله ماست. همه اجزای اجتماعی به خصوص رسانهها باید به ما در مسئله پیشگیری از جرم کمک کنند. بخش عمده جرایم ناشی از جهل اجتماعی است به گونهای که افراد جرمی مرتکب میشوند که نمیدانستند، بر این اساس ظرفیتهای علمی در زدودن جرم مؤثرند. مقام معظم رهبری داناییمحوری را عامل پیشگیری از جرایم اجتماعی معرفی فرمودند.
جامی از تشکیل معاونت علمی و فناوری به عنوان یکی از کارهای خوب دولت نهم یاد کرد و افزود: این سؤال مطرح است که چه نسبتی میان بودجه حوزه فناوری و حوزه علوم انسانی وجود دارد و سؤال دیگر اینکه آیا آن احتمالی که برای تأسیس پارک علم و فناوری داریم برای پارک علم و جامعه داریم؟ برای بیماریهای مختلف جسمی پژوهشگاه داریم، آیا برای مسایل اجتماعی پژوهشگاهی با عنوان آسیبهای اجتماعی داریم؟
وی خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان میدهد که میزان افسردگی در افراد متأهل 3/2 برابر بیشتر از افراد مجرد است. این همه مقدمهچینی و هزینه برای ازدواج میشود اما به جای آرامسازی منجر به تنش میشود و البته علت این مسئله جای سؤال و بحث است.
مدیر کل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضائیه معتقد است، گروهها و شخصیتهای مرجع اجتماعی با نوع سلوک و نوع بودن، میلی را در کودک به وجود آوردند که چون کودک نمیتواند به آن میل برسد از ناکجاآباد جرم و جنایت و زندان و یا سیاه آباد دق کردن و مردن سر در میآورد.
جامی یادآور شد: رسانهها باید به مراجع اجتماعی که از کانال ورزش، کوچه هنر و یا خیابان سیاست آمدهاند، متذکر شوند که با هستی خود حق به آتش کشیدن زندگی دیگران را ندارند.
وی با تأکید بر لزوم استفاده از ابزارهای فرهنگی همچون وبلاگ، سایت، سریال، کتاب و نهادهای اجتماعی در بحث پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی تصریح کرد: این استفاده نیاز به بعثت عمومی دارد. ما به یک جامعه مبعوث شده برای پیشگیری از جرم نیاز داریم و برای رسیدن به این بعثت باید به یک حس مشترک برسیم که رسانه این نیاز وظیفه را به عهده دارند.
بر اساس این گزارش، اختری، دبیر کل انجمن روزنامهنگاران مسلمان در ادامه این نشست از برگزاری نخستین کارگاه آموزشی تخصصی روزنامهنگاری پیشگیرانه در 13 و 14 تیر و 20 و 21 تیر در محل انجمن روزنامهنگاران مسلمان خبر داد و گفت: برخی خبرنگاران بخش حوادث به دلیل عدم اشراف به کار خود، گاه به جای جرمستیزی با ادبیات و قلم خود جرمخیزی میکنند. انجمن روزنامهنگاران مسلمان به منظور جلوگیری از این مسئله و آشنا شدن روزنامهنگاران با علل و عوامل جرم و زمینههای آن اقدام به برگزاری کارگاه تخصصی روزنامهنگاری پیشگیرانه کرده است.
پایان پیام/
نظر شما