به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ دکتر محمدحسین پاپلی یزدی، استاد دانشگاه و پژوهشگر در جلسه هم اندیشی با محوریت راهبردهای تدوین سند توسعه روستایی در خراسان شمالی، عنوان کرد: به دلیل اشتباه بودن مدل توسعه کشور در سال های 46 تا 1350 و ترویج کشت چغندر قند، گوجه فرنگی و ایجاد کارخانه های قند و کمپوت سازی در پهنه جغرافیایی خراسان، اکنون با بحران جدی زیست محیطی در این منطقه روبرو هستیم.
وی توسعه روستایی را بر اساس تعریف بانک جهانی، بیرون آوردن فقرا از فقر دانست و عنوان کرد: باید تعریف روستا در منظر بانک جهانی را تغییر داد و روستاها را تولید محور کرد و با درس گرفتن از گذشته، مدل توسعه را طوری طراحی کرد که سبب بحران در 50 سال آینده نشویم.
وی افزود: در راستای توسعه کشور و توجه به مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، راه را اشتباه رفتیم و با دادن خدمات به روستاها نه تنها تولید محور نشدند بلکه شاهد مهاجرت هم هستیم، بنابراین باید زیرساخت ها و خدمات را به کمک تولید برد نه اینکه با دریافت خدمات، مصرف انرژی زیاد شود.
وی تصریح کرد: با مدل توسعه غلط مناطق محروم، اکنون حدود 45 درصد خانوارهای روستایی شرق کشور تحت پوشش کمیته امداد هستند و باید با هماهنگی بین واحدهای مختلف، پول را به سمت تولید هدایت کنیم.
وی گفت: مدل توسعه روستایی، مشکل مدیریتی هم دارد و مدیریت هماهنگ و یکپارچه نداریم و لازم است برای محور تولید قرار گرفتن روستاها، مشارکت مردم را داشته باشیم و با مهندسی اجتماعی و فنی در راستای کاهش تقاضای آب و سپس کاهش مصرف آب و افزایش راندمان آب، خاک و انرژی گام برداریم.
عضو اصلی کمیسیون جغرافیای فرهنگی انجمن جغرافیدانان جهان، با تاکید بر اینکه اکنون دشت ها در خراسان شمالی و کشور با مشکل روبرو هستند، افزود: این تقصیر مردم نیست، چرا که مافیای آب در ایران داریم.
دکتر پاپلی یزدی بیان کرد: اکنون در پی انتقال آب از دریای عمان به مشهد و نیز خرید آب از کشور تاجیکستان هستیم، اما این روش ها راهکار قطعی نیست بلکه باید مدل مصرف آب و خاک را تغییر داد و از بحران زیست محیطی در این زمینه کاست.
وی تصریح کرد: در هیچ جای دنیا توسعه کشاورزی به تنهایی میسر نیست، بلکه کشاورزی با وجود صنایع تبدیلی سود آور است، اما متاسفانه ما در کشاورزی هم مانند نفت خام فروشیم و دولت باید همواره سوبسید و زارع و کشاورز هم ضرر دهد، بنابراین اگر خواهان توسعه روستایی هستیم باید به سمت صنایع تبدیلی برویم.
وی از آماده شدن طرح آمایش سرزمینی خراسان شمالی برای ارائه مدل توسعه روستایی به عنوان عامل اثرگذار نام برد و گفت: باید مدل های توسعه و طرح ها در حدی باشد که سبب جذب سرمایه گذار و شرکت های مشاور شود، اما اکنون در خراسان شمالی سردخانه و سیلو کم است و کشتارگاه صنعتی هم به معنای استفاده کامل از محصولات فرعی دام وجود ندارد.
وی از بین رفتن درختان ارس در خراسان شمالی که توسط روس ها از 150 سال پیش شروع شده است را فاجعه زیست محیطی دانست و گفت: ارس از مقاوم ترین چوب هاست و سالیان گذشته در کالیمانی این استان جنگل ارس بود، اما اکنون به جهنم تبدیل شده است.
عضو هیئت مدیره انجمن جغرافیدانان ایران، خراسان شمالی را از نادر استان ها و مناطقی دانست که دارای آب و هوای مدیترانه ای است و مرکز برخورد تمدن ها به شمار می رود که بجنورد مرکز همزیستی اقوام و مذاهب مختلف شده است.
دکتر پاپلی یزدی، بوروکراسی اداری را مانع توسعه دانست و عنوان کرد: باید تفکرها درست شود تا سرمایه گذار تشویق و در زمینه های تولید و گردشگری رغبت سرمایه گذاری پیدا کند.
وی بیان کرد: طرح آمایش کلی در کشور نداریم تا استان ها بر مبنای آن و در بخش کلان، طرح آمایش خود را آماده کنند، به گونه ای که اکنون آب بسیاری از رودخانه های خراسان شمالی و رضوی از کشور خارج می شود، بنابراین باید در تدوین مدل توسعه به مدل های جهانی هم توجه داشته باشیم.
به گزارش خبرنگار شبستان، سند توسعه آمایش سرزمین خراسان شمالی، در قالب 11 راهبرد و با تاکید بر 5 محور آموزش کاربردی، زیرساخت های اطلاعاتی و فناوری، جذب سرمایه گذار بخش خصوصی، تحول سازمان مدیریت اجرایی و بازشناسی توان ها و محدودیت ها، و در راستای سه سیاست آموزش و ترویج روش های بهینه کشاورزی، گسترش زمینه های آموزشی، پژوهشی و دانشگاهی و سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی تهیه شده است.
بر اساس این گزارش، 15 مهر روز روستا نام گرفته است.
نظر شما