به گزارش خبرنگار شبستان، نمایش «دارگیس» از خوزستان به نویسندگی و کارگردانی مهدی آشوغ به مدت 60 دقیقه در دو نوبت 15 و 18 در 14 مهر مصادف با چهارمین روز از جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه در تماشاخانه ماه به صحنه رفت.
مهدی آشوغ، نویسنده و کارگردان نمایش دارگیس در توضیح این نمایش به خبرنگار شبستان گفت: این نمایش برداشتی از داستان سیاوش و کیخسرو است که آن را با فضای بومی خودمان تلفیق کردم. این نمایش 5 بازیگر اصلی و 2 صحنهگردان دارد.
آشوغ با بیان اینکه داستان سیاوش و کیخسرو شباهتی به برخی آیین و رسوم خودمان داشت، عنوان کرد: یک پسر به انتقام خون پدر به پا میخیزد و شروع میکند به تقاص گرفتن.
وی با اشاره به رسمی با عنوان خونبس بین لرها بیان کرد: این رسم بدین شکل است که وقتی بین 2 طایفه درگیری شدیدی میشود خانواده قاتل دختری را به عنوان وجهالمصالحه برای وصلت و ازدواج با خانواده مقتول انتخاب میکند که پیوند خونی شکل بگیرد و بین دو طایفه صلح ایجاد شود، من این رسم را سوژه نمایش خود کردم.
نویسنده و کارگردان نمایش دارگیس خاطرنشان کرد: نمایش دارگیس به این شکل اتفاق میافتد که خونبسی که بین دو طایفه بوده است، شکسته میشود و پدر کشته میشود و پسر انتقام خون پدر را میگیرد.
آشوغ با بیان اینکه خونبس در شاهنامه هم هست، اظهار داشت: شباهتی بین داستان سیاوش با رسوم اقلیمی خودمان وجود دارد. سیاوش برای وصلت به سمت تورانیها میرود و با دختر افراسیاب ازدواج میکند و این پیوند شکل میگیرد. ما هم به همین شکل رسمی در اقلیم خود با عنوان خونبس داریم.
این نویسنده و کارگردان تئاتر در پاسخ به این سؤال که چند دوره در جشنواره سراسری سوره ماه شرکت کردید، به شبستان گفت: من امسال اولین بار است که در جشنواره سوره ماه شرکت میکنم. جشنواره سوره ماه یکی از جشنوارههای خوب و مطرح کشور است که شرکت در آن افتخار است.
آشوغ یادآور شد: وقتی فراخوان جشنواره سوره ماه را دیدم یک بندی در مورد استفاده از متون کهن دارد که جزء اولویتهای جشنواره است. بر این اساس احساس کردم میتوانم متن دارگیس را به جشنواره ارایه دهم.
وی در پاسخ به این سوال که جشنواره تئاتر سوره ماه چه تاثیری در کشف استعدادهای جوانان هنرمند دارد، عنوان کرد: این جشنواره صددرصد در شناسایی استعدادهای هنرمندان مؤثر است. مگر ما چقدر جشنواره مطرح تئاتر داریم؟
وی یکی از نقاط قوت جشنواره سوره ماه را آزاد بودن موضوع دانست و افزود: بقیه جشنوارهها چهارچوب دارند و باید سفارشی کار کنیم اما جشنواره سوره ماه اینطور نیست؛ در این جشنواره موضوع آزاد است و همه نوع نمایش داریم از نمایش دفاع مقدسی گرفته تا نمایش خانوادگی و بومی.
نویسنده و کارگردان نمایش دارگیس در پاسخ به این سوال که آیا میتوان جشنواره سراسری سوره ماه را با جشنواره تئاتر فجر مقایسه کرد به شبستان گفت: جشنواره سوره ماه فرق زیادی با جشنواره فجر نمیکند، جشنواره فجر فقط یک ویترین و نماد است؛ این دو جشنواره فرق آنچنانی با هم ندارند، شاید در جشنواره فجر هم کارهایی دیده شود که در سطح پایینتر از جشنواره سوره باشد.
به گفته این نویسنده و کارگردان تئاتر، جشنواره سوره ماه و جشنواره تئاتر فجر مکمل هم هستند و همانگونه که جشنواره تئاتر فجر ضوابط، سیستم و آیین خود را دارد سوره ماه هم ضوابط و آیین خود را دارد.
وی در پاسخ به این سوال که چه پیشنهادی برای بهتر برگزار شدن جشنواره سراسری سوره ماه دارید، اظهار داشت: در این جشنواره از سه کار برگزیده برای اجرای عموم حمایت میکنم، این سه کار در مرکز به اجرا میرود. اگر بشود به جز این سه کار، کارهای دیگر هم انتخاب شود که در شهرهای دیگر به اجرا گذاشته شود خوب است.
آشوغ خاطرنشان کرد: خوب است که برگزارکنندگان جشنواره سوره ماه 3-4 کار دیگر به جز 3 کار برگزیده را برای اجرای عموم در استانها انتخاب کنند، مثلا کار گیلان در خوزستان اجرا شود، کار خوزستان به خراسان برود و بدین ترتیب هنرمندان جوان با آیینها و شکل نمایش استانهای دیگر آشنا شوند.
نویسنده و کارگردان دارگیس اظهار داشت: من در جشنواره سوره ماه یک کار از یزد دیدم، فکر میکردم جور دیگری باشد، دوست داشتم یزدی باشد اما نبود اما همین که کار همدیگر را میبینیم خوب است من در خوزستان هیچ وقت کار یزد و گیلان را ندیدم. استانهایی که همجواری ندارند با کارهای هم آشنا نیستند و کارهای هم را ندیدند. اگر مسئولان جشنواره شرایط را فراهم کنند که چندین نمایش خوب در استانها اجرای عموم داشته باشد، خیلی خوب است شاید این کار بار مالی داشته باشد اما خالی از لطف نیست.
نظر شما