به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر سودابه بساک نژاد، دانشیار گروه روانشناسی بالینی دانشگاه شهید چمران اهواز، امروز(18 مهر) در دومین همایش ملی اعتدال با عنوان زنان، اعتدال و توسعه که در تالار اجتماعات دانشکده علوم این دانشگاه برگزار شد، گفت: خانواده بین تمام جوامع بشری اصلی ترین نهاد اجتماعی زیربنای جوامع و خاستگاه فرهنگ های بشری است.
وی با بیان اینکه بی شک خانواده سالم و ارکان آن یکی از موضوعات مهم در فرهنگ جامعه ایرانی است، افزود: گام مهم در راه تحکیم بنیان خانواده بازشناسی ساختارهای آسیب زای نهاد خانواده است که ابعاد مختلفی دارد و افزایش سن ازدواج و مجرد زیستی و تزلزل خانواده از جمله آنهاست.
دکتر بساک نژاد، تصریح کرد: سیطره نفک به مادی گرایی و نگاه فردگرایی مفرط منجر به کاهش انگیزه ازدواج و بالا رفتن سن آن شده است، نداشتن مهارت لازم برای سپری کردن زندگی و قرار گرفتن در دام فرهنگ مصرف زدگی حیات یک زندگی سالم را به خطر انداخته است.
وی با اشاره به اینکه کم شدن قبح تجرد و کاهش قداست تشکیل خانواده در افزایش تشکیل خانواده مؤثر است، اضافه کرد: امروزه شیوه های همسرگزینی تغییر کرده و جوانان علاقه مند هستند تا کمتر با اقوام و هم فرهنگ خودشان ازدواج کنند و همین امر مشکل استحکام خانوادگی را به خطر انداخته است.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر طلاق افزایش یافته و عواملی همچون اعتیاد، بیکاری، ترک انفاق، عدم تمکین، عدم تجانس فرهنگی، ناسازگاری زوح و مصرف زدگی از جمله علل مهم در فروپاشی خانواده است، ابراز کرد: افزایش انتظار از زندکی و نگاه غیرواقع بینانه به ازدواج در نسل جوان و این تصور که شریک زندگی مسئول خوشبخت کردن من می باشد نیز در تزلزل زندگی آینده مؤثر است.
دانشیار گروه روانشناسی بالینی دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطر نشان کرد: با افزایش آمار طلاق، مشکلاتی بر فرد و جامعه تحمیل می شود که می توان از جمله فقر، تک سرپرستی، بی سوادی، فرزندان فرار خانواده، اجبار به کار زنان و فرزندان و کاهش وابستگی فرزندان اشاره کرد.
وی به ویزگی های خانواده ناسالم پرداخت و اظهار کرد: عدم برقراری اعضای خانواده با یکدیگر، عدم رعایت احترام و حرمت اعضا و بی مسئولیتی، نداشتن اهداف مشترک، عدم تسلط بر رفتار و عملکرد فرزندان و داشتن کشمکش و درگیری میان اعضای خانواده از جمله این ویژگی هاست.
وی مشترکات آسیب زایی در خانواده را انکار مشکلات خانوادگی، خلأ صمیمیت، نقش های بدون انعطاف، مرزهای نامشخص، فنا شدن نیازهای فردی، ارتباط نادرست، تظاهر و فقدان حد و مرز دانست.
اصلی ترین کارکرد ازدواج «آرامش» است
همچنین در این همایش، دکتر خدیجه شیرالی نیا، عضو هیئت علمی و استادیار گروه مشاوره دانشگاه شهید چمران اهواز، اصلی ترین کارکرد ازدواج را «آرامش» دانست و عنوان کرد: در قرآن نیز به این کارکرد اشاره شده است.
وی با بیان اینکه مدیریت زن در چند مورد بررسی می شود که یکی از آنها مدیریت عاطفی است، توضیح داد: زن ها اگر می خواهند مورد سوء استفاده قرار نگیرند باید احساس ارزشمند بودن خود را بالا ببرند.
دکتر شیرالی نیا، خاطر نشان کرد: تداوم خانواده منوط به حفظ اقتدار و هویت همسران، بالا بردن دانش و تخصص، هدایت گری و همدلی است و خانم ها باید مراقب باشند که نقش همسری خود را زیر پا نگذارند.
نظر شما