به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: امروز نوزدهم مهرماه مصادف با سالروز سفر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به خراسان شمالی است. ایشان در این سفر نسبت به کانون های فرهنگی هنری مساجد، تاکیدات و سفارش داشتند.
در این راستا با سعید سعادتی، معاون برنامه ریزی و توسعه ستادعالی کانون های مساجد کشور به مصاحبه ای تحلیلی پرداخته ایم تا ابعاد سخنان و تاکیدات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) نسبت به کانون های مساجد را بررسی کنیم:
سعادتی، معاون برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: به نظر من توجه مستمر، آمادگی لازم و جذب حداکثری، سه پیام مهمی بود که در سفارش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به ائمه جماعات در سفر پر برکت شان به خراسان شمالی دیده می شود.
وی ادامه داد: اولین سفارشی که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در 19 مهرماه خطاب به ائمه جماعات فرمودند تاکید بر فراموش نکردن کانون های فرهنگی هنری مساجد بود؛ در این راستا معتقدم اولین پیام و سفارش معظم له، توجه ویژه و مستمر به کانون های فرهنگی هنری، بهره مندی از ظرفیت های بالقوه و بالفعل، استفاده از پتانسیل های معنوی واستعدادهای انسانی کانون وجذب حداکثری نوجوانان و جوانان به مسجد است که در رشد و تربیت نسل آینده انقلاب اسلامی جایگاه مهمی دارد.
سعادتی تصریح کرد: امروز کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان فراگیرترین شبکه فرهنگی هنری کشور هستند که در جوار مساجد شکل گرفته اند؛ به طوری که از شهرک غرب تهران تا گیلان غرب و دورترین نقاط روستایی و مرزی کشور گسترده شده اند، بنابراین پویایی، نشاط و کارآمدی این شبکه با توجه به محوریت فعالیت های فرهنگی، هنری و دینی، نظارت ائمه جماعات سراسر کشور را می طلبد و از طرفی با توجه به اینکه امروز در عصر اطلاعات هستیم در نتیجه با ذائقه ها و سلایق و مشکلات و مسایل متنوع نسل نوجوان و جوان مواجهیم؛ بنابراین ائمه جماعات در بحث ارتباط گیری با نسل جوان نباید از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد که محل رجوع و اعتماد نوجوانان و جوانان و به ویژه خانواده هایشان است غافل شوند.
راه اندازی کانون های فرهنگی هنری یعنی احیای یک سنگر فرهنگی با محوریت مسجد
معاون برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: از طرفی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بهترین فرصت هستند که ائمه جماعات از ظرفیت این مراکز فرهنگی برای رشد و تربیت نسل کارآمد، متعهد و متخصص برای آینده انقلاب اسلامی بهره مند شوند. از سوی دیگر راه اندازی کانون فرهنگی هنری و مدیریت شایسته آن، یعنی احیای یک سنگر فرهنگی با محوریت مسجد مبتنی بر مبانی و آموزه های دینی که می تواند پاتوق نوجوانان و جوانان خودجوش انقلابی به ویژه نخبگان، هنرمندان و فعالان فرهنگی اجتماعی باشد.
سعادتی با بیان اینکه یکی از مصادیق عمران و آبادی مسجد، عمران و آبادانی مراکز فرهنگی هنری است، افزود: در این راستا کانون های فرهنگی هنری از جمله این مراکز هستند که در واقع پیوست مسجد به حساب می آیند و از سوی دیگر کتابخانه های مسجد نیز در بحث عمران معنوی مسجد و احیای کارکردهای آن و در عین حال در بحث جذب حداکثری مردم به ویژه نسل جوان به مسجد می توانند امور را تسهیل و تسریع نمایند.
وی گفت: امروز که ما به فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) شاهد هجمه های سنگین و پیچیده سیاسی و اعتقادی در قالب جنگ نرم هستیم و به ویژه خانواده ها و نسل جوان ما در تیررس این شبهات مختلف قرار دارند و دشمن مقدس ترین عقاید ما را در معرض حمله های جدی قرار داده است، ائمه جماعات مساجد می توانند با استفاده از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری ضمن جذب حداکثری مردم به مسجد و احیای کارکردهای مسجد به عنوان طبیبان روح و جان جامعه نقش بسیار خطیری را در خنثی سازی توطئه های دشمن داشته باشند، دشمنی که به دنبال جامعه عاری از دین و جامعه منهای روحانیت و مسجد است و می خواهد شکافی را بین نسل جوان با مسجد و روحانیت ایجاد کند.
سعادتی در ادامه اظهار کرد: اما به نظر من دومین پیامی که باید از فرمایشات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به ائمه جماعات برداشت کنیم بحث آمادگی لازم وهمه جانبه ائمه جماعات در عصر امروز است، یعنی ائمه جماعات باید عالِم به زمان خود باشند و در کنار مبانی و ارزش های دینی و آرمان های انقلاب اسلامی به واقعیت های جامعه امروز نیز توجه کنند. مسایل مختلف، سلایق متنوع و ذایقه های بی شمار نسل نوجوان و جوان را بشناسند، شناخت درستی از نوع مخاطب و نیازهای آن داشتته باشند و همچنین از از فناوری ها بهره مند شده و با شیوه های نوین تبلیغ آشنا شوند و نسبت به موقعیت های مختلف و اقتضائات جامعه و ترفندها و توطئه های دشمن شناخت کافی داشته باشند.
وی ادامه داد: مقام معظم ریزی(مدظله العالی) فرمودند: «فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیاز آن جوان که آنجا حضور دارد فراهم کنید، کتاب هایی وجود دارد خودتان را مسلح کنید به سلاح معرفت و استدلال». بنابراین ائمه جماعات ما باید خودشان را مجهز به سلاح علم، معرفت، شناخت صحیح و استدلال کنند چراکه امروز کار فرهنگی و کار تربیتی و سر و کار داشتن با نسل نوجوان و جوان با توجه به مسایل پیچیده فرهنگی، یک کار فنی تخصصی است و نقش ائمه جماعات یک نقش بسیار موثر و تاثیرگذار در این عرصه است که نیازمند یک سری تخصص های لازم مثل مجهز شدن به شیوه های نوین تبلیغی، آشنایی با مسایل جامعه شناسی و روان شناسی، مهارت ویژه در فن خطابه و نحوه تعامل با مردم است.
ائمه جماعات به چه مسالی توجه داشته باشند؟
سعادتی تصریح کرد: البته این مهم نیازمند یک سری مهارت ها و اقدامات مختلفی است، از جمله برنامه ریزی و تشکیل اتاق فکر در مساجد، مطالعات گسترده و عمیق در رابطه با جامعه و اقتضائات آن، نیازسنجی و موقعیت شناسی و عمل به هنگام و به اندازه، اشرافیت کامل به مبانی بنیادین فکری و اعتقادی و آمادگی به جهت پاسخگویی به شبهات نسل نوجوان و جوان با صبر و حوصله و استدلال و منطق، روشنگری، بصیرت افزایی و تقویت روحیه معنوی نمازگزاران که این موارد از جمله مسایلی است که باید ائمه جماعات در عصر امروز که ما شاهد شبکه های متنوع ماهواره ای ، شبکه های مختلف اجتماعی و جذابیت های مجازی در حوزه های هنری و سینمایی هستیم باید از سوی ائمه جماعات لحاظ شود.
مسجد ذاتا مکانی فرهنگی و تربیت کننده است
معاون برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور مسجد افزود: مسجد مکانی است که ذاتا فرهنگی و تربیت کننده است، پس باید در کنار این جاذبه های کاذب که امروز وارد جامعه شده است، آن جاذبه حقیقی و واقعی خود را بیش از پیش ارایه کند، در این بحث مسجد به مثابه خورشیدی است که از خود نور منتشر می کند و ذاتا درخشان است در مقابل آن جاذبه های کاذب که نوری غیر واقعی را ساطع می کنند.
وی با اشاره به نظرات شهید بهشتی(ره) در مورد ارتباط روحانیون با جوانان گفت: شهید بهشتی می فرمود: رابطه روحانی با مردم به ویژه نوجوانان و جوانان به مثابه رابطه ماهی و دریاست، روحانی و امام جماعت در میان مردم مثل ماهی می ماند و آب. روحانی و امام جماعت در مسجد با مردم و در بین مردم زنده است و بدون مردم و جدا از مردم نمی تواند رسالت اش را ایفا کند.
سعادتی تصریح کرد: نقش ائمه جماعات در تبیین، تبلیغ و نشر آموزه ها و معارف دینی بسیار نقش خطیری است، ائمه جماعات به عنوان یک الگوی موفق در پیاده کردن سبک زندگی اسلامی ایرانی، باید از نحوه لباس پوشیدن شان تا اخلاق، رفتار، معاشرت شان، نشست و برخاست و آمد و شد، چنان باشند تا مردم به ویژه نمازگزاران امروزی ببینند که آنها کسانی هستند که از علم، معرفت، فقه، عدالت، تقوای اسلامی، برخوردارند و آشنا به مسایل روز هستند.
تربیت صحیح نسل آینده از رسالت های ائمه جماعات مساجد است
وی با بیان اینکه امروز یکی از رسالت های ائمه جماعت پیشگامی، پیشتازی و حساسیت نسبت به کادرسازی و تربیت و صحیح نسل آینده نظام است، افزود: دشمن در صدد شکار نسل جوان و سوء استفاده از دل های پاک آنهاست بنابراین به دنبال هجمه های سنگین فرهنگی اجتماعی و سیاسی و سم پاشی و جوسازی به ویژه در میان نوجوانان و جوانان است. برنامه دشمن آن است که در میان نسل جدید از هم پاشیدگی فکری و سردرگمی و بی هویتی را ایجاد کند.
وی ادامه داد: وقتی قرار است روحانی به عنوان امام جماعت یک مسجد ایفای نقش کند و به اصطلاح داخل گود بیاید و در صحنه حاضر شود باید همه سختی ها، سنگینی ها و مسئولیت های خطیر این کسوت مقدس را به جان و دل بخرد.
سعادتی اظهار کرد: سومین پیام مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در این سفارش مهم به ائمه جماعات بحث جذب حداکثری مردم به ویژه نوجوانان و جوانان به مسجد و فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مساجد و پذیرای ایشان با مسامحه و مدارا است. توجه داشته باشیم که افراد از منظر جذب و برخورد با مخاطب به چند دسته تقسیم می شوند، دسته اول معمولا افرادی هستند که نه جاذبه دارند و نه دافعه، یک موجود ساقط و بی اثر هستند، نه موج مثبت ایجاد می کنند و نه موج منفی. دسته دوم کسانی هستند که جاذبه دارند اما دافعه ندارند، این افراد سعی می کنند همه مردم را با همه طبقات و طیف ها جذب کرده و با آنها ارتباط برقرار کنند، یعنی هم با جبهه حق هستند و هم باطل، هم با ظالم هستند و هم با مظلوم، معمولا این افراد در دراز مدت دچار نفاق و یا منفعت طلبی می شوند و با مرور زمان جاذبه این افراد که یک جاذبه کاذب است، نه تنها منجر به جذب حداکثری و مستمر نمی شود بلکه موجب دفع همگانی می گردد، اما دسته سوم، کسانی هستند که دافعه دارند اما جاذبه ندارند، این گونه افراد معمولا فاقد خصایص مثبت انسانی هستند؛ در وجودشان جهات مثبت وجود ندارد، ضمن این که در جذب نوجوان و جوانان توفیق نمی بیاند بلکه موجب دفع نمازگزاران و مومنان نیز می شوند.
وی ادامه داد: دسته چهارم ائمه جماعات هستند و عناصری هستند که هم جاذبه دارند و هم دافعه ، انسان هایی که در راه عقیده و مسلک خود فعالیت می کنند، گروه هایی را به سوی خود جذب می کنند، این افراد معمولا در مسجد خود و در محله خود محبوب دل های نوجوانان و جوانان می شوند و با محوریت آنها یک هسته، اجتماعی و فرهنگی پویا، و جریان سازی در مسجد و محله شکل می گیرد. دافعه این افراد یک دافعه حداقلی است و فقط افراد فاسد و غیرالهی را که در اقلیت هستند را در دفع می کنند و شاخص و میزان جذب و دفع آنان آیه کلیدی « أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ رُحَماءُ بَينَهُم »است. غالبا این دسته از ائمه جماعات در جذب حداکثری نوجوانان و جوانان در مسجد موفق هستند، جاذبه شان در حد نهایت و دافعه شان در حد ضرورت است.
سعادتی گفت: سیاست و تاکید ما در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به مدیران مسئول کانون های فرهنگی هنری و کتابداران مساجد به عنوان بازوان فکری، معنوی ائمه جماعات، چند شاخص و ویژگی مهم بوده است که به آنها اشاره می کنم، اولا جاذبه آنها باید در حد نهایت و دافعه شان در حد ضرورت باشد، دارای شعاع تاثیر و حوزه اثر باشند و بتوانند قشر وسیعی از جامعه را به مسجد و فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مسجد جذب کنند.
وی افزود: ثانیا یک عنصر کنش گر و تاثیرگذار باشند، و تاثیرگذاری شان یک تاثیرگذاری تمام عیار و در مسیر الهی باشد که منجر به تربیت انسان های وارسته و فرزانه گردد؛ ثالثا باید با توجه به اینکه آنها به عنوان افسران جنگ نرم و مدیران فرهنگی مسجد و محله هستند در بین اهالی مسجد به عنوان یک الگو مطرح می شوند؛ بنابراین تمامی رفتار و اعمال شان مورد توجه نمازگزاران به ویژه نوجوانان و جوانان است در نتیجه باید بسیار دقت کنند که متخلق به اخلاق حسنه باشند و عامل به آموزه های دینی و خدای نکرده کوچکترین کوتاهی ممکن است تعدادی را نسبت به دین و مبانی دینی بدبین کند و یا از مسجد زده نمایند.
وی گفت: ضمن تبریک سالروز پیام ارزشمند و تاثیرگذار مقام معظم رهبری(مدظله العالی) نسبت به کانون های فرهنگی هنری خواستار آن هستم که همکاران ام و بدنه کارشناسی ستادی و استانی، مسئولین دبیرخانه های فرهنگی هنری، ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، ائمه جمعه و جماعات محترم، مدیران دلسوز و زحمت کش کانون های فرهنگی هنری که امروز تعدادشان بالغ بر 20 هزار مرکز در جوار مساجد رسیده است، نسبت به فرمایشان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بررسی ویژه داشته باشند و هرکسی در وسع و توان خودش در جهت تحقق مطالبه و منویات مقام معظم رهبری در بحث کانون های فرهنگی هنری نسبت به ارایه ایده ها و خلاقیت های مختلف، تولید آثار ادبی، انجام پژوهش های مختلف، ارایه آثار هنری تلاش کند و با انجام برنامه ها و فعالیت های متنوع و تولیدات آثار مکتوب بتوانند در تحقق این مهم ستاد عالی کانون های فرهنگی هری مساجد را کمک و یاری و برسانند تا شاهد روزی باشیم که به جهت این همدلی و همزبانی و هم افزایی و وحدت اهالی مسجد بتوانیم کارنامه درخشانی را از عملکرد این مراکز در دیدار حضوری و اجتماع کانون ها در محضر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) را تقدیم کنیم که موجب رضایت معظم له باشد و سربلندی نظام را بیشتر از گذشته به همراه داشته باشد.
نظر شما