جایگاه خطیب در نگاه آیت‌الله بروجردی (ره) / ذکر مصایب ۱۴ معصوم، مشخصه منبر تشیع است

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام والمسلمین تاج لنگرودی گفت: افتخار شیعیان، ذکر مصایب و رنج های ۱۴ معصوم به ویژه حضرت سیدالشهدا علیه السلام در کنارِ بیان آیات، روایات و احکام در مجالس است.

حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی تاج لنگرودی، خطیب پیشکسوت، در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: اهمیت منبر به اندازه ای است که بنده پس از مشورت، استخاره و کسب اجازه از علما، منبر را شروع کردم. آیت‌الله بروجردی (ره) فرمودند: «مقام منبری ‌ها، اگر از ما بالاتر نباشد، کمتر نیست. زیرا ما در درس خارج، واسط بین اهل بیت علیهم ‌السلام و طلاب؛ و خطبا، واسط بین خدا و خلق‌ هستند».

 

خطبا، پیش و پس از منبر، مطالعه کنند

وی با اشاره به اهمیت پژوهش و مطالعه مستمر در تعیین موضوع و بیان مطلاب در منابر، افزود:  همواره پیش و پس از منبر، مطالعات زیادی دارم که نقش زیادی در جذب مخاطب و تعمیق بخشی به اندیشه های آن ها دارد. به همین سبب کتبی برای راهنمایی وعاظ گردآوری و تالیف کردم که اکنون 50 جلد است و تعدادی در آینده نزدیک به زیور طبع آراسته می شوند. برخی از کتب چاپ شده عبارتند از: اخلاق امیرالمومنین(ع)، اخلاق حضرت زهرا(س)، اخلاق آموزشی، با امام حسین(ع) به سوی بهشت، از مدینه تا مدینه (مقتل عاشورا)، سیمای حضرت زینب(س)، پیام های امام زمان(عج)، سیمای امام زمان(عج) و معجزات امام زمان(عج).

 

حضرت محمد (ص)؛ نخستین، منبری تاریخ

واعظ پیشکسوت، نخستین منبر تاریخ را متعلق به حضرت محمد (ص) در شب معراج دانست و گفت: امیرالمومنین و سایر امامان معصوم نیز منبر می رفتند؛ هرچند با شدت گرفتن اختناق و سلب آزادی ها در دوران بنی امیه و بنی عباس، میزان منابر آن بزرگوران به ویژه با نزدیک شدن به دوران غیبت، کمتر می شد.

 

ذکر مصایب 14 معصوم، مشخصه منبر شیعه است

وی، ذکر مصایب در کنار بیانِ آیات، روایات، احادیث و احکام، را ویژگی منبر تشیع بیان کرد و ادامه داد: افتخار شیعیان ذکر مصایب و رنج های 14 معصوم به ویژه حضرت سیدالشهدا علیه السلام است. یک خطیب باید پس از نام خدا، احکام دین را بیان کند؛ سپس روایات و احادیث را مطابق با موضوع جلسه و مناسبت نقل و تحلیل کند. و در پایان، مصایب امام حسین علیه السلام و خانواده و یارانش را بیان نماید. ضمن اینکه یاد امام زمان (عج) نباید فراموش شود.

این نویسنده و پژوهشگر حوزوی در ادامه با اشاره به نام تعدادی از خطیبان نام آشنا مانند شیخ رضا سراج، شیخ علی صدیق، ابراهیم معراجی، حاج اشرف کاشی و حسن غروی، گفت: فعالیتِ منبری های جوان، بااستعداد و خوش ذوق در تهران و سایر شهرستان ها، مایه دلگرمی است.

وی در ادامه به تفاوت های منبر در پیش و پس از انقلاب اسلامی اشاره و یادآوری کرد: الویت اصلی گروهی از منبری ها، بیان مسایل فقهی، احکام و ذکر حدیث و روایت و گاهی ذکر مصیبت و بی توجهی کامل به اوضاع اجتماعی و سیاسی و جنایات نظام طاغوت بود. برخی از وعاظ در نهایت شجاعت و دلیری، گسترش مظاهر بی دینی در جامعه، کم توجهی حکومت به فقرا را سر می دادند.

 

بی توجهی همیشگی برخی منبری ها به تحولات کشور

حجت الاسلام والمسلمین تاج لنگرودی افزود: پس از پیروزی انقلاب و رفع محدودیت ها، خطبای انقلابی، به روشن گری درباره اوضاع و مسایل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ادامه دادند. البته بخشی از منبری ها مانند گذشته فارغ از تحولات کشور و جهان، صرفا به ذکر احکام فقهی، روایات و احادیث اشتغال داشته و دارند.

وی تمرین، فراگیری علم کلام، حفظ مفهومی روایات، مطالعه عمیق و آموختن زبان های خارجی را برای منبری ها بسیار مهم نامید و ادامه داد: طلاب جوان برای موفقیت در مسیر ترویج آموزه های اسلام باید سختی های راه را به جان بخرند و از گفتن حقیقت واهمه نداشته باشند.

 

استفاده از منبری های با تجربه و باسواد در رسانه ملی

واعظ پیشکسوت در پاسخ به این سوال که «آیا بینندگان منبرهای رسانه ملی، همان، استفاده معنوی، منبرهای زنده را می برند یا خیر»، گفت: برخی انسان ها آمادگی رفتن به مجالس روضه و حسینیه ها را ندارند؛ بنابراین، استفاده از منبرهای تلویزیونی، توفیقی اجباری برای آن ها است. نکته قابل ذکر در این مورد، استفاده از منبری ها و علمای بااستعداد، با تجربه و باسواد است؛ چرا که در اینجا سخن از مخاطبانِ چند ملیونی است.

کد خبر 494185

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha